Читомо > Новини > 12 книжок під ялинку від українських видавців

Новини

12 книжок під ялинку від українських видавців

25.12.2013 0 Автор:

На видавничому ринку України намітився справжній різдвяно-книжковий бум. Українські видавці потурбувалися за новорічні подарунки не тільки для малечі, а й для доросліших і ще більш дорослих. Казки, історії, притчі, книги-іграшки, есе, календарі – на будь-який смак і гаманець. Читомо подбало, щоб ваші сумніви «що покласти під ялинку?» остаточно розвіялися.

Валентина Вздульська. Вертихвіст: повість – К.: Грані-Т, 2013. – 100 с.

vertyhvist6

Новорічна книжка «Вертихвіст» – дебют молодої письменниці і засновниці блогу «Казкарка» Валентини Вздульської  і одна із перших спроб проілюструвати книгу від художниці Надії Каламєєць – вже рік на полицях книгарень. Зважаючи на те, що книга була презентована у січні 2013 року, вона не змогла стати подарунком для дітей молодшого шкільного віку на минулі новорічні свята. Проте казку «Вертихвіст» можете сміливо класти під ялинку малечі, адже за цей час повість отримала чимало схвальних відгуків і від критиків, і від читачів. Така собі еко-казка про лиса-чарівника, який веселить людей, грається з дітьми у школі та перевиховує вчительку, а також рятує ялинку. Окрім того, зайчики, якими прикрашені номери кожної сторінки, не дадуть занудьгувати й відволіктись малечі.

Ціна: 64 грн

Матіяш Богдана. Казки Різдва: книга перша. Львів: Видавництво Старого Лева, 2013. — 48 с. 

unnamed (1)

Це львівське видавництво підготувалося до Різдва аж п’ятьма святковими (а за оформленням – як завжди, дуже подарунковими) книжками. Одна з них – “Казки Різдва” Богдани Матіяш. У нових казках перекладачка, редакторка й письменниця Матіяш – така ж світла й зі своєю особливою філософією. Тож, не помиляться ті читачі, які виберуть «Казки Різдва» як подарунок для вдумливого, повільного читання. Тут ви знайдете казки-притчі про жінку та її мудрого працьовитого кота, маленьку Марію, майбутню матір Ісуса Христа, якій сняться дивовижні сни, трійко ангелів, а також казку про Сумну королеву й Оленя, яку дехто вже мав нагоду почитати у блогах Матіяш. Ці історії переплетені з біблійними мотивами та символізмом – тож, для цих казок варто мати вже підгрутня, певний читацький багаж і смак. Книгу варто дарувати дітям старшого шкільного віку або й дорослим. Щоправда, чудові малюнки відомого ілюстратора Володимира Штанка не залишать байдужими й найменших. До речі, це лише перша книга із двох (поки що) запланованих томів казок Богдани Матіяш.

Ціна: 45 грн

Казки під подушку, Л.: Видавництво Старого Лева, 2013

unnamed (5)

Для видання «Казок під подушку» видавництво вдалося до партнерства з радіо «Львівська Хвиля» (про що йдеться вже на обкладинці) і залучило сім зірок, які на слуху не лише у львів’ян: це співаки Кузьма «Скрябін», Віктор Бронюк (гурт «ТіК»), Павло Табаков, Віктор Винник (група «Мері») та радіоведучі Влодко Лучишин, Володимир Бєглов, Леся Горошко. Кожен із них написав по одній казочці. Майже всі вони мають різне графічне оформлення від семи дитячих ілюстраторів: Ростислава Попського, Даші Ракової, Марини Шутурми, Алени Семчишин, Івети Ключковської та Віолетти Борігард. Відтак видавництво мало перед собою непросте завдання: видати тексти НЕ-письменників, та ще й графічно об’єднати роботи шести ілюстраторів. Проте вийшло різноманітно і немонотонно, а результат, напевне, особливо оцінять юні меломани.

Ціна: від 60 грн

Скоттон Роб. Різдво для Сплета, Л.: Видавництво Старого Лева, 2013

unnamed (6)

Окрім видання українських авторів, Старий Лев (а точніше, Катерина Міхаліцина) переклав серію книжок-картинок від американського художника й тепер уже дитячого письменника Роба Скоттона. Серед них книжка про Кота Сплета й на різдвяну тематику. Насправді книжки Скоттона й раніше можна було знайти на українському ринку в обраних крамничках, проте російською мовою (видавництво «Розовый жираф») і, до того ж, значно дорожче.

Ціна: від 40 грн

Барбара Робінсон. «Найкраща (найгірша) у світі Різдвяна вистава» (Навчальна книга – Богдан), 2013

unnamed (3)

Цьогоріч видавництво «Навчальна книга – Богдан» продовжило знайомити зі світовою різдвяною класикою і видало «Найкращу (найгіршу) у світі Різдвяну виставу» Барбари Робінсон. Це єдина святкова книга видавництва у 2013 році, якщо не рахувати перевидання англійською мовою книжки «Рукавичка» (у виконанні «Аґрафки» вона мала у 2011-12 роках шалений успіх і, як бачите, завоювала міжнародне визнання). «Найкраща (найгірша) у світі Різдвяна вистава» – це амерканське оповідання, написане ще в 1975 році, яке досі залишається бестселлером: за ним ставлять дитячі вистави, книга отримала численні нагороди і була перекладена багатьма мовами світу. На жаль, Барбара Робінсон пішла з життя влітку, за півроку до того, як переклад «Найкращої (найгіршої) вистави» з’явився і в Україні. На своїй офіційній сторінці у Facebook видавництво почало анонсувати новинку ще коли книга була в друкарні, тому із головними героями книжки – нечемною родиною Гердманів – можна було познайомитись з ілюстрацій художниці Ганни Осадко, а окрім того, дізнатися їхню історію: підступні Гердмани вирішили взяти участь у різдвяній виставі, й силоміць здобули свої ролі. Проте усе складеться якнайкраще, адже Різдво може змінити навіть таких злих і невихованих акторів. Книгу можна буде придбати на сайті видавництва лише з 15 січня, або, якщо пощастить – раніше, в найоперативніших книгарнях, що могли випередити видавництво.

Ціна: від 29 грн

Фляк Надія «В яселечках на сіні», – Л: Свічадо, 2013, –  8 с.

shopka

Видавництво «Свічадо» продовжує свою серію саморобок-листівок до свят. Проте цього разу вам не просто потрібно зігнути картонову листівку у зазначених місцях, а вже варто скористатися ножицями й клеєм. Ця книжка-іграшка не тільки допоможе малечі дізнатися про шопку та її мешканців, а поєднає і батьків, і дітей за спільною працею.  До речі, у соціальних мережах видавництво розповсюдило й ролик від авторки, яка детально описує всі етапи створення яселечок.

Що ж, після вирізання і скріплення усіх деталей – у вас вдома стоятиме чудовий вертеп.

Ціна: 12.90 грн

Нестайко Всеволод. Чарівні казки, К.:  Країна Мрій, 2013. – 72 с.

kraina_mrij

Ця книжка опинилася в цій добірці лише завдяки знаному і ніжно шанованому багатьма читачами автору і попри низькопробне оформлення видання «Країною Мрій». Тому читати цю книгу бажано вголос, щоби вберегти естетичний смак дітей дошкільного і молодшого шкільного віку. Всього у книзі дві казки, обидві – пригодницькі і трохи детективні, обидві – з хорошим кінцем. Додамо, що у видавництві «Країна мрій» вийшла ще одна святкова книга – «Новорічні мандри ведмедика Буні», більш інтерактивна, з можливістю домальовувати/дописувати/розгадувати, проте поєднання шрифтів й ілюстрацій бажає кращого.

Ціна: від 35 грн

13 різдвяних історій – Л. : Видавництво Старого Лева, 2013

13_rizdvyanyh_istorij2

Тринадцять відомих письменників під однією обкладинкою в оформленні «Аграфки» + чудова інформаційна підтримка – і до цього можна вже більше нічого не додавати. Дзвiнка Матiяш, Костянтин Москалець, Софiя Андрухович, Галина Вдовиченко, Марiанна Кiяновська, Мар’яна Савка, Андрiй Бондар, Сергiй Жадан, Iрена Карпа, Христя Венгринюк, Оксана Луцишина, Лариса Денисенко, Андрiй Курков – кожен із письменників розповів свою різдвяну історію. «Різдво для кожного з нас, яке містить у собі значно більше сенсів, аніж традиційна картинка родинної ідилії – довкола столу з дванадцятьма стравами», – йдеться в анотації. Наприклад, Карпа змальовує історію чоловіка-ненависника Різдва, Денисенко зіронізувала на тему комерціалізації Різдва, яке заполонило всі наші ефіри і супермаркети, а Матіяш і Москалець написали про віру у добро. 13 різдвяних історій – ідеальне чтиво під час святкових відпусток.

Ціна: 35 грн

Зьобро О, Тунік-Чорна Ю. Різдво у Львові. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2013.

rizdvo_u_lvovi

Книжка наздогін «На каву до Львова» і також для дорослих. Суто комерційне й подарункове видання, яке можна привезти з собою як сувенір після святкування Різдва у Львові. Великі кольорові  фотографії сцен святкування Різдва, шопки, старі вітальні листівки, розповіді про святкові звичаї українського народу та різдвяні традиції львів’ян і навіть деякі колядки та щедрівки, рецепти святкових страв – все це ви знайдете у новинці. Опріч того, Видавництво Старого Лева видало ще «Різдвяну казку» дитячої письменниці Лесі Вороніної. Та й нашуміла книга «Хто зробить сніг» – дебют Тараса й Мар’яни Прохаськів як дитячих письменників – цілком надається для ролі подарунка під ялинку

Ціна: 45 грн

Лущевська Оксана. Вовчик-колядник — К.: Братське, 2013. — 14 с.: іл.

voovk

Молоде видавництво “Братське”, яке, здається тільки й спеціалізується на виданні книг до свят, разом із письменницею Оксаною Лущевською підготувало для найменших казку “Вовчик-колядник”. Це історія про хлопчика, який переодягнувся у вовчика, і вовчика, який переодягнувся у хлопчика, та їхнє спільне колядування. М’які, добрі ілюстрації художниці Світлани Балух зроблять ваш родинний вечір теплим навіть у найхолоднішу зиму.

Ціна: 18 грн

Юлія Соботюк «12 місяців», К. : Видавництво «Основи», 2013

unnamed (4)

Видавництво «Основи» до свят теж підготувало подарунок під ялинку – для тих, хто не хоче безпосередньо святкової тематики і різдвяних сюжетів. Це двомовне українсько-англійське видання «12 місяців» для дошкільнят, оздоблене художницею Юлією Соботюк. Разом із створеними художницею горобчиками, читачі навчатимуться назвам місяців і зроблять перші кроки у вивченні англійської. Зараз Юлія мешкає у Нідерландах – вона не лише присвячує час образотворенню, але й на своїх майстер-класах навчає цьому мистецтву дітей.

unnamed

Книжка стала всесвітньо доступною – її можна замовити не лише на новому сайті видавництва «Основи», а й на Amazon.

Ціна: від 30 грн

Ілюстрований календар на 2014 рік

unnamed (2)

Святковий календар з авторськими ілюстраціями від Анни Хоменко. Зручний своїми форматними рішеннями – або А4, абоA6. До календаря художниця підготувала й серію з п’яти вітальних листівок.

41129_original

Анна Хоменко знайома широкому колу читачів завдяки журналам «Стежка» й «Крилаті», які вона ілюструє, а окрім того – усіма своїми переважно святковими і казковими роботами: різдвяними, новорічними, пасхальними й ілюстраціями-миколайчиками.

41273_original

Шукайте календар на новорічних ярмарках або замовляйте в Анни: anna_kh@bigmir.net

Ціна: А4 – 60 грн / А3 – 100 грн

P.S. Готуючи цю добірку, Читомо також натрапляло й на інші різдвяні книги, зокрема «Лапи геть від ялинки» Матюшкіної К. й Оковитаї К., «Зимові казки про ялинкові іграшки» Лади Лузіної. До того ж, подарунком на Різдво для дорослих цілком може стати новинка від видавництва «Літопис» «Я прошу вас молитися за мене» – збірку українських перекладів 19 виступів Папи Франциска.  

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe