Читомо > Новини > ЮНЕСКО звітує про сексизм у шкільних підручниках по всьому світу

Новини

ЮНЕСКО звітує про сексизм у шкільних підручниках по всьому світу

17.03.2016 0 Автор:

У дослідженні, яке оприлюднило ЮНЕСКО, йдеться про те, що в навчальних виданнях по всьому світу існують суттєві прояви сексизму. The Guardian проаналізувало цей звіт у своєму матеріалі, переклад якого подаємо нижче.

У турецькому підручникові змальована дівчинка, яка мріє про день свого весілля, тоді як у мріях хлопчика – стати лікарем. Серед завдань у туніському підручникові – завершити речення про пана Томпсона, який у гаражі миє свою автівку, і пані Томпсон, що на кухні готує обід («she [likes] cooking very much» / «вона дуже [любить] готувати», йдеться в реченні). У новому звіті ЮНЕСКО інформує про поширеність сексизму в підручниках у всьому світі, що негативно впливає на мотивацію й успішність дівчат у школі.

bias_3

Сторінка з підручника, за яким вчаться в Туреччині

У доповіді наведені результати досліджень підручників по всьому світу. До прикладу, в підручниках, за якими вчаться учні початкових класів у Китаї, «представлення чоловіків є незбалансованим». Крім цього, в текстах із соціальних наук «усі науковці і солдати зображені чоловіками, тоді як всі вчителі й три чверті обслуговувального персоналу – жінки». У 12-томному зібранні китайських підручників для початкових шкіл тільки 20% історичних персонажів жіночої статі, при чому вони змальовані «похмурими й млявими на тлі більш енергійних чоловіків».

Читайте також: Як Річард Скаррі перевидав свою книгу, щоб позбутися стереотипів

Водночас в Індії тільки на 6% ілюстрацій у підручниках із англійської, хінді, математики, природничих і гуманітарних наук зображені виключно жінки. Для чоловіків цей показник сягає понад 50%. У шести підручниках із математики, за якими вчаться в початкових школах Індії, жодна жінка не представлена управлінцем, інженером, власницею крамниці чи комерсантом, натомість домінантні ролі в маркетингових і комерційних ситуаціях відіграють чоловіки.

bias_

Сторінка з підручника, за яким вчаться в Танзанії

Автори доповіді також згадують проведене наприкінці 2000-х років дослідження підручників із математики в Камеруні, Кот-д’Івуарі, Того й Тунісі, в результаті якого виявили, що пропорція персонажів чоловічої і жіночої статей сягала 30%, при чому обидві статі зображені дуже стереотипно. «Жінки – лагідні й турботливі хатні робітниці, дівчата – пасивні конформістки. Натомість з хлопцями і чоловіками відбуваються захопливі, благородні й кумедні речі, і майже нікому з них не доводиться доглядати за кимось».

Читайте також: За рамки шаблонів: сім історій про альтернативні підручники

«Попри спроби поліпшити гендерний баланс результути останніх досліджень показують, що сексизм і надалі поширений у підручниках багатьох країн, зокрема Грузії, Ірану, Нігерії й Пакистану, а також деяких країн із високим рівнем доходів, як-от Австралія», – зазначено у доповіді.

Дослідження ситуації в Пакистані, датоване 2015 роком, «виявило, що в негативному змалюванні жінок у пакистанських підручниках нічого не змінилося з 2004 року». У 2012 році в Ірані частка персонажів чоловічої статі в підручниках, розроблених міністерством освіти, сягала 80%. У розвідці від 2009 року, присвяченій Австралії, сказано, що 57% героїв підручників були чоловіками. При цьому чоловіків вдвічі частіше зображували представниками правоохоронної діяльності, в чотири рази частіше – політиками.

 

bias_1

Сторінка з підручника, за яким вчаться в Конго

«На жаль, незалежно від вимірювання – рядками тексту, співвідношеннями згаданих персонажів, згадуваннями в заголовках та покажчиках – дівчата й жінки недостатньо представлені в підручниках і навчальних програмах», – зазначають автори доповіді й, звертаючись до політичних діячів, застерігають, що «це підриває мотивацію дівчат, їхню активність як учасниць шкільного життя, навчальні досягнення та позначається на тому, які можливості будуть їм доступні в майбутньому».

Водночас ЮНЕСКО відзначає деяку «позитивну зміну» в Йорданії, в підручниках якої жінки зображені «прем’єр-міністрами, бійцями і пілотами», а також у Палестині, де «вони змальовані в ролі вуличних демонстрантів і під час голосування».

«У деяких індійських і малазійських підручниках передбачено, що учні мають виявити ознаки сексизму в супровідних ілюстраціях і обговорити ці стереотипи з однолітками. Швеція так само заслуговує на комплімент за свої досягнення у висвітленні гендерних ролей у підручниках із позицій рівності», – заявляють у ЮНЕСКО.

Читайте також: Три стратегії на шляху до рівності у видавничій справі

В Агентстві ООН продовжать досліджувати проблему сексизму в навчальних виданнях. З цією метою, зокрема, запустили онлайн-кампанію, приєднатися до якої закликають учнів і батьків. Їх просять ділитися світлинами сторінок із підручників, які демонструють позитивні приклади просування гендерної рівності, а також зразками, що навпаки, продовжують стереотипне висвітлення гендерних ролей. Хештег кампанії – #betweenthelines, організатори створили окремий акаунт в Instagram – @GEMReport.


Чільна світлина: nikitusha.livejournal.com

Читайте також: Зоя Звиняцьківська: «Батьківський контроль» перевіряє підручники на сучасність

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe