Читомо > Новини > Мінкультури: Оформлення пропозицій видавців було на «вкрай низькому рівні»

Новини

Мінкультури: Оформлення пропозицій видавців було на «вкрай низькому рівні»

17.11.2017 0 Автор:

Міністерство культури пояснило скорочення списку видань, які мали закуповуватися за рахунок державного бюджету для поповнення фондів бібліотек, незадовільним рівнем оформлення поданих документів у частини видавців. Про це повідомили у відповідь на офіційний запит Читомо до Міністерства культури України.

У Міністерстві культури зазначають, що у встановлені терміни на конкурс подано пропозиції 125-ма видавництвами, які запропонували до розгляду 2621 назву україномовних видань на суму близько мільярда гривень, але після їхнього аналізу виявилося, що в більшості випадків вони були оформлені на «вкрай низькому рівні».

«Найбільше питань виникало в частині наявності у видавництв  виключних авторських майнових прав на подані твори. З огляду на це видавництвам було дано можливість виправити ситуацію. До уваги видавців Міністерством було надано інформацію про стан поданих ними документів щодо кожного із видань та запропоновано в терміни із 11 по 19 вересня 2017 року подати Мінкультури відповідні уточнення», – повідомляє міністерство.

За результатами проведеної роботи, Мінкультури сформували перелік видань, що подані у встановлені терміни. На розгляд Експертної ради винесли всі подані примірники (окрім тих що не відповідали п. 4 Порядку відбору). Цей перелік видань склав 2101 назву 117 видавництв.

11 вересня  2017 року вже відбулося засідання Експертної ради, яка опрацювала список поданих видань. За результатами голосування, передбачених у державному бюджеті, коштів вистачило на придбання видань, що набрали 14 і більше голосів.

«Це жодним чином не порушує процедуру закупівлі, оскільки відповідно до Положення рішення Експертної ради приймаються більшістю голосів», – зазначається у відповіді Мінкультури.

http://195.78.68.75/mcu/img/publishing/?announceId=245295202

Враховуючи результати голосування й порядок процедури, Колегія Міністерства на засіданні 26 жовтня 2017 року своїм рішенням затвердила для закупівлі перелік видань, які отримали допустимий рейтинг (14 або більше голосів), це – 138 назв від 44 видавництв. При цьому планується, що наклади тиражів складуть до 5 000 примірників.

Також у Міністерстві культури вважають, що представники деяких видавництв, книги яких не пройшли відбір, намагаються чинити тиск на Міністерство та членів Експертної ради, вимагаючи закупити, за рахунок зменшення накладів найбільш рейтингових видань, невеликі тиражі всіх книг, що набрали більше половини голосів, а це зробить програму поповнення фондів неефективною.

«За таких умов середні тиражі видавництв складуть до 1700 (близько 68 примірників на область), що знівелює ефективність програми поповнення фондів публічних бібліотек, спрямованої на задоволення читацького попиту», – говорять у Міністерстві.

Разом з тим у  відповіді Міністерства зазначається, що на зустрічі керівників відомства з представниками цих видавництв, що відбулася 17 жовтня 2017 року, такі дії аргументувалися відсутністю ринку збуту їх продукції і неспроможністю виплачувати гонорари авторам, які переходять до більш потужних видавництв.

«Міністерство категорично не може погодитися із такою позицією, оскільки програма придбання україномовних книг для поповнення фондів публічних бібліотек України покликана ефективно спрямовувати зусилля держави на задоволення й пожвавлення читацького попиту, а не на фінансову підтримку суб’єктів господарювання за державний кошт», – зазначається у повідомленні.

Також у відомстві наголосили, що вони зацікавлені поповнити фонди публічних бібліотек значними тиражами якомога більшої кількості назв книг, проте ця можливість обмежена сумою коштів передбачених державним бюджетом на ці цілі.

Як відомо, 2 листопада частина видавців надіслали колективний лист прем’єр-міністрові Володимирові Гройсману, в якому вони вимагали призупинити поточну процедуру закупівлі книг у бібліотеки.

Згодом Міністерством культури України оприлюднило список видань, які будуть закуплені за програмою «Українська книга».

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe