Читомо > Відео > Літературні лекції онлайн: де шукати

Відео

Літературні лекції онлайн: де шукати

08.12.2015 0 Автор:

Сьогодні зовсім не важливо бути студентом, аби прослухати курс із літературознавства. Активно розвиваються безкоштовні і платні лекції, тренінги, майстер-класи і курси, на які може записатися і приходити кожен охочий. Окрім цього, є великий доступ до онлайн-лекцій, які навіть не вимагають від слухачів фізичної присутності в аудиторії. Достатньо тільки завантажити їх собі, а звідки і які саме – розповість Читомо

Андрєй Аствацатуров

Astvacaturov

www.pashinyan.com

Філолог та письменник із Санкт-Петербурга Андрєй Аствацатуров доволі іронічно ставиться як до власних текстів («Люди в голому», «Скунскамера», «Осінь у кишенях»), так і до лекцій. В автобіографічному романі «Люди в голому» Аствацатуров розповідає, як нелегко бути онуком відомого філолога та академіка Віктора Жирмунського і вчитися на двійки, коли родина від тебе чекає великих успіхів. А втім, досвід шкільних років не відвадив його від занять літературою.

Аствацатурова запрошували читати лекції в Росії та Америці, українці також мали можливість почути їх наживо у 2012 році на Книжковому Арсеналі.Та навіть аудіо- чи відеозапис дозволяє потрапити у полон текстів і вкрадливого голосу лектора.

Де знайти

Доступ до лекцій нескладно отримати онлайн: прослухати у соціальній мережі Вконтакте у групі, присвяченій Андрєю Аствацатурову, подивитися на його каналі на YouTube. Також відеоматеріали легко скачати, адже прихильники його лекцій завантажили на RuTracker оповіді про Оскара Вайлда, Джеймса Джойса, Вірджинію Вулф, Франца Кафку, Олдоса Гакслі, Джека Керуака, Ернеста Гемінгвея, Зигмунда Фройда, Т.С.Еліота, Жана-Поля Сартра, Генрі Міллера, Курта Воннегута та Джозефа Конрада, а також про Ернста Теодора Амадея Гофмана, Джорджа Гордона Байрона, Персі Біші Шеллі, Томаса Манна, Андре Жида та багатьох інших письменників переважно ХХ століття.

Культурний Проект

Istoria literatury 2

grim.in.ua

Взимку 2014 року «Культурний Проект» запустив  масштабний 11-лекційний курс «Історія літератури в авторах і текстах». На вільних для відвідування лекціях Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, Юрій Іздрик та Оксана Забужко познайомили слухачів зі своїми улюбленими авторами та творами, а також розповіли, чому їх варто читати сьогодні.

  • Оксана Забужко прочитала три лекції про Тараса Шевченка, Лесю Українку та Юрія Шевельова.
  • Героями лекцій Юрія Андруховича стали поети Богдан-Ігор Антонич та Грицько Чубай.
  • Тарас Прохасько розповів про творчість Ірини Вільде, Осипа Турянського та Олега Лишеги.
  • Завершився письменницький курс лекціями Юрія Іздрика про літературний шлях Сергія Жадана, Юрія Андруховича і Тараса Прохаська.

Де знайти

Онлайн-трансляція лекцій відбувалася на сайті «Культурного проекту», а також на сайті його партнерів betv  та platforma. Відеозаписи залишилися на сайті у вільному доступі.

 Arzamas

arzamas

arzamas.academy

Некомерційний освітній проект «Arzamas», присвячений гуманітарним наукам, втілив у життя колишній головний редактор журналу «Велике місто» Філіп Дзядко. Курси «Arzamas» вигідно вирізняє те, що, окрім авторських лекцій тривалістю від 3-5 до 10-15 хвилин, користувачам пропонують різні матеріали для глибшого ознайомлення з темою (статті, інтерв’ю, ілюстрації тощо), а також ігри та тести для закріплення пройденого.

Де знайти

Наразі літературі на «Arzamas» присвячено 4 курси:

Євгєній Жарінов

zharinov

kudago.com

Відео- та аудіозаписи лекцій цього російського письменника, літературознавця, публіциста та перекладача зібрали вдячні студенти. І будь-яка з лекцій одразу дає зрозуміти, чим він завоював студентські симпатії. Його гумор так до вподоби слухачам, що у групі соціальної мережі Вконтакте, присвяченій викладачу, є спеціальний розділ «жарінізми», у якому публікують особливо вдалі жарти. Сам Жарінов про це каже: «Я читаю більш-менш академічну лекцію з приколами». Наведемо найцікавіші з «жарінізмів»:

  • «Безплідна Земля» Еліота – це не те, що ви сховаєте під подушку і дасте виразно прочитати подружці.
  • Зараз наберу повітря в легені і видам цю дику назву: «Генріх фон Офтердінген»!
  • Анна Ахматова ненавидить Чехова – ось вам і тема для диплому.
  • Слідкуйте за моєю думкою, бо сам я не впораюся.
  • Не можна повернутися до реалізму, як не можна запхати пасту назад до тюбика.

Де знайти

На сайті RuTracker викладено окремо відеозаписи та аудіозаписи лекцій Євгєнія Жарінова з історії світової літератури, від античності і до постмодернізму.

Читайте конспект лекції про те Як писав Сартр 

ПостНаука

Postnauka

play.google.com

Проект «ПостНаука» запрацював у січні 2012 року, і наразі на його базі опубліковано понад 3000 матеріалів, з них понад 1000 – це відео, на яких вчені розповідають про власні дослідження. Ресурс досить зручний для користування, відео викладено у гарній якості, до того ж, під відео завжди є текст лекції і коментарі, в яких викладач може відповісти на питання користувачів.

Де знайти

На сайті «ПостНауки» можна знайти відеолекції про роль окремих особистостей у літературному процесі: акмеїстів, Антонена Арто, Фьодора Достоєвського, Васілія Жуковського, Івана Крилова, Осіпа Мандельштама, Мольєра, Фрідріха Ніцше, Людміли Пєтрушевскої, Алєксандра Пушкіна («Літературний спадок Пушкіна» та ««Інакомислячий» у російській літературі»), російських формалістів, Аполонії Сабатьє, Григорія Сковороди, Джона Рональда Руела Толкіна, Ніколая Чернишевського, Фрідріха Вільгельма Шеллінга та Вільяма Шекспіра («Шекспір і театр його епохи» і «Роль Гамлета у російській культурі»).

Із теорії та історії літератури «ПостНаука» також надає досить велику кількість лекцій: «Усні та книжні традиції», «Літературна критика», «Книжність XVII століття на Русі», «Рукописна книжність у Росії XVIII-XX століть», «Повість минулих літ», «Поява писемної культури на Русі», «Бібліотека Івана Грозного (рукописи XVI століття)», «Цензура і російська література ХІХ століття», «Лінгвістичний аналіз оповідання», «Типологія латиноамериканської літератури», «Підтекст», «Західний спадок формальної школи (російські формалісти, чеські структуралісти, Лотман)», «Читацький досвід».

Важливо також, що на «ПостНауці» є ресурси для фольклористів: «Дитячий фольклор», «Фольклор у полі та в кабінеті», «Фольклор і обряд», «Ритуальні застілля», «Комунікативні функції фольклору», «Фольклористика як галузь знання», «Постфольклор». Багато досліджень присвячено казці Структура чарівної казки», «Казка і соціально-ритуальний контекст», «Руська чарівна казка») та міфуПеріодизація давньогрецької міфології», «Давньогрецькі міфи про душу», «Давньогрецький міф і мова», «Образ Мерліна в літературі», «Міф про короля Артура», «Міфологія «жива» та книжкова», «Міфологічна картина світу», «Міф про Річарда ІІІ», «Категорія простору в міфі», «Міфологія в культурі», «Логіка міфу».

Є що прослухати і перекладачам: «Російська класика в німецьких перекладах»,  «Машинний переклад на основі правил», «Розуміння культури через мову», «Своє і чуже в мові», «Лексика мов світу», «Мови на мапі світу», «Фонетика мов світу» тощо.

Порівняно небагато лекцій присвячено журналістиці: «Особливості нових медіа», «Цифрові гуманітарні науки».

Читайте конспект лекції Про титанів кіберпанку

Дмітрій Биков

bykov

focus.ua

Дмітрій Биков – російський письменник і поет, журналіст, критик та викладач літератури. А також – автор написаних досить «живою» мовою біографій Пастернака, Окуджави, Горького та Маяковського. Сьогодні Дмітрій Биков викриває кремлівську пропаганду не тільки у публічних промовах, а й у лекціях. Імовірно, цим він і дратує згадуваного тут Євгєнія Жарінова, котрий спрямовує багато своїх «жарінізмів» проти Бикова і Пєлєвіна. А от українцям його нібито випадкові порівняння ситуацій та головних героїв із сучасною військово-політичною ситуацією та її відомими учасниками стануть приємним доповненням до інтелектуальної складової лекцій. До того ж, і в лекціях Бикова непоодинокі афоризми, як-от:

  • Російська література – це «вбий стару і стань святим».
  • Якщо книга викликає бажання інтерпретувати, автор потрапив у нерв.
  • Гарний актор не повинен грати христологічного персонажа. Він має бути пустим, щоб ми в нього все вдихнули.

Де знайти

Багато відео лекцій викладено на YouTube на каналі «Эхо Москви» та «Прямая Речь». Але деякі цікавинки, зокрема аудіокурс про радянську літературу і аудіокнига «Календар. Розмови про головне» на RuTracker, можуть також стати в пригоді.

Читайте конспект лекції Про фентезі

FutureLearn, Edx, Coursera

Prometheus

www.prometheus.org.ua

На цих освітніх онлайн-порталах досить схожі умови: учасники безкоштовно реєструються на курс перед його початком, а потім слухають. Формат курсу – відеолекції, обговорення, письмові завдання. Мова навчання – переважно англійська.

Де знайти

Літературні курси Edx пропонують великий набір лекцій, серед яких – цикли про античну і середньовічну літературу, сестер Бронте, Оскара Вайлда, Волта Вітмена, Данте Аліг’єрі, Джеймса Джойса, Чарльза Діккенса, Емілі Дікінсон, Джейн Остін, Брема Стокера, Марка Твена, Е.М.Форстера тощо.

Інтернет-портал Coursera пропонує курси не тільки про те, як читати книжки, а й як писати і перекладати. Для читачів на порталі також відкриті лекції з літератури Австралії, Китаю, Ізраїлю тощо.

Онлайн-курси з літературознавства FutureLearn знайомлять із біографією та творчістю Ганса Крістіана Андерсена, Вільяма Вордсворта, Габрієль Гарсія Маркеса, Вільяма Шекспіра.

В Україні стартував аналогічний проект Prometheus, однак поки що суто літературознавчих курсів на ньому не запропоновано.

Читайте Що робити молодому літератору

Yale Courses

Yale

yaleuniversity.tumblr.com

Новий ресурс Єлю має на меті «поділитися знаннями з усім світом». Онлайн-курси стали пробним каменем для подальшого розвитку інтернет-ініціативи та проектів дистанційної освіти одного з найпрестижніших університетів світу.

Де знайти

«Вступ до теорії літератури» стане надзвичайно корисний для філологів і не тільки, адже лектор Пол Фрай намагається пояснити максимально доступною мовою нову критику, російський формалізм, структуралізм, реконструкцію, новий історизм, постколоніальні студії тощо.

«Література» – це курс, присвячений більш і менш відомим постатям в американській літературі від 1945 року і до сьогодні, серед них Райт, О’Коннор, Владімір Набоков, Джек Керуак, Джером Девід Селінджер, Ролан Барт, Томас Пінчон, Тоні Моррісон, Кормак МакКарті, Філіп Рот, Джеймс Джонс і Джонатан Сафран Фоєр.

«Модерна поезія» охоплює низку авторів від Вільяма Батлера Єйтса, Томаса Еліота та Езри Паунда до Крістофера Мура і Роберта Фроста. Додаткові лекції присвячено поезії Першої світової війни, імажизму та Гарлемського відродження. В аналізі лектори використовують історичний, біографічний методи на гендерну критику.

Ще один цікавий курс Єльського університету присвячено «Дон Кіхоту» Сервантеса. І якщо комусь здавалося, що він знає про цей твір усе, професор Роберто Гонсалес Ечеваррія готовий із цим посперечатися.

Окрему увагу варто приділити також двом курсам, що вивчають зв’язок літератури і християнства: вплив Старого Завіту і  Нового Завіту.

Читайте про Найкращі лекції від TEDx про літературу

Боріс Авєрін

Averin

www.pisateli-spb.ru

Лекції цього викладача Санкт-Петербурзького університету і професора кафедри історії російської літератури філологічного факультету не надто відомі, але за якістю не поступаються вже перерахованим. Вдумливий читач і натхненний оповідач, Авєрін може з пам’яті цитувати як уривки з Алєксандра Блока, так і давньогрецькі написи на храмі. Лектор пропускає матеріал крізь себе і часто ставить аудиторії ті питання, які хвилюють його самого, на які нема готової остаточної відповіді. Єдиним мінусом є те, що якість аудіозапису не завжди відповідає якості записаного.

Де знайти

Усі лекції зібрані за одним посиланням на RuTracker. Деякі відеолекції завантажують також різні користувачі YouTube.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe