Читомо > Казкарка > Книжки > «Крихітні історії»: проект ЮНІСЕФ для українських дітей зі Сходу

Казкарка

«Крихітні історії»: проект ЮНІСЕФ для українських дітей зі Сходу

13.04.2017 0 Автор:

Вийшла друком книжка коротких мотиваційних оповідань «Крихітні історії», 50 тисяч примірників якої надійдуть дітям-переселенцям зі Сходу України. Тим самим наша країна приєдналася до глобальної літературної кампанії ЮНІСЕФ на підтримку прав дитини.

Про що?

До книжки ввійшли 24 історії, написані звичайними українцями різного віку та професій. Автори розповідають про непрості або й травматичні обставини зі свого дитинства, які їм вдалося подолати. Усі оповідання об’єднано єдиним меседжем: головне – не здаватися, не втрачати віри в себе та цінувати найголовніше.

Подібні мотиваційні історії, вважають ініціатори кампанії, допоможуть дітям, постраждалим унаслідок бойових дій, зрозуміти, що вони не самотні, і що випробування залишаться позаду.

356a0386

Найкращі розповіді з-поміж 100 надісланих на конкурс обирало спеціальне журі. У книжці тексти подано в оригіналі – українською або російською мовою, зі збереженням стилістики та орфографії авторів.

Проілюструвала книжку-картинку художниця Анна Сарвіра, яка цього року ввійшла до списку 75 найкращих ілюстраторів світу за версією Болонського ярмарку дитячої книжки.

Читайте також: Дітям і підліткам про війну: 5 особливих книжок українською мовою

Хто ініціатор?

2016 року ЮНІСЕФ до 70-річчя від свого заснування запросив знаних письменників з усього світу взяти участь в унікальному проекті. Їм запропонували написати по короткій розповіді на тему «Що я хочу для кожної дитини».

Понад 200 авторів, які пристали на пропозицію, описали своє бачення світу, в якому діти житимуть у безпеці. Серед них – Пауло Коельйо, Крістіна Лемб, Нуруддін Фара та інші. Їхні історії увійшли до збірки Tiny Stories («Крихітні історії»). Англійською мовою їх можна прочитати на сайті ЮНІСЕФ.

300

Читайте також: 7 запитань ілюстратору: Анна Сарвіра

В листопаді минулого року Дитячий фонд ООН вирішив провести схожу кампанію в Україні й оголосив конкурс коротких оповідань. Кожен охочий міг надіслати на нього історію зі свого життя, яка надихає та мотивує.

Спільно з ЮНІСЕФ над українським проектом працювали медіа-група StarLightMedia (телеканал СТБ) та кінокомпанія FILM.UA Group за підтримки Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Книжка вийшла друком у видавництві «Основи».

303

Проект реалізується за фінансової підтримки уряду Німеччини через Deutsche Gesellschaft f?r Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. 50 тисяч примірників «Крихітних історій» через сімейні та молодіжні центри ЮНІСЕФ буде розповсюджено серед дітей-переселенців на Сході України.

Читайте також: Аня Сарвіра і понад 70 найкращих ілюстраторів світу

Чи може бібліотерапія зарадити?

Бібліотерапія, або ж терапія читанням, як і терапія малюванням чи танцями, допомагає людям долати психологічні страждання. Це помітили ще давні греки. У часи Другої світової війни пораненим американським солдатам, які лежали в госпіталях, читали книжки, аби допомогти їм з одужанням та реабілітацією.

Нині терапію читанням використовують у своїй практиці психологи, викладачі та психотерапевти як один із методів. При цьому вони завжди наголошують, що бібліотерапія не означає психотерапії та не може її замінити.

301

Сприйняття книжок глибоко індивідуальне, тому немає відповіді, які тексти можуть допомагати краще за інші. Важливим є те, що позитивно впливає не тільки читання як занурення в історію, але й читання як механічний процес та обговорення прочитаного.

Вважається, що бібліотерапія стоїть на трьох китах: ототожненні, катарсисі та інсайті. Ототожнюючи себе із персонажем, читач розширює свої уявлення про людський досвід. Ідентифікація особливо корисна, якщо персонаж приходить до розв’язання якоїсь проблеми. Тим самим він показує читачеві, що його проблему теж може бути вирішено.

Катарсис, як апогей переживань читача за долю персонажа, дозволяє розрядити напругу.

302

Читайте також: Анна Хромова: «Потрібні книжки, які “спустяться” до щоденних дитячих проблем»

Інсайт – термін гештальтпсихології. Він описує складне явище, суть якого зводиться до інтуїтивного «осяяння» щодо вирішення певної проблеми. Разом із персонажем читач може приходити до розуміння чужих або своїх мотивацій.

У даному контексті ініціативи на зразок «Крихітних історій» є цінними відразу з кількох причин. Вони не лише привертають увагу до потреб дітей-переселенців та доносять їм мотиваційний контент у сучасному книжковому форматі, але й популяризують читання, підкреслюючи його терапевтичні функції.

Чільне фото: видавництво «Основи»

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe