Читомо > Новини > Конкурс художнього репортажу імені Майка Йогансена «Самовидець» оголосив короткий список

Новини

Конкурс художнього репортажу імені Майка Йогансена «Самовидець» оголосив короткий список

13.03.2017 0 Автор:

До короткого списку конкурсу художнього репортажу імені Майка Йогансена «Самовидець» 2016 увійшли: Анастасія Дзюбак, Катерина Зінов’єва, Віра Курико, Дмитро Пальчиков, Роман Повзик, Володимир Сенатовський, Павло Стех, Ярослава Тимощук, Олег Фея та Надія Швадчак. 

Імена переможців стануть відомі на церемонії вручення, що відбудеться 25 березня у київській книгарні «Є» на вулиці Лисенка, 3. Подія пройде уп’яте.

Тема цьогорічного «Самовидця» – «Чому я ніколи звідси не поїду». Коли країна перебуває у стані війни, а бажані реформи аж надто повільні, багато хто у суспільстві розчаровується та вибирає шлях еміграції. Однак на противагу цьому є численні явища, які є сильним контраргументом, мотивують та говорять про те, чому в Україні таки варто залишатися. Тексти, що надійшли на конкурс – цікавий репортерський погляд на явища, які ми часто не зауважуємо.

За підсумками минулих конкурсів видавництво «Темпора» видало чотири альманахи найкращих репортажів: «Світ у масштабі українського репортажу», «Де, як і чому працюють українці», «Історія наживо», а також «Війна. Життя de facto». Вийшли друком книги лауреатів конкурсу: Олега Криштопи «Україна. Масштаб 1:1» та Дениса Казанського «Чорна лихоманка: нелегальний видобуток вугілля на Донбасі». Десять найкращих репортажів увійдуть в альманах «Veni, Vidi, Scripsi», а лауреат конкурсу отримає право видати свою книгу репортажів у «Темпорі». Автори найкращих текстів отримають винагороди: І місце – 10 000 грн, ІІ місце – 7 000 грн, ІІІ місце – 5 000 грн.

Читайте також: Художня репортажистика: від Майдану і до сьогодні

Конкурс художнього репортажу «Самовидець» від видавництва «Темпора» віднедавна носить ім’я Майка Йогансена, українського поета та прозаїка 1920-х років, автора, який започаткував традицію художнього репортажу в Україні.

Репортажі заявників на «Самовидець» оцінювало журі у складі есеїста та перекладача Андрія Бондаря, українського репортажиста Олега Криштопи та дослідниці нон-фікшн літератури Марії Титаренко.
Координаторка проекту – Олеся Яремчук. Нагадаємо, що минулого року на Форумі видавців Яремчук була кураторкою тематичний форум «Художній репортаж», рамках якого нам вдалося поспілкуватися із репортажистами Вітольдом Шабловськими (Польща) і Карлом-Маркусом Ґаусом (Австрія).

Читайте також інтерв’ю з авторкою збірки репортажів  «Вбити дракона. Українські революції» Катажиною Квятковською-Москалевич.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe