Читомо > Новини > Конкурс «Еспресо. Вибір читачів» оголосив фіналістів

Новини

Конкурс «Еспресо. Вибір читачів» оголосив фіналістів

07.08.2017 0 Автор:
Журі конкурсу «Еспресо. Вибір читачів» визначало книжки, які потрапляють до фінального етапу. Всього у списку 7 книжок у двох номінаціях.

 .

Номінація «Доросла література»

 

«Баборня», Лаюк Мирослав
«Видавництво Старого Лева»

6 голосів

 

im-Баборня

Марія Василівна, 71-річна вчителька біології, підсумовує своє життя й виправдовує його вагомість тим, що в нім була присутня велика любов, хоч і в далекому минулому. Одначе те кохання, а за ним і решта фактів, стає сумнівним, коли в шафі свого покійного чоловіка-підполковника літня жінка знаходить подвійне дно… Організація клубу юних атеїстів і розслідування факту з’яви Богоматері, дві мертві людини і безліч тварин у формаліні, зйомки у музичному фільмі з популярною співачкою і пошук порозуміння з найріднішими, краса буднів, жах буднів…

 

line_yellow

 

«Земля загублених, або маленькі страшні казки», Катерина Калитко
«Видавництво Старого Лева»

6 голосів

im-Земля Загублених, або Маленькі страшні казки
.

Земля Загублених щодня дрейфує морями альтернативної географії строго паралельно із нашою щоденною, звичною географією. Земля Загублених виникла для того, щоб надто інші люди, витіснені з «нормального» світу, мали куди піти. Виросла з потреби в укритті та оперті. Вона перероджується і розростається щоразу, коли черговий інакший переживає свою відкинутість, і тому постійно оточена водою, як ембріон. Тому й усі неймовірно різні люди цього малого світу — так чи інакше родичі, так чи інакше повторюють долі одне одного.

Читайте також: Віднайдена література: «Земля Загублених» Катерини Калитко

 

line_yellow

 .

«ДНК», С. Жадан, М. Кідрук, Фоззі, І. Карпа, Ю. Винничук, А. Кокотюха, В. Рафєєнко
«Клуб Сімейного Дозвілля»

5 голосів
.

im-ДНК
.

У не дуже віддаленому майбутньому звичайний український студент Андрій Чумак стає піддослідним у науковому експерименті: розшифровка генетичного коду дасть йому змогу особисто пережити найяскравіші моменти з життя предків. Сім історій у книжці – сім спогадів, які дивним чином зберігалися десь у структурі ДНК нащадка протягом 150 років. Ще чотири секретні складові – і науково-фантастичний роман неочікувано перетворюється на правдиву розповідь про батьків і Батьківщину: про пошуки справедливості й гіркі розчарування, перемоги й поразки.

Читайте також: В Одесі презентували проект екранізації «Ворошиловграда» Сергія Жадана

 line_yellow.

«Точка нуль», Артем Чех
Видавництво «Vivat»

5 голосів
.

im-Точка нуль
.

Ця книжка виходить у люди після тривалої паузи в літературній творчості Артема Чеха. Мобілізований у п’ятій черзі, письменник пробув 10 місяців на передовій, і тепер він без пафосу й надмірного натуралізму, зі здоровою самоіронією та відвертістю створює образ сучасного українського військового ? не глибоко травмованого невдаху, розчавленого обставинами, не ідеалізованого безстрашного епічного воїна, а героя нашого часу.
.

line_yellow

 

Номінація «Дитяча література»

 

«Де Ойра?», Таня Стус
Видавництво «Vivat»

9 голосів
.

im-Де Ойра
.

Книга розповідає маленький епізод із життя Орисі та її песика Ойри розкриває кілька важливих сторін людських стосунків і зокрема родинних. Повага до простору та потреб інших, уміння ділитися, важливість «плекання внутрішнього садочка», подолання страху – усе це робить нас ближчими й наповненішими.
.

line_yellow.

«Місто Тіней», Мія Марченко
Видавництво «
Фонтан Казок»

6 голосів
.

im-Місто Тіней
.

Янгол, вирізаний зі слонової кістки, — єдине, що залишилося дванад­цятирічній Марті від матері. Її життя змінилося назавжди: переїзд, нова школа, чуже місто і заклопотаний батько, якого вона майже не знає. Чи зможуть вони порозумітися? Чи зустріне Марта нових друзів, особли­во коли на єдину її цінну річ тепер полюють одразу дві магічні істоти: золотоокий сажотрус і таємничий залізний птах? І чи зможе зневірена дівчинка віднайти в душі ту силу, яка перетворить скуте кригою Місто Тіней на Королівство Золотих Веж?
.

line_yellow.

«Голосно, тихо, пошепки», Творча майстерня «Аґрафка», Романа Романишин, Андрій Лесів
«
Видавництво Старого Лева»

5 голосів
.

im-Голосно, тихо, пошепки
.

Книжка-картинка про слух, звук і тишу, про голос і мовчання, про звуки. Про те, як важливо слухати і чути один одного. Ця книга «зазвучить» багатьма голосами, яскравими кольорами, цікавими фактами та промовистими візуальними образами. На папері відтворені світ шуму, звуки музики, міста та природи. Тут написано про те, який звук найстаріший у Всесвіті, хто має найкращий слух і який музичний твір є найтихішим. Як спілкуються люди, які не чують, і якою важливою в нашому житті є тиша.

Читайте також: Оголошено переможців конкурсу на найкращий книжковий дизайн 2017 року

.

line_yellow.
Як відомо, премію започатковано телеканалом «Еспресо» з метою відзначати найкращі літературні новинки року та підтримувати в Україні інтерес до читання книг.

Премія матиме 2 номінації:

  • Доросла література (книги, розраховані на аудиторію віком старше 18-ти років);
  • Дитяча література (книги для дітей та підлітків).

Кожен експерт обирає 5 видань у кожній номінації, які рекомендуються до прочитання. В результаті голосування в кожній номінації визначаються 3 фіналісти, які проходять у третій етап.

Результати будуть оголошені 24 листопада, в день народження телеканалу.

Читайте також: Пулітцерівська премія-2017: переможці у галузі літератури і журналістики

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe