Читомо > Новини > Історії Ореста Субтельного

Новини

Історії Ореста Субтельного

26.07.2016 0 Автор:

Історик Орест Субтельний, автор праці «Україна: Історія» пішов з життя у неділю, 24 липня. Йому було 75 років. Доктор філософії та історії, він понад 30 років був професором кафедр історії та політичних наук у Йоркському університеті в Канаді.

У 1973 році у Гарвардському університеті Субтельний захистив дисертацію «Неохочі союзники: Пилип Орлик та його стосунки з Кримським ханством і Османською імперією. 1708–1742».

Викладав на історичному факультеті Гарвардського університету, у Гамільтонському університеті в Нью-Йорку та у Йоркському університеті в Канаді. У 1975 році за підтримки Української вільної академії наук (УВАН) опублікував працю «Листи Івана Мазепи». 

Відтоді він написав шість книжок зі східноєвропейської та української історії, поряд із безліччю статей і окремих розділів книжок. Читомо згадує важливі праці відомого науковця.

Мазепинці: український сепаратизм XVIII століття / The Mazepists: Ukrainian Separatism in the Early Eighteenth Century

160702223723438635_f0_0-2

Автор проаналізував один з найважливіших і найбільш фальсифікованих у радянській науці періодів української історії. Субтельний у праці висвітлив події першої половини XVIII століття, досліджуючи документи у контексті європейської історії: діяльність гетьманів Івана Мазепи, Пилипа Орлика та їхніх однодумців, показав їх вплив на українське самостійництво XIX—XX століття.

Читайте також: Історична ніша провисає, а патріотизм зашкалює

The Domination of Eastern Europe, Foreign Absolutism and Native Nobilities

004221

Однією з особливостей політичної історії Східної Європи є домінування іноземних держав. Субтельний у цій праці простежив історичний провал сучасних східноєвропейських націй задля збереження своєї незалежності. Історик дослідив п’ять іноземних імперій — Габсбургів, Веттінів, Оттоманів, Романових і Вазів.

На тлі вивчення діяльності цих правителів, історик описав загальне соціально-економічне становище на землях, на які вони мали вплив. Окремий розділ присвятив вивченню загальної кризи Східної Європи.

Читайте також: З 1240 року українці не припиняли боротьбу за свою державність

Ukraine: A History / Україна: Історія

Книжка визнана на Заході найкращим популярним посібником з історії України англійською мовою. Праця викликає інтерес передусім нетрадиційною концепцією української історії, прагненням автора до наукової об’єктивності, неупередженістю позиції, зваженістю оцінок, а головне — своєю наскрізною ідеєю — ідеєю національного відродження України.

Гарвардський університет назвав цю книжку «можливо, найкращим доробком» ученого. Книжку переклали німецькою, російською, китайською, болгарською і словацькою мовами.

Читайте також: Які книжки з історії України потрібні дітям

Ukrainians in North America

544g1683

Праця про українських емігрантів, наче особистий щоденник, описує людей, які приїхали в невідомі краї і починають нове життя. У книжці чимало фотографій, ілюстрацій, карт, реклами, мультфільмів, а також копії газетних статей. Це одна з найбільш повних історичних праць про українських емігрантів в Канаді і Сполучених Штатах Америки.

Читайте також: «Diasporiana»: українські книжки й періодика в еміграції

Чільна світлина rian.com.ua
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe