Читомо > Новини > Американське дослідження: наукова фантастика сприяє «поганому читанню»

Новини

Американське дослідження: наукова фантастика сприяє «поганому читанню»

24.11.2017 0 Автор:

Дослідження американських вчених продемонструвало, що наукова фантастика змушує читачів бути менш емпатичними, ніж художня фантастика. Результати дослідження описує The Guardian.

У статті, опублікованій в журналі Scientific Study of Literature, професори Washington and Lee University Кріс Гавалер та Ден Джонсон спробували оцінити, як ідентифікація тексту як наукової фантастики змушує читачів автоматично припускати, що він менш цінний в літературному сенсі і, відтак, докладати менше зусиль для читання.

Вчені працювали із близько 150 учасниками, які отримали текст із 1000 слів для читання. У кожній версії тексту персонаж входить до зони громадського харчування і взаємодіє з людьми, після того, як було оприлюднено його негативне ставлення до громадськості. У «літературній» версії тексту персонаж потрапляє в їдальню після того, як його лист в редакцію був опублікований у міській газеті. У науково-фантастичній версії він входить на кухню космічної станції, на якій живуть інопланетяни, андроїди та звичайні люди.

Після того, як учасники прочитали текст, їх запитували, наскільки вони погоджуються з твердженням: «Я відчував, що можу поставити себе на місце персонажа історії», і скільки зусиль вони витрачали, намагаючись з’ясувати, що відчували персонажі.

Гавалер і Джонсон пишуть, що тексти були ідентичними, окрім специфічних слів, таких, як «двері» і «шлюз»: що мало би означати, що читачі будуть однаково проникливими під час читання.

Проте сталося інакше. Дослідження продемонструвало, що перетворення тексту на науково-фантастичний різко знизило сприйняття літературної якості, незважаючи на те, що учасники читали ту саму історію з точки зору сюжету та стосунків між персонажами. У порівнянні з читачами розповідного реалізму, читачі наукової фантастики повідомили про зниження рівня занурення в текст, переймання досвіду та емпатії. Читачі наукової фантастики також повідомили, що роблять більше зусиль, щоб зрозуміти суть розповіді, але менше зусиль, щоб зрозуміти персонажів. Крім цього, вони набрали нижчі показники осмислення і в підкатегоріях теорії розуму, світу та сюжету.

Читачі науково-фантастичного сюжету, мабуть, очікували простішої історії, яку можна було б зрозуміти – сподівання, яке перекривало фактичні якості самої історії, тому ідентифікація тексту як наукової фантастики спровокувала менш якісне читання, пояснюють науковці.

Наукова фантастика схиляє читачів до менш прискіпливого і осмисленого читання, або, іншими словами, «нелітературного читання» – незалежно від реальної внутрішньої складності тексту, дійшли висновку вчені.

Читайте також: Як активувати мозок і посилити увагу 

Дислексія, або коли мозок «не влаштований» читати

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe