Читомо > Новини > Indiebookday: свято незалежних видавництв

Новини

Indiebookday: свято незалежних видавництв

17.03.2017 0 Автор:

В усьому світі малі незалежні видавництва (інді-видавництва) – окрема субкультура нішевих книжкових проектів, які не ставлять собі за мету задовольнити чимширшу аудиторію, і відповідно, не орієнтовані лише на масовий і комерційно успішний продукт. Це видавці, які не йдуть за смаками загалу, а намагаються долучити загал до нових цінностей, розвинути і надати орієнтири для формування цих смаків.

Саме Indiebookday може привернути увагу широкого загалу до таких незалежних видавництв і показати усю красу незалежної книговидавничої справи. Пропонуємо долучитися до події, використовуючи хештег #indiebookday. І запросити друзів, або інших користувачів приєднатися до своєрідного флешмобу.

Перший Indiebookday у 2013 році започаткований незалежним німецьким видавництвом «Mairisch Verlag» з Гамбурга. Ця акція отримала широку увагу перш за все в усіх німецькомовних країнах, а згодом і на міжнародному рівні. У 20142016 роках читачі, видавці та книгарні у Великобританії, Нідерландах, Швейцарії, Австрії, Італії та Португалії приєдналися до дійства.

1Відвідувачка купує книжку «Fischmarie» у книгарні Hundt Hammer Stein у Берліні (Indiebookday-2013)

Даніел Бескос (Daniel Beskos) із габмурзького видавництва «Mairisch Verlag» зазначає, що «Indiebookday» з’явився для підтримки незалежних видавців, які створюють унікальний продукт, але не завжди можуть витратити певні кошти на його рекламу; і для популяризації незалежних книжкових магазинів, які тримають першість із маловідомих найменувань книжок.

Читайте також: Малі видавництва.UA

За словами Бескоса, у німецькомовних країнах незалежні видавці дуже переймаються щодо якості, дизайну та просування книжок. Вони можуть не мати достатньо можливостей для реклами й просування, на відміну від багатонаціональних видавничих груп, але їхні книжки вирізняються на ринку екстраординарним дизайном.

Мара Гіс (Mara Giese) та її пес у Buzzaldrins B?cher, Гьоттінген (Indiebookday-2015 )

До Indiebookday долучаються і малі книгарні. Саме вони найбільше підтримують інді-видавництва. Книгарні завжди знайдуть, чим привабити свого покупця, і це справді буде щось надзвичайне. Бескос рекомендує робити у крамницях окремі полички з книжками, виданими незалежними видавництвами.

Усі незалежні видавці та книжкові магазини, якщо вони захочуть долучитися до акції, можуть завантажити на сайті плакати та закладки.

Читайте також: Європейські інді-видавці на Варшавському незалежному книжковому ярмарку

Останніми роками поява маленьких, але викоханих інді-видавництв – світовий тренд, що потроху знаходить місце і в Україні. Усі вони народжують різноманітність, якої бракує на нашому ринку. Власне, ця сама різноманітність і рухає галузь вперед. Тому Читомо щоразу радіє появі маленьких приватних книжкових ініціатив:

«Laurus», «Леополь», «Братське», «РАБАРБАР», «Астра», «Я-щоденник», «Nebo BookLab Publishing», «Видавництво», «Три мурахи», «Artbooks», «Pabulumv, «Asgardian Comix», «Люта справа», «Брустури», «Komubook», «Dyvogra», «Круговерть», «Читаріум», «П’яний корабель», «Фабула» та інші.

Придбати їхні книжки та підтримати Читомо ви можете у нашій крамничці

new_yaer

Чільна ілюстрація Jacob Thomas / slj.com

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe