Читомо > Новини > Футбол, ВАПЛІТЕ й презентації книг на Йогансен-fest у Харкові

Новини

Футбол, ВАПЛІТЕ й презентації книг на Йогансен-fest у Харкові

05.10.2013 0 Автор:

Днями у Харкові завершився Йогансен-fest, який уже третій рік поспіль збирає літераторів, музикантів, мистецькі футбольні команди і письменників-більярдистів. Загалом фестиваль на різних заходах і акціях зібрав близько 300 відвідувачів, серед яких були як харків’яни, так і гості міста.

jogansen4

Йогансен-fest розпочався у Книгарня «Є» із презентації книги Анни Малігон «Навчи її робити це», що вийшла друком у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля». Під час презентації авторка зачитувала короткі історії з книги, спілкувалася з аудиторією, роздавала автографи і палкі обіцянки повернутися з наступним романом.

І хоч фестиваль відбувається втретє – німецьких авторів харківський глядач споглядає вдруге. Якщо минулого року це були поети Карл Гайнс Демус та Міхаель Целлер, то цього року запросили прозаїків – нюрнберзьких письменників Петра Накке та Ельмар Таннерт, що презентували детектив «Mittagsm?rder».

jogan8

Спочатку німецький десант з двох детективістів виступав перед студентами та викладачами Харківського національного педагогічного університету, потім була зустріч із читачами у Німецькому залі ХДНБ імені В.Г.Короленка, а вже наступного дня зустрілися із харків’янами у Будинку Нюрнберга. Родзинкою та приємною несподіванкою кожної їхньої презентації стало виконання пісень (Таннерт – бас-гітара, Накке – вокал) у стилі кантрі-рок.

jogansen2

Окрім того, фестиваль був покликаний розширити коло поціновувачів сучасної української літератури. Приміром, Мар’яна Савка під час фестивалю презентувала книги «Видавництво Старого Лева».

«Ці дві зустрічі були відкриттям – і для них, і для мене. Ні про мене, ні про видавництво жодна з аудиторій не знали взагалі нічого. І так дивно було розповідати дітям про суперпопулярного в Галичині Джеремі Стронґа, який зустрівся з сотнями львівських дітей. А дорослим – про геніального Грицька Чубая і про інших авторів. Закінчилися зустрічі повним взаєморозумінням, автографами і проханням приїхати ще», – зазначає українська письменниця.

jogan5

Ввечері того дня у книгарні «Є» Мар’яна Савка та Юрко Іздрик презентували свої нові книги поезій, що вийшли друком у Видавництві Старого Лева «Пора плодів і квітів» та «Ю». Цей теплий дует майже дві години тримав увагу глядачів віршами, розмовами і жартами.

Після закінчення презентації у літературному музеї почався поетичний марафон, який став подарунком музею в його 25-річчя. Поетичне слово передавали Сергій Жадан, Євген Положій, Ростислав Мельників, Мар’яна Савка, Юрко Іздрик, Мирослав Лаюк, Анна Малігон та інші. Загалом під одним дахом зібралися  автори з Харкова, Києва, Луганська, Полтави, Дніпропетровська та Сум.

jogansen

Через кількість поетів вечір поезії мало не перетворився на Ніч поезії, хоча навіть після завершення читань учасники фестивалю довго не могли розійтися, аж далеко за північ продовжуючи розмови й літературні діалоги біля каміну.

Оскільки Майкл Йогансен був футбольним вболівальником, то організатори вирішили провести футбольний турнір на його честь.

Один із організаторів Ігор Заруко так прокоментував матчі: «На полі зійшлися три рівних за складами команди: Літературна збірна України, команда видавництва «Клуб Сімейного Дозвілля» та команда «Зігзаг», основа якої складається з репетиторів і викладачів німецької мови, що є більш, ніж тематично для подібного фестивалю. Карти так лягли, що команди зіграли одна з одною і кожна по разу перемогла, тобто в очних протистояннях переможців виявлено не було. У гру вступило правило визначати переможця за забитими пропущеними м’ячама. Саме так літератори зайняли перше місце з різницею в плюс один, видавці з різницею в нуль посіли друге місце, а репетитори і викладачі з мінус одним – третє. Але всі, відкорковуючи шампанське після закінченню турніру, вважали себе переможцями. Тому я як пасивний на той час гравець однієї з команд твердо заявляю – перемогла дружба, справжня спортивна чоловіча дружба».

jogg

Після футбольного турніру у приміщенні Будинку Літераторів відбувся турнір з більярду, де переможцем став харківський поет і прозаїк Юрій Цаплін.

Зокрема традиційними для фестивалю є Йогансенівські наукові читання, під час яких цього року Тетяна Трофименко, Ярина Цимбал та Ростислав Мельників презентували черговий том часопису «Спадщина», в якому розкриваються маловідомі факти із літературного побуту 1920-30-х років. В

Нинішній випуск “Спадщини” унікальний тим, що тут уперше надано посилання на невідомі раніше приватні листи членів ВАПЛІТЕ, у тому числі, харків’янина, відомого українського поета німецького походження Майка Йогансена, який, до речі, серед засновників літорганізації.

Останньою літературною акцією фестивалю були Non-stop-читання із презентаціями часописів та книжок, серед яких поетична антологія «Парк Горького Періоду», Мирослав Лаюк «Осоте», Ігор Зарудко «Матадор. Нотатки авантюриста», Олег Коцарев «Котра година», Богдан-Олег Горобчук «Етика любові, естетика смерті».

Завершувала фестиваль клубна вечірка за участі «Сергія Жадана і Собак» та гурту «Папа Карло» у клубі Churchill’s Music Pub. Вечірка стала яскравою крапкою у програмі фестивалю Йогансен-fest 2013.

jogansen3

Наступного року організатори обіцяють збільшити масштаби фестивалю, розширити коло міжнародності, додати кількість майданчиків для поетів і порцій гарного настрою. Що ж обіцянки є, подивимось за рік як вони втіляться у життя!

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe