Читомо > Новини > Ерік Целан: Я приїхав в Україну, щоб підтримати шанувальників поезії мого батька

Новини

Ерік Целан: Я приїхав в Україну, щоб підтримати шанувальників поезії мого батька

08.09.2014 0 Автор:

З 5 по 7 вересня у Чернівцях пройшов поетичний фестиваль «Meridian Czernowitz». У 2014 році захід відбувається вже вп’яте. Особливим гостем на цьогорічному «Меридіані» став Ерік Целан – син великого єврейського поета Пауля Целана, який народився і провів свої дитячі та юнацькі роки в Чернівцях.

У вітальному слові до учасників і гостей «Meridian Czernowitz» пан Ерік зізнався, що сумує за єврейською атмосферою, нині не відчутною у Чернівцях: «Часом мені здається, що цьому місту чогось бракує для того, щоб повністю існувати для мене. Передовсім у ньому відсутні діти, внуки значної частини єврейського населення, яке було тут до Третього рейху. Ця відсутність викликає у мене неспокій, якого важко позбутися, попри люб’язність, з якою мене зустрічають в Чернівцях».

2181373-eric-tselan

Світлина Лілії Шутяк

В той же час син Пауля Целана зазначив, що завітав до міста на південному-заході України в першу чергу для того, аби потішити вітчизняних прихильників творчості свого батька: «Я приїхав в Україну передусім для того, щоб підтримати своєю присутністю всіх, хто читає поезії Пауля Целана і досліджує його творчість». При цьому Ерік Целан висловив особливу подяку перекладачу та літературознавцю Петру Рихлу, а також директору видавництва «Книги ХХІ» Василю Дроняку, завдяки якому світ побачать україномовні переклади перших двох томів творчості поета.

ac4e6f1-celan-letters

Нагадаємо, що 7 вересня в рамках «Meridian Czernowitz» відбулася презентація збірок Пауля Целана «Мак і пам’ять» та «Від порога до порога» у перекладі Петра Рихла, «Світлотиск» у перекладі Сергія Жадана.

d543732-celan

Детальніше про цьогорічний «Meridian Czernowitz» читайте на «Читомо» найближчим часом.

Довідка.

Ерік Целан народився 1955 року. Живе у Парижі. Практик методу Фельденкрайза. Спільно з Бертраном Бадью підтримує та опікується літературною спадщиною свого батька Пауля Целана. 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe