Читомо > Новини > 9 найбільших літературних фестивалів 2015

Новини

9 найбільших літературних фестивалів 2015

15.01.2015 0 Автор:

Коли від Львівського книжкового форуму вже далеко, а до Книжкового Арсеналу в Києві – ще далеко, згадайте про міжнародні книжкові фестивалі. Ми обрали для вас найбільші й найактуальніші, а окрім того, дізналися, де в Німеччині краще, ніж у Франкфурті, як потрапити на свято кримінальних романів і що таке «Вудсток розуму» в Британії.

Індія: Jaipur Literature Festival

21-25 січня

Jaipur Literature Festival

Один з найбільших книжкових фестивалів в Азії щороку приймає індійське місто Джайпурі. Крім насиченої програми, гості фестивалю мають можливість оглянути одне з найгарніших індійських міст, яке часто називають «Рожевим містом» через колір каміння, використаного у будівництві численних храмів. Засновниками фестивалю є дослідник Махабхарати й видавець Аміта Гокале і автор численних романів про Індію Вільям Далрімпл. На фестивалі є свої традиційні премії: нагороджують у номінаціях «Найкращий твір року», «Найкращий фотоблог року» і «Найкраща коротка історія». Остання номінація – це конкурс оповідань, довжиною в один твіт (140 символів).

ОАЕ: Emirates Airline Festival of Literature

3-7 березня

chytomo_dubai_fest

У березні під патронажем шейха Мохаммеда ібн Рашид аль-Мактума пройде один з найбільших літературних фестивалів у мусульманському світі. Крім численних читань в оригіналі та англійською мовою, фестиваль відомий своїми щедрими спонсорами та численними нагородами. Oxford University Press нагородить «The Next Best Thing» – найбільш перспективний прозовий твір року. Юні поети з короткими віршами (до 32 рядків) на тему «Wonderland» змагатимуться за Taaleem Poetry Award, найкращі поезії обіцяють надрукувати окремим виданням. Еміратський фестиваль – мало не єдиний у світі, де відбуваються нагородження не лише за твори красного письменства, а й за їхні інтерпретації. Так цього року матиме місце «Chevron Readers’ Cup» – конкурс між командами студентів на найкращу інтерпретацію обраних творів 2015 року. Найцікавіший приз чекає на переможця «The Montegrappa First Fiction Competition». Учасник має надіслати синопсис на 5 сторінок свого майбутнього роману, і, якщо пощастить, отримає у подарунок вечерю із відомим літературним агентом Луіджі Борноні на Лондонському книжковому фестивалі.

США: PEN World Voices Festival

 4-10 травня

PEN World Voices Festival

Найбільший у світі фестиваль Пен-клубів традиційно щорічно відбувається наприкінці квітня чи на початку травня під патронатом американського Пен-клубу. PEN World Voices Festival збирає письменників з усього світу на десятиденні публічні читання та дискусії, причому майданчики фестивалю розкидані по всьому Нью-Йорку. Цьогорічні категорії фестивалю такі: «Мемуаристика як жанр», «Письмо в зонах конфлікту», «Графічний наратив на соціальну тематику» і «Квір-Африка».

Великобританія: Telegraph Hay Festival

21-31 травня

chytomo_hay_fest

Одне з найбільших британських видань «The Telegraph» за підтримки BBC вже 27 років поспіль влаштовує книжковий еко-фестиваль у наметовому селищі Хей-он-Вай у національному парку Брекон-Біконс. Hay Festival – це кілька майданчиків, де одночасно відбуваються дискусії, презентації, концерти, публічні читання і навіть обговорення нових наукових винаходів. Серед традиційних гостей фестивалю – фотограф Девід Бейлі, герцогиня Корнуольська, артритик Маріелла Фрострап, журналіст Нігелла Лоусон, фізик Колін Хамфріс, актор Роб Лоу, комік Пол О’Греді. Білл Клінтон у свій час назвав Hay Festival «Вудстоком розуму», що одразу стало візитівкою заходу.

Чехія: Prague Writers’ Festival

3-10 червня

Prague Writers' Festival

Празький фестиваль письменників – одна з найпрестижніших у світі літератури щорічних подій. Вперше захід схожого формату організував наприкінці 70-х у Лондоні критик Майкл Марч, який започаткував інтернаціональні поетичні читання у будинку Кітса, куди запросив письменників з СРСР. Після падіння Берлінської стіни та поліпшення політичної ситуації деякі учасники фестивалю переїхали до Праги, де у 1991 році відбувся перший Празький письменницький фестиваль. Як вважають організатори, Празький письменницький фестиваль є містком, що поєднує культуру західної та східної Європи через дискусію та письмо.

Гостями та учасниками читань у свій час були Салман Рушді, Ірвін Велш, Вільям Стайрон, Надін Гордімер. Щороку тема фестивалю змінюється, однак зазвичай вона пов’язана із творчістю певного письменника. Наприклад, у 1997 вшановували Семюеля Беккета, у 2002 році – Жана Жене, у 2004 – Йозефа Рота з підзаголовком «Я не знаю, куди йду». Імовірно у 2015 році у центрі зацікавлень будуть Салман Рушді і Сьюзан Зонтаг.

Іспанія: Semana Negra або Чорний тиждень

10-19 липня

chytomo_semata_fest

З 1987 року у середині липня у місті Хіхон проходить найбільший у світі фестиваль детективної літератури. Першим організатором Semana Negra був відомий іспанський письменник Пако Ігнасіо Тайбо ІІ, який вирішив провести захід, що об’єднав би авторів кримінальних романів. Зараз на «Чорний тиждень» приїжджають не лише автори детективів, а й фантасти, художники коміксів та поети. Впродовж фестивалю проходить Міжнародний з’їзд фотожурналістів під керівництвом пулітцерівського лауреата Хав’єра Баулса, а також зібрання «Астуркон» (астурійська асамблея наукової фантастики). Останнім часом Чорний тиждень триває не 7, а цілих 10 днів, за які Хіхон відвідують близько мільйона фанатів відповідного жанру. Кожен день фестивалю описують у спеціальному щоденнику-газеті «A Quemarropa» («Прямо в обличчя»). Наприкінці фестивалю найкращий іспаномовний детективний роман нагороджують премією імені Дешила Хеммета.

США: Brooklyn Book Festival

14-21 вересня 2015

Brooklyn Book Festival

Бруклінський книжковий фестиваль стартував у 2006 році і з того часу впевнено набирає обертів. У цьому році у Нью-Йорку відбудеться ювілейний десятий фестиваль, де братимуть участь майже 300 авторів та сотні видавництв. Цікаво, що всі події від початку проходять під патронатом муніципалітету, який сподівається таким чином залучити до міста туристів-бібліофілів.

Німеччина: Berlin International Literature Festival

початок осені

chytomo_berlin_fest

Мета Берлінського літературного фестивалю – представити нові прозові й поетичні твори. Програма фестивалю щорічно змінюється, а основну увагу приділяють окремим  секціям, таким як «Світова література», «Дитяча та юнацька література», «Роздуми» «Нові німецькі голоси», «Slam Revue» «Пам’яте, говори». Автори читають свої тексти в оригіналі, а актори – переклади представлених творів німецькою, причому і письменники, і перекладачі активно взаємодіють з аудиторією. Впливове німецьке видання «Die Zeit» характеризує фестиваль так: «Правдивіше, красивіше і краще, ніж у Франкфурті, тому що тут не укладають жодних угод; тут лише література. Чиста література». Всі події відбуваються під патронажем німецького комітету ЮНЕСКО.

Канада: Vancouver Writers Fest

середина жовтня

chytomo_vancouver_fest

Один з найдовших книжкових фестивалів у світі щорічно відбувається у Ванкувері на острові Гренвілл. Вперше фестиваль провели ще 27 років тому, з того часу в середині жовтня Гренвілл на тиждень перетворюється на маленьке письменницьке містечко з читаннями, дискусіями і майстер-класами. Канадський фестиваль не такий великий і популярний, як європейські, але атмосферності йому не бракує.

Читайте також: 10 найбільших книжкових ярмарків світу-2015

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe