Читомо > Новини > Що таке бестселер? 5 запитань про дефініцію

Новини

Що таке бестселер? 5 запитань про дефініцію

02.08.2016 0 Автор:

Що робить книжку бестселером? Що має відбутися, щоб слово «бестселер» з’явилося на обкладинці книги і як це впливає на продажі? 5 запитань про те, що робить книжки популярними й успішними.

1. Скільки примірників потрібно продати, щоб книгу вважали бестселером?

Усупереч тому, як думає більшість, книжка не стає бестселером, коли переступає через якийсь певний поріг продаж. Статус бестселера не спирається на сукупні продажі, а чітко встановленої кількості проданих примірників для його набуття не існує. Це більше схоже на змагання чи перегони: той, хто продасть найбільше примірників за певний період часу (зазвичай тиждень) – перемагає.

У залежності від тижня, потрібно мати різну кількість проданих примірників, щоб опинитися на вершині. Є тижні інтенсивні й не дуже – те, що піднесло вас на вершину в липні, наприклад, може не бути достатнім для того, щоб увійти в топ-100 на Різдво, коли продажі є набагато вищими.

Ми не можемо розкрити цифри продажів, але, щоб дати загальне уявлення: коли книжка перебуває в топ-10, то зазвичай продали кілька тисяч примірників по всій країні упродовж тижня. Хоча цифри продажів категорії бестселерів (списки, обмежені конкретними жанрами, на кшталт кулінарії) можуть бути нижчими.

bestsellerschytomo2

Читайте також: 10 найкращих книг 2015 за версією The Washington Post

2. Якщо знаю, що продав більше примірників, ніж інші назви, то чи можу називати свою книжку бестселером?

Ні. Книжку можна назвати бестселером тільки тоді, коли з’являється в опублікованому списку бестселерів. Якщо вас немає в офіційному списку бестселерів, тоді вас не визначили як бестселерБільшість великих видавництв (газет й інколи журналів чи сайтів), що укладають списки бестселерів, перевіряють, чи ґрунтуються вони на всебічному національному (чи регіональному) відстеженні продажів і зазначають свої джерела (зазвичай – дані про продажі). Ці джерела зацікавлені в публікації точної інформації фактів, тому що це забезпечує їхній ринковий імідж.

bestsellerschytomo4

Читайте також: Американські бестселери 2015: розмальовки всюди

3. Якщо книжка є бестселером, чи означає це, що її продажі найвищі?

Не обов’язково. Через те, що більшість ренкінгів (на відміну від рейтингу; це не зафіксована форма або методика розрахунку, а база даних – Читомо) спираються на продажах за тиждень, книжка може дуже добре продаватися один тиждень, з’явитися в списку бестселерів, і технічно бути ним навіть якщо потім не продали жодного примірника.

Ще цікаво зазначити, що є книжки, які завжди послідовно гарно продаються, але ніколи не дістають зовсім трохи, щоб потрапити до тижневого списку бестселерів. У цьому випадку, інколи річний обсяг продажів книжки «заробить» їй місце у списку бестселерів в кінці року, попереду назв, які були у ренкінгу вище у якийсь момент упродовж року.

Також певні типи книжок зазвичай не мають права з’являтися у списку бестселерів, тому вони упускають усю славу, навіть якщо їх продали багато. Найбільш поширеним прикладом є словники. Словники дуже гарно продаються у вересені, але їхні назви зазвичай виключені зі списків бестселерів.

Читайте також: Українські бестселери 2015: версія видавців

4. Якщо книжка має слово «бестселер» на обкладинці, що це означає?

Слово «бестселер» на обкладинці книжки може означати, що вона була в одному чи багатьох різних списках бестселерів. Якщо на обкладинці зазначено «автор бестселерів», зазвичай це попередня книжка цього автора, що отримала статус бестселера.

bestsellerschytomo1

Читайте також: 10 найкращих книжок 2015 року за версією The New York Times

5. Чи є набуття статусу бестселера єдиним способом для того, щоб книжку вважали успішною?

Ні! Для того, щоб потрапити у список бестселерів, потрібно трохи вдачі. І результати від одного тижня не означають, що книжка є більш успішною за інші. По-перше, інші книжки можуть продаватися краще за весь час. І продажі не завжди є індикаторами прибутковості.

Але також є стільки речей, які визначають, що насправді робить книжку успішною – а найважливіше, чи передбачувана аудиторія книжки прочитала книжку і чи сподобалося їй? Продажі не є всім. Рецензії, номінації на нагороди, навчальні цілі й задоволення читачів є частинами того, що робить книжку успішною.

 

За матеріалами BookNet Canada 

Світлини depositphotos.com
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Iншi записи по цiй тематицi:

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe