Читомо > Новини > Кокотюха: В ідеалі Книжкова Сотня повинна існувати автономно в кожному регіоні

Новини

Кокотюха: В ідеалі Книжкова Сотня повинна існувати автономно в кожному регіоні

04.08.2014 0 Автор:

Проблему поповнення сільських бібліотек видавничими новинками взявся вирішувати відомий український письменник і блогер Андрій Кокотюха, ініціативу підхопили ГО «Книжковий простір» та Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів. Наразі завершується тестовий етап відпрацювання проекту «Книжкова сотня»: в експерименті беруть участь три бібліотеки Чернігівщини. Проект створено для підтримки українських бібліотек, оперативного поповнення фондів актуальною українською літературою та своєчасного інформування про книжкові новинки.

kokotyhaЧитомо розпитало в пана  Андрія про потреби Книжкової Сотні й подальші плани.

 

Задекларована мета Книжкової Сотні – в далекій перспективі відновити механізми поповнення бібліотек книжками, які користуються в читачів дійсним попитом. Інші корисні ініціативи зводяться до заклику зносити до бібліотек будь-які книги. За моїми спостереженнями, часто стоси книжок –  це література, яку не жертвують, а радісно зносять докупи, бо не знали раніше, куди її подіти. Здебільшого це не актуальні книги, котрих читач не потребує в широкій масі. До того ж, туди несуть свої книги ті автори, яким гонорари дають або ж книгами, або в них лишилися авторські.

Поповнення фондів новими й вартісними одиницями – важливо. Проте ще важливіше – вивчати реальний читацький попит. Тому Книжкова Сотня в тестовому режимі зібрала замовлення, так би мовити, знизу, від читачів.

Кошти, які ми збираємо, відповідають кошторису, складеному книгарнею «Є», поки що вона готова виконати замовлення в повному обсязі. Таким чином, книги купуються. Що виправдовує їх виробництво + виправдовує існування книжкових магазинів. Мінімально – але виправдовує.

На етапі поповнення трьох бібліотек Чернігівщини планується відпрацювати технологію роботи. В разі успішного проходження пробного етапу “Книжкова сотня” буде постійним проектом, котрий охопить всі регіони України. Якщо все піде добре, то в перспективі виробники книжок зможуть передавати бібліотекам інформацію про актуальні новодруки, читачі – визначатися, бібліотеки –  замовляти, Книжкова Сотня – оголошувати цільові збори коштів.

Уявіть, якщо наші солдати потребують бронежилетів, а їм передають тілогрійки, бо їх простіше знайти? Тут, із книжками, така сама ситуація. Я хочу, аби Книжкова Сотне децентралізувалася, і в кожному регіоні України ця ініціатива з часом існувала автономно.

Поки що ми не зібрали зазначеної суми (4706 грн). Є люди, які кидають по 5 гривень, є такі, що по 600, але то приватно мені, тобто спрацював особистий фактор. Книжки теж несуть, але менше, бо здають свої, за списком несуть небагато. Все рухається в правильному напрямку, хто б там що не говорив.

Допомогти Книжковій Сотні можна за посиланням.

Або ж за номером картки:

Отримувач платежу: ВБО “Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів” код ЗКПО 20032700
Розрахунковий рахунок: 26004111851001 в АТ «КБ «ЕКСПОБАНК» м. Києва, МФО 322294.

Як писало Читомо, Всеукраїнський рух «100 книжок для сільської бібліотеки», який започаткувала письменниця Міла Іванцова,  за 2 роки встиг «ощасливити» 230 сіл. 

Окрім того, нещодавно стало відомо, що фонд «Монсанто» виділить майже 2 млн грн на модернізацію 25 сільських бібліотек.

Читайте також про історію успіху, як зробити сільську бібліотеку відвідуваною

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe