Читомо > Новини > Книжки на дотик: як працює міні-друкарня шрифтом Брайля у Луцьку

Новини

Книжки на дотик: як працює міні-друкарня шрифтом Брайля у Луцьку

13.03.2017 0 Автор:

У першій недержавній в Україні студії друку літератури для людей із вадами зору Braille Studio видають художні книжки для дорослих та дітей, газету, ресторанні меню та інструкції до ліків в аптеках. Читомо побувало у друкарні і дізналося про особливості друку шрифтом Брайля, нові видання та потреби організації.

.

Як усе розпочалося

Друкарня розташована в офісі Волинського осередку громадської організації «Генерація успішної дії» в одному зі спальних мікрорайонів Луцька. Її активісти – люди з порушеннями зору – 4 місяці тому вирішили видавати літературу власними силами й придбали спеціальний принтер. 108 тисяч гривень зібрали завдяки спонсорам та міській раді – «Генерація успішної дії» виграла 45 тисяч гривень на конкурсі громадських ініціатив, який проводила мерія.

Читайте також: Haptic Brialle: інформація на кінчику пальців

Принтер Everest придбали у Швеції. За чотири місяці роботи у міні-друкарні побачили світ три художні видання: дитяча книжка волинської авторки Надії Гуменюк «Літо з амазонками», збірка оповідань «Волонтери. Мобілізація добра» та «Івасикове Різдво» Мар’яни Качмар. Щойно закінчилися перші тиражі у 20-30 примірників, як активісти беруться друкувати ще: люди замовляють. Видання поширили по українських бібліотеках та школах-інтернатах.

DSC_0139_700x467

Також у Braille Studio побачив світ перший номер тижневика «Сім’я і дім», принтером друкували буклети для соціального проекту «Бачу. Можу. Допоможу», меню для двох закладів громадського харчування та інструкції до ліків, які є вже в мережах аптеки «Пані Аптека» у Одесі та Києві.

Читайте також: Видавці книжок для незрячих: поза візіями та законом

.

Як це працює

Оператор комп’ютерного набору шрифтом Брайля Олександр Мельник запускає принтер – кнопки на ньому і підписані, й озвучені. За один сеанс не запустиш більше 50 листків. Прилад призначений для офісного друку, тож активісти ризикують, видаючи на ньому художню літературу: голки в механізмі стираються швидше, а ремонтувати у разі чого ніде.

DSC_0107_700x467

«Такий принтер за нормальних умов мав би стояти вдома в кожного незрячого для його повсякденних потреб, а для нас дивом було придбати один на всю організацію», – говорить активіст громадської організації і натхненник проекту Віталій Ткачук.

За один день від сили можна надрукувати максимум 8 примірників книжки. Треба враховувати, що брайлівських сторінок у книжці буде приблизно втричі більше, ніж звичайних. Тому деякі видання мусять розділяти на «томи».

DSC_0153_700x467

Читайте також: Люди з вадами зору читають значно більше, ніж зрячі. Але читати нічого…

Готові книжки зшивають пружинами – так сторінки не будуть тертися і книжка прослужить довше. Виробництво дорожче, але якісніше. Волинська обласна друкарня виготовляє такі обкладинки за собівартістю – 120 гривень за один екземпляр. Для брайлівської студії – безкоштовно. Використовують і хороший папір – «щоб сторінки були білими, а не рудими».

DSC_0117_700x467

Читайте також: 3D-книги для дітей із вадами зору

«Ми витискаємо з цього принтера все, що можемо. За ці кілька місяців вдалося зробити неймовірне: видали вже добрий список і отримали перших замовників. Наше життя стало легшим, бо коли тепер до мене підходять діти у школі і просять: «Хочемо вірш вивчити, роздрукуйте нам», то це більше не є проблемою», – говорить Ткачук.

DSC_0113_700x467

Читайте також: Йоа Барт. Ілюстрація для зорової реабілітації

У команді Braille Studio працюють і кияни. Членами проекту є Юлія Сачук – експертка Коаліції з протидії дискримінації в Україні з питань інвалідності, авторка і координаторка низки соціальних проектів, та Анна Серпутько – співавторка та експертка освітніх і просвітницьких проектів організації з питань навчання дітей із порушеннями зору, розробки та виготовлення навчально-методичних матеріалів, зокрема рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, доцент кафедри тифлопедагогіки в НПУ імені Драгоманова. Аби книжка побачила світ, необхідно, щоб її вичитав брайліст. Анна Серпутько є одним із небагатьох в Україні фахівцем у цій галузі, вона вишукує помилки у виданнях Braille Studio.

Тим часом активісти розпочали збір грошей на принтер Index Braille Box: він друкує зі швидкістю звичайного лазерного принтера та без шуму, у нього можна закласти 500 листків за один раз та – що найважливіше – цей апарат розрахований спеціально для друку книг. Коштує такий принтер 16 тисяч доларів, одна тисяча в активістів уже є.

Зробити свій внесок можна, переказавши кошти на рахунок:

ГО ВОО ВГО «Генерація успішної дії»

ЄДРПОУ 37004147

Р/р 26008055511197

МФО 303440 у Волинській філії ПАТ КБ «ПриватБанк».

Фото авторки

Чільне зображення pixabay.com

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe