Читомо > Новини > Карикатури та пародії без дозволу автора: зелене світло від парламенту

Новини

Карикатури та пародії без дозволу автора: зелене світло від парламенту

07.10.2016 0 Автор:

До Закону України «Про авторське право та суміжні права» 5 жовтня внесли зміни. Тепер можна використовувати будь-які оприлюднені твори (літературні, художні чи музичні) для створення на їх основі пародії, попурі чи карикатури та їх використання без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право).

Відповідний законопроект прийняли у першому читанні і в цілому, він отримав підтримку 227 народних депутатів із 337 присутніх. Автор ініціативи Микола Княжицький мету цих змін пояснив у пояснювальній записці: «особливість створення творів такого роду полягає у природному використанні в них інших творів. Враховуючи цю особливість, традиційні норми авторського права є очевидною перешкодою для розвитку творчості такого характеру. З іншого боку, пародії та карикатури є важливим культурним жанром, і завданням держави є балансування інтересів правовласників, авторів пародій та подібних творів та суспільства».

Дизайнер Ілля Стронґовський погоджується з цією тезою: «25 років у нас пародії й карикатури взагалі були поза законом. Намагання діяти за відсутньою буквою закону виглядали так: я, припустимо, мав просити в планованого об’єкту пародії дозволу його вистібати і в разі незгоди проти мене могли би бути застосовані санкції, бо то було пряме порушення авторських прав об’єкту пародії.

Тобто так, цілковитий маразм, який успадкувався, підозрюю, з радянських часів і був надто непомітним, щоби йому приділили увагу раніше. Ця сфера нарешті потрапила в поле зору наших законодавців. Може, вдасться внести зміни, які спростять захист авторського права в суді».  

 Читайте також: Укладання угоди між автором і видавництвом

Законопроект також пропонує власні визначення термінів «карикатура», «попурі» та «пародія»:

Карикатура – твір образотворчого мистецтва, який є творчою переробкою іншого правомірно оприлюдненого твору, в тому числі персонажу твору або імені персонажу твору, за своїм змістом має комічний, сатиристичний характер або спрямовується на висміювання певних осіб або подій;

Пародія – аудіовізуальний, літературний, музичний або інший твір, який є творчою переробкою іншого правомірно оприлюдненого твору або його частини, за своїм змістом має очевидний комічний, сатиристичний характер, або спрямовується на висміювання певних подій або осіб;

Попурі – музичний або інший твір, який є творчою обробкою уривків правомірно оприлюднених творів, без завдання шкоди їх охороні, і складається з декількох таких творів, або який імітує творчий стиль інших авторів чи виконавців або інших історичних епох.

«Я не зовсім згодний що до пояснень терміну «карикатура» в законопроекті, там цей жанр звужено, – зауважує ілюстратор Олександр Ком’яхов.А взагалі дивує додаток «без згоди автора, але із зазначенням його імені та джерела запозичення». Якщо в пародії не можливо впізнати її об’єкт, то який сенс пародії?»

peretsЗображення з журналу «Перець» (Олександра Монастирського і Володимира Солонька) / what.in.ua 

 

 

Патентознавець, консультант в сфері авторського права Володимир Коноваленко проаналізував новий законопроект та його значення в українському культурному середовищі.

«Після ознайомлення з проектом закону хочеться сказати «хотіли як краще, а отримали як завжди – …». У зв’язку з цим, виникає питання: чи зможуть ці нововведення забезпечити свободу творчості в Україні? Перш ніж відповісти, зупинимось на плюсах та мінусах прийнятого закону.

Плюси. На правовому полі авторського права з’явилися поняття «пародія», «попурі», «карикатура». На цьому позитивні зміни в законодавстві про авторське право закінчуються.

Мінуси. На мою думку, законодавець допустив помилку, додавши норму про використання правомірно оприлюднених літературних, художніх, музичних та інших творів для створення на їх основі іншого твору в жанрі літературної, музичної або іншої пародії, попурі або карикатури в ст. 21 Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Згідно зі ст. 21 твори використовуються без згоди автора та безкоштовно. Якщо хто не згоден з тезою про безоплатне використання твору без згоди автора, то рекомендую ознайомиться зі ст. 444 ЦКУ, яка є загальною щодо статті 21 Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Таким чином, автори пародії, попурі, карикатури не зможуть отримувати винагороди за використання свого твору, якщо вони використовували правомірно оприлюднені літературні, художні, музичні та інші твори інших авторів відповідно ст. 21.

Річ у тім, що відповідно пункту 91 частини 1 ст. 21 законодавець дозволив використовувати пародії, попурі або карикатури без згоди автора та безоплатно.

karykaturaЗображення Миколи Катусти / nsju.org

Доведеться авторам похідних творів безкоштовно задовольняти культурні потреби українського народу. Чи згодні з цим автори «пародій», «попурі», «карикатур»? Я думаю, що їх не питали з цього приводу.

Слід зазначити, що пункт 91 частини 1 ст. 21 Закону України «Про авторське право і суміжні права» не відповідає п. 2 стаття 9 Бернської конвенції про охорону літературних і художніх творів (далі – Бернська конвенція), до якої Україна приєдналась в 1995 р. відповідно до якої:

«За законодавством країн Союзу зберігається право дозволяти відтворення таких творів у певних особливих випадках за умови, що таке відтворення не завдає шкоди нормальному використанню твору і не зачіпає будь-яким необґрунтованим способом законні інтереси автора».

Читайте також: Укладання авторських договорів і передача прав: поради патентознавця

В Бернська конвенція, ст. 444 ЦКУ та в чинній редакції ст.21 Закону України «Про авторське право і суміжні права» мова йде про відтворення твору, а не про його переробку.

Крім того, в проекті закону не взято до уваги немайнове право автора правомірно оприлюдненого літературного, художнього, музичного та іншого твору протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню або іншій зміні твору чи будь якому іншому посяганню на твір, що може зашкодити честі та репутації автора (частина 1 ст. 439 ЦКУ).

У зв’язку вище викладеним можна сказати, що в авторів пародії, попурі, карикатури по вусах тече, та в рот не попадає.

Хаос на правовому полі авторського права може зупинити тільки вето Президента України на цей Закон».

Чільне зображення Віктора Голуба /ukurier.gov.ua
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe