Читомо > Новини > Буккросинг від МВС: популяризація читання у сервісних центрах

Новини

Буккросинг від МВС: популяризація читання у сервісних центрах

19.06.2017 0 Автор:

За останній рік у роботі сервісних центрів МВС, що прийшли на заміну застарілим МРЕВ, відбулося багато нововведень. Одне з останніх – запуск буккросингу. Він функціонує вже більше двох тижнів у 18-ти відділеннях по всій країні. До кінця року планується відкрити 50 сервісних центрів, і кожний — з буккросинг-поличкою. Начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій в ексклюзивному коментарі Читомо розповів про деталі та особливості такої книжкової ініціативи.

.

– Звідки з’явилася ідея книжкових полиць?

– Згідно зі статистичними дослідженнями, більш ніж половина дорослого населення України вважає, що недостатньо читає. В деяких областях, особливо на Сході, з очевидних причин існують складнощі з постачанням якісних видань. Одночасно мережа сервісних центрів МВС, а це 150 сервісних центрів МВС охоплює територію усієї країни й за рік її відвідує понад 4 мільйони громадян. Ми вирішили скористатися можливостями державної установи задля того, щоб, окрім своїх безпосередніх функцій, сервісні центри відігравали й культурно-соціальну роль. Відтепер, у сервісних центрах МВС є буккросинг.

На даний момент нам передали близько 1000 книжок видавництва та активні учасники флешмобу на підтримку акції. Але, звичайно, у центрах книжок вже значно більше.

– Чому проект на часі?

– Читання, інтелектуальне збагачення та професійний ріст завжди на часі. Наприклад, у багатьох регіонах, взагалі не було буккросингу раніше. Це була популярна акція лише у великих містах.

Читайте також: Як книжкові шпаківні «додають читання»

.

unnamed

.

– Чи читають співробітники МВС?

– Перший збір книжок для буккросинг-полиць, ще до офіційного запуску ініціативи, здійснили адміністратори нових сервісних центрів – то ж так, звичайно, їх бажання ділитися книгами з колегами та клієнтами свідчить про те, що співробітники сервісних центрів читають. Ну, і ми на своїх очах вже бачили як відбувався обмін. Водночас, завдяки новим якісним виданням з професійного спрямування, комунікації та обслуговування, євроінтеграції та історії нашої країні, котрі в сервісні центри передають видавництва, наші працівники теж отримають новий корисний досвід.

– На яких умовах передані книжки? Чи будете розширювати коло видавництв?

– Книги нам безкоштовно передають видавництва та громадяни до головного офісу або безпосередньо у центри. Ми, у свою чергу їх передаємо у регіони. Статтями видатків закупівля літератури в державі не передбачена, на жаль, тому функціонування можливе виключно на волонтерських засадах.

.
denelline.

Я гадаю, що інші видавництва будуть долучитися, тому що спочатку було 10 видавництв, якими нам було передано понад 1000 книжок. Потім підключилися дрібніші видавництва – і наші полиці в деякі центрах навіть трохи перевантажені.

.
denelline.

Добре, що є постійні активні відвідувачі, які долучаються до цього процесу, тому відбувається активний обмін. Новенька книжка не лежить довго, а йде в ротацію. Звісно, ми максимально хочемо покрити всі сервісні центри. Сьогодні більша частина з них вже має відповідні полиці, але ще покрита не вся Україна. Враховуючи ту кількість відвідувачів, яка є зараз, можна з впевненістю спостерігати, активну зацікавленість до буккросингу і певну увагу до нашої платформи, ми хочемо її використовувати як сервісний центр, як платформу для комунікації між читачами та авторами.

Ми відкриті для пропозицій видавництв та книгарень – кожного тижня до нас звертається дві-три нових організації, які хочуть долучитися до акції, і ми співпрацюємо з усіма зацікавленими. Інформацію про те, як долучитися можна знайти у нас на сайті.

Читайте також: Полицю буккросингу на бульварі щодено оновлюють й інколи грабують
.

KRT_7918.

– Чому видавці передають свої книжки безкоштовно, адже видавничий бізнес не є дуже прибутковим, комерційним, порівняно іншими сегментами.

– Я гадаю, що тут є два компоненти. Перший пов’язаний з тим, що всі хочуть нести соціальну місію, соціальну ідею. Зрозуміло, що прибутки це дуже важливо, але враховуючи кількість громадян, які до нас звертаються і враховуючи те, що сервісні центри вже мають дуже позитивні відгуки, – це себе виправдовує. Наші сервісні центри, очевидно, привертають увагу, тому видавництва не могли стояти осторонь, упустити унікальну нагоду, коли ми запроваджуємо подібну акцію, і просто до неї приєднатися при нагоді. Ба більше, отримати піар, підтримку і рекламу. Другий компонент — комерційний. Хоча комерційна, потенційна винагорода для видавництв може бути, а може і не бути. Ми можемо прорахувати. Приходить, ще раз повторююсь, понад 4 млн громадян щороку. Виникає наступна ситуація: певні видавництва дуже часто мають ексклюзиви на ту чи іншу літературу.
.

denelline

.
Людина, яка зацікавилась певною книжкою, незалежно від того дитяча це література, белетристика, професійна чи бізнесова література – захоче її придбати або комусь подарувати, бо ознайомилась з нею під час перебування в сервісному центрі.
.

denelline

.
Або припустимо, хтось взяв щось почитати під час очікування надання послуг – і так само потім вирішив придбати.

– Яка тематика книжок? Чому?

– В першу чергу ми хотіли зробити наголос на мотиваційній літературі та літературі, присвяченій темі ефективних комунікацій. Ми вважаємо, що буккросинг-полиці мають бути корисними не тільки для клієнтів, а й для співробітників сервісних центрів, то ж хочемо, аби тематика книг була релевантна їх професії та професійному розвитку. Звичайно, в пріоритеті україномовні видання. Ніяких інших обмежень немає: сервісні центри відвідують громадяни усіх вікових категорій, часто приходять з дітьми, тож і молодіжні романи, і поезії, і класична література, і казки обов’язково знайдуть свого читача.

– Яких книжок за тематикою у вас бракує на полицях, яких хотілося б більше?

– Ми починали з того, що хотіли отримати виключно професійну літературу, більше в напрямі комунікації, ефективного спілкування, державного сервісу. А в результаті ми отримали різноманіття літератури: починаючи від дитячої, бо у нас при сервісних центрах є облаштовані дитячі куточки, тобто найменші відвідувачі наші, які прийшли з батьками, можуть щось почитати, і закінчуючи літературою для підприємців, які прийшли реєструвати одразу кілька машин для свого автопарку.

Читайте також: Десятка місць буккросингу у Києві (ФОТО)
.

KRT_7981-.

– Скажіть чи є якісь аналоги таких сервісів у світі?

– Ми подібних речей не зустрічали. Це наша ідея, наше ноу-хау. Поєднання чогось соціального, того, що генерують безпосередньо громадяни-відвідувачі без комерційного зиску і мети, і водночас державні сервіси. Можливо, ми не «коперники» і не довели того, що світ круглий, а не плаский, але ми дійсно відкриті до комунікації, ми робимо реформу, впроваджуємо нові сервіси. Ті речі, які раніше були при МРЕО: закриті кабінети, все нудно, жалюгідно, небезпечно для громадян – викорінюємо.

Ми зовсім інші. У нас є гаряча лінія, підтримка, Facebook-комунікація, навіть Instagram. Уявіть собі колишнє МРЕО, де кабінети постійно зачинені, і тітоньки пили каву і нікого не обслуговували, не надавали в межах своєї компетенції тих послуг, які б мали надавати. І тут така відкритість. Це у людей викликає подив, але разом з тим бажання долучатись. Це один з прикладів того, чому в Україні все-таки масштабується перемога, а не зрада.

– Які інновації в планах?

– Ми хочемо, аби буккросинг-полиці наповнювалися актуальними виданнями, то ж плануємо і надалі співпрацювати з видавництвами та передавати в регіони сучасну літературу. Також вважаємо, що із запровадженням буккросинг-полиць, сервісні центри мають потенціал стати платформою комунікації читачів та авторів, тому розглядаємо можливість проведення публічних зустрічей. Ідей багато і ми над ними працюємо, тож слідкуйте за нашими новинами.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe