Читомо > Відео > 11 найцікавіших фільмів про письменників 2015 року

Відео

11 найцікавіших фільмів про письменників 2015 року

16.12.2015 0 Автор:

Щороку у прокат виходять десятки фільмів, де сценаристи наділяють своїх героїв професією письменника. Зазвичай це лише додаткова характеристика персонажа, яка не заважає йому отримувати надлюдські сили, рятувати світ від апокаліпсису, боротися із зомбі, закохуватися. Герої цьогорічних фільмів не стали винятками. Проте трапляються і біографічні історії реальних письменників та по-справжньому глибокі і чуттєві стрічки про природу письма.

 

«Все буде добре», Німеччина-Канада-Франція-Швеція-Норвегія

Режисер — Вім Вендерс

Після успішних документальних фільмів, «Сіль Землі» (про фотографа Себастіяна Сальгадо) та «Піна» (про хореографа Піну Бауш), Вендерс повернувся до ігрового кіно і розповів історію вигаданого письменника у виконанні Джеймса Франка.

Унаслідок нещасного випадку, під колесами авто героя гине дитина. Після кількох місяців депресії і самокартань, автор повертається до роботи і, на думку довколишніх, починає писати краще. Глядачеві запропоновані наступні 12 років літературної діяльності героя та взаємин з сім’єю загиблого.

 

«Королева пустелі», США-Марокко

Режисер — Вернер Герцоґ


Ще одна нова робота визнаного класика кіно, знову після кількарічної перерви на документалістику, і теж з Джеймсом Франком серед акторів.

Вернер Герцоґ розповідає історію письменниці, розвідниці та активістки Ґертруди Белл. Героїня, роль якої виконує Ніколь Кідман, мандрує у Тегеран, де закохується в дипломата, якого грає Джеймс Франко. Після любовної невдачі вона подорожує Близьким Сходом і досліджує його традиції, про що публікує кілька книжок.

Читайте також: 13 фільмів про письменників 2013 року

 

«Трамбо», США

Режисер — Джей Роуч

Читайте також: 10 найкращих відеопоезій від фестивалю «CYCLOP»

Біографічний фільм про знаного американського письменника та сценариста. На піку кар’єри, в 1947 році, Трамбо через політичні переконання потрапляє у так званий «чорний список». Після чого змушений писати під псевдонімом.

Історію про затятого члена Комуністичної партії, який бореться за основні свободи американської демократії, розповів Джей Роуч, режисер, який почав кар’єру з комерційних комедій, продовжив  політичною сатирою, а в найближчих планах має намір випустити біографічний фільм про Мартіна Лютера Кінга і стрічку з робочою назвою «Хрущов виходить з себе!».

 

«Кінець туру», США

Режисер — Джеймс Понсолдт


Історія американського письменника Девіда Фостера Воллеса, який публікує об’ємний твір «Безкінечний жарт», отримує позитивну критику і вирушає в тур на підтримку своєї книги. П’ять днів з ним проводить журналіст з журналу Rolling Stones. Він бере інтерв’ю, на основі якого опублікує власну книгу, яка у майбутньому стане основою цього фільму.

Режисер, у зручній для цього формі розмови двох героїв, ретельно розкриває персонажа з традиційними для письменників страхами, сумнівами та картаннями.

 

«Враження потопельника», Кіпр-Греція-Словенія

Режисер — Кірос Папавасіліа


Якщо тема суїцидальності у попередньому фільмі лише окреслена, то ця стрічка мало не повністю їй присвячена. Йдеться про грецького поета Костаса Каріотакіса, який покінчив життя самогубством у 1928 році.

Проте події фільму відбувається у наші дні, герой приходить до тями на березі моря і починає ототожнювати себе з давно загиблим поетом. Сюжет побудований на межі фентезі та шизофренії, а, серед іншого, героєві доводиться відвідати Музей поетів-самогубців, де він зокрема зустрічає Владіміра Маяковского.

 

«Антон Чехов 1890», Франція

Режисер — Рене Фере


Ще один російський письменник у закордонному фільмі. Попри вказаний у назві рік, картина розповідає про період приблизно з 1886 до 1896 роки ? від здобуття перших літературних успіхів і до найплідніших років письменства Антона Чехова, про медичну практику та поїздку в Сахалін. На французький манер, не оминули любовну лінію, а серед другорядних персонажів у стрічці присутній Лєв Толстой.

 

«Ларрі Крамер в любові та гніві», США

Режисер — Джин Карломасто

Читайте також: Відеоантологія «Римовані міста»: погляд зсередини

Документальний фільм про письменника, борця за права ЛГБТ-спільноти та хворих на СНІД. Звісно, значною мірою саме суспільно-політичній боротьбі присвячена стрічка. Проте не залишились поза увагою театральні та кіноадаптації творів Крамера.

 

«Повість любові і пітьми», Ізраїль

Режисерка — Наталі Портман


Повнометражний режисерський дебют відомої акторки Наталі Портман. Фільм знятий за автобіографічним твором ізраїльського письменника Амоса Оза і був представлений у конкурсній програмі цьогорічного Каннського кінофестивалю. Портман, окрім режисури, зіграла роль матері майбутнього письменника, Фаню, мігрантку з міста Рівне.

 

«Манто», Пакистан

Режисер — Сармад Султан Хосат


Історія пакистанського письменника Саадата Хасана Манто (1912-1955), який прославився своїми короткими оповіданнями. Фільм охоплює останні чотири з половиною роки життя автора, коли пристрасть до алкоголю переросла у важкі форми, і Манто був змушений стати пацієнтом психлікарні.

 

«Життя у скверах», Британія

Режисер — Саймон Кайзер


Телевізійний міні-серіал про сестер Ванессу і Вірджинію Стефен і їхнє становлення як відомої художниці Ванесси Белл та письменниці Вірджинії Вульф, відповідно. Серіал охоплює період майже в сорок років, починаючи з 1905, від започаткування Групи Блумзбері, і розповідає про творчі та любовні пошуки героїв і героїнь.

 

«Брати. Остання сповідь», Україна

Режисерка — Вікторія Трофіменко


Єдиний серед українських фільмів, який хочеться виділити і в якому герої займаються літературною діяльністю. Хоча «Брати» були зняті у 2013, у вітчизняний прокат стрічка потрапила лише цього року.

Головна героїня, яка пише історико-релігійні розвідки і читає лекції для прихожан сільських церков, береться доглядати за літнім чоловіком, який живе далеко від цивілізації в Карпатських горах.

Героїня працює в спокійному місці, де має вдосталь часу для роботи. Водночас вона поволі дізнається історію свого підопічного та його брата, який живе поряд. Драматичний матеріал починає змінювати не лише літературні вподобання героїні, а й її саму.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe