Читомо > uncategorized > «Світові книжкові ярмарки МАВ-2017»: особливості та тенденції

uncategorized

«Світові книжкові ярмарки МАВ-2017»: особливості та тенденції

25.04.2017 0 Автор:

Щороку Міжнародна асоціація видавців (МАВ) аналізує міжнародні книжкові ярмарки для свого Звіту «Світові книжкові ярмарки». Ярмарки, фестивалі, виставки-ярмарки представлені в різних установах різними учасниками та у межах різних подій. Пропонуємо переклад статті Porter Anderson.

Головною особливістю окремих ярмарків є, звісно, те, на що вони орієнтовані: на бізнес чи на пряму взаємодію з клієнтами. Загальна тенденція в багатьох місцях, навіть для виставок, які традиційно орієнтовані на покупця, є додавання «професійної програми», яка могла б включати торгівлю правами на обмежених умовах.

710-IPA-book-fair-regional-graphic-ftw

 

Торгівля: найбільш динамічна діяльність ярмарків

 

Звіт Всесвітнього книжкового ярмарку МАВ, PDF-файл на 34 сторінки, ділить події за географічними регіонами. Він бере до уваги й багато інших факторів і варіантів світових книжкових подій. У його вступі, наприклад, читаємо: «Поки одні [ярмарки] вимагають серйозних попередніх приготувань щодо налагодження контактів із потенційними бізнес-партнерами й влаштовування професійних зустрічей, як от Франкфурт і Лондон, інші допускають для відвідувачів більше спонтанності, як Каїр та Гвадалахара».

Згідно зі звітом, «огляд відгуків відвідувачів, які вперше відвідали ярмарок, виявив, що найбільше виділяється рекомендація заздалегідь скасувати деякі зустрічі, залишивши час для огляду виставки, випадкових знайомств, для невідомого».

Інакша, менш помітна перевага багатьох ярмарків, яку розкрив звіт МАВ, це освітня функція.

«Книжкові ярмарки відіграють важливу роль для спеціалістів із книжкової торгівлі, ознайомлюючи їх із головними трендами через семінари, конференції, круглі столи, презентації та стипендійні програми. Вони пропонують ряд подій, розроблених для полегшення співпраці», – читаємо у звіті МАВ.

«Книжковий ярмарок є зміною структури. Виробництво чітко зосереджене, але має «довгий хвіст». Один зі шести видавців, або в загальному – 159, володіє 70-ма відсотками усіх прав» – Звіт Всесвітнього книжкового ярмарку МАВ – 2017, замітки з грецького ринку.

710-LBF-17-Porter-shot-floor-FBM-stand

Читайте також: Європейський ринок електронних книжок у цифрах

 

Ярмаркова торгівля

 

«Франкфуртський книжковий ярмарок зарекомендував себе як найбільший всесвітній торговельний ярмарок», – пише МАВ, «разом із 5-ма іншими топ-ярмарками з погляду професійної відвідуваності відбуваються у: Лондоні (найбільший весняний ярмарок), Болоньї (спеціалізується на книгах для дітей), Гвадалахарі (шлях до Латинської Америки) та Нью-Йорку (BookExpo – найбільше книжкове торговельне місце для видавців США).

«Поки ці давно зарекомендовані ярмарки вже десь зупинилися у своєму розвитку, новостворені ярмарки стрімко зростають, як от у Пекіні чи Шанхаї (орієнтовані на книги для дітей), в Китаї, або ж Індонезійський міжнародний книжковий ярмарок у Джакарті.

Існують також нові ярмарки, наприклад, книжковий ярмарок в Баку, який відбувається двічі на рік і цьогоріч він відбудеться вп’яте, або ж Євразійський міжнародний книжковий ярмарок в Астані, який у 2017-му році відбудеться вдруге.

З професійного огляду осередків книжкових ярмарків стає зрозуміло, що «головна функція професійних книжкових ярмарків – це бути місцем торгівлі для професіоналів. Права на книги продаються й купуються, агенти пропонують нові видання для друку».

«За останні роки купівля і продаж прав стали найбільш динамічними видами діяльності на ярмарках.»

І поки двигуном багатьох книжкових ярмарків є бізнес, це не применшує важливості залучення клієнтів. Багато ключових подій починаються, як цілком загальнодоступні, а вже потім починають долучатися до бізнес-сегменту задля підприємництва.

710-IPA-fairs-America-focus-ftw-710x556

Читайте також: Корпорації у видавничому бізнесі: передумови і стратегічні міркування

 

Статистика та оцінка

 

Звіт МАВ містить дуже багато корисної та ґрунтовної інформації. З кожного географічного регіону він обирає одну подію, яка заслуговує особливої уваги. За Північною та Південною Америкою, наприклад, МАВ спостерігала дуже уважно, оскільки представники цих обох континентів на Міжнародному книжковому ярмарку у Гвадалахарі підписали угоду Видавничих перспектив.

Зосередження уваги на Африці випало на Нігерію, де «за підрахунками 75 відсотків книжок є нелегальними копіями», – повідомляє звіт. Як і в інших випадках, звіт налічує багато корисних фактів про ринок, тут вміщений вік нігерійської цільової аудиторії: 43 відсотки – 14 років і молодші, 19,5 відсотків – 15-24 роки.

Як ми уже дізналися зі звіту Aldus Network про європейські книжкові ярмарки, на який МАВ також звертає особливу увагу, загальне число клієнтів-відвідувачів цих подій може бути більш вражаючим.

Тайбей (уявіть собі, лютневе шоу) може залучити близько 560,000 відвідувачів до майже 700 експонентів; Нью-Делі (січневе шоу, оце так концепція) цього року побачило майже 866,000 відвідувачів й мало 1,150 індійських індійських експонентів. З іншого боку, Вільнюс відвідало 67,820 людей, Брюссель – 70,000, щойно закритий Лейпциг – 260,000, а чудовий Турин – 276,179.

Читайте також: Едвард Навотка про книговидання в еру глобалізації

 

Величезні та маленькі

 

Розміри мають різні значення для різних виставок, але вони стосуються кожної тією чи іншою мірою.

Особливо уважно звіт зосередився на Греції,  яка при всій складності економічної та ринкової ситуації, сміливо працює, всупереч труднощам: «Менш ніж 50 відсотків греків є регулярними читачами», – повідомляє МАВ, «у той час, коли 42,3 відсотка людей віком від 15-ти років читають щонайменше книгу на рік (джерело: Національний книжковий центр)… Протягом останніх років відбулося стрімке падіння (мінус 37 відсотків) серед нових видань, надрукованих у Греції: з 10,680 видань у 2008 до, скажімо, 6,700 видань у 2015».

Ось така цінна інформація вміщена у звіт МАВ. Знову-таки, він загальнодоступний (як PDF-файл), і більше про його публікації Ви знайдете тут на сайт МАВ.

Публікацію перекладено з дозволу наших партнерів Publishing Perspectives

Чільне зображення: ronaldslabbers.com

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe