Читомо > uncategorized > П’ять книжок Боба Ділана для дітей

uncategorized

П’ять книжок Боба Ділана для дітей

13.10.2016 0 Автор:

Оголошення «нобелівки» з літератури традиційно здіймає хвилю уваги до її лауреата. Ім’я 112-го власника нагороди стало відомо сьогодні. Ним неочікувано для переважної більшості виявився американський письменник, співак, художник і актор Боб Ділан «за створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції». Читомо вже познайомило вас із ключовими фактами про митця, тепер же пропонуємо добірку дитячих книжок Ділана, яку підготувала журналістка і засновниця блогу про дитячі книжки «Книженя» Марія Семенченко.

Той випадок, коли тексти Нобелівського лауреата можуть читати й наймолодші. Усе просто: книжки Боба Ділана для дітей – це його ж пісні, проілюстровані відомими художниками так, що вони набувають нового звучання. Цікаво бачити універсальність його лірики на прикладі цих яскравих книжок-картинок. Судячи із відгуків на сайтах американських бібліотек та шкіл, дітям ці книжки цілком до вподоби, як подобаються вони і їхнім батькам, не обов’язково фанатам музиканта. А фанатам – так і поготів.

Man Gave Names to All the Animals (1999)

П’ять книжок Боба Ділана для дітей

Перша книжка для дітей, написана Бобом Діланом, побачила світ у 1999 році. В її основі – пісня Man Gave Names to All the Animals («Людина дала імена всім тваринам»). Ця пісня (з альбому Slow Train Coming, 1979 рік) не містить якихось особливих  філософських підтекстів і направду ідеально пасує дитячій книжці. В кожному куплеті подається опис, завдяки якому діти можуть впізнати тварину ще до того, як людина дасть їй назву.

У самому кінці книжки юним читачам автор пропонує самим придумати назви тваринам. Американські бібліотекарі радять читати цю книжку дітям від 3-х років. Ілюстрації  – прості, лаконічні, схожі на дитячі малюнки – до першого видання в 1999 році створив Скотт Менчін (Scott Menchin).

П’ять книжок Боба Ділана для дітей

Минулого року книжку було перевидано. Цього разу ілюстрації створив Джим Арноскі (Jim Arnosky), а це понад 170 різних тварин, птахів, комах, прописаних детально і яскраво. Цікаво, що деякі батьки називають цю книгу «біблійною», а деякі – «походом в зоопарк». І тим, й іншим вона подобається. Як подобається і дітям.

Читайте також: Книжки для маленьких птахолюбів: танець з пінгвіном, пташині скоромовки і лиса гуска

Forever Young (2008)

П’ять книжок Боба Ділана для дітей

Друга книжка для малих читачів – Forever Young («Навіки молодий») – побачила світ у 2008 році. Текст цієї книжки – пісня Ділана з альбому Planet Waves 1974-го року. Ну, цю пісню, мені здається, чули всі. Отже, з книжки юні читачі дізнаються історію хлопчика, який отримав від свого кумира гітару і згодом теж досяг своєї мрії – став відомим музикантом. І, що цікаво, теж подарував свою гітару наступному маленькому хлопчику. Коло замкнулося.

Звичайно, що це книжка про самого Ділана: відомий музикант, що дарує гітару – це Вуді Гатрі (Woody Guthrie), американський співак, музикант, представник напрямів фолк і кантрі, а хлопчик – це, власне, Боб). Але це також історія про те, що треба йти за своєю мрією, вірити в себе – і тоді все обов’язково вийде. Не зраджувати мрії та іти до неї – не нова ідея у книжковому світі.

Але ця книжка цікава ще чудовими ілюстраціями Пола Роджерса, художника-ілюстратора з більш ніж 30-річним досвідом і низкою нагород за свої роботи. Його малюнки до книжки «Навіки молодий» називають візуальною інтерпретацією пісні, вони містять багато алюзій на біографічні факти з життя Боба, а також на його пісні. І якщо юні читачі це не зчитають з малюнків, то дорослі фанати пісень Боба Ділана проведуть кілька приємних годин, «розшифровуючи» ілюстрації. Наприклад, на футболці в хлопчика  – «61», діти стоять на розі «Positively 4th Street» і чекають на автобус, який відвезе їх  до «The Finest School Alright» тощо.

Читайте також: Найпопулярніші дитячі телепрограми про книжки й читання

Blowin’ in the Wind (2011)

bob_kids_book_14

Третя книжка Боба Ділана для юних читачів побачила світ у 2011 році. В її основі – теж одна з найвідоміших його пісень – Blowin’ in the Wind. Як окремий сингл вона побачила світ у 1962 році, а в 1963 році вийшла в альбомі Ділана  The Freewheelin’. Пісня відома, за неї Боб Ділан отримав чимало музичних нагород. Разом з піснею The Times They Are a-Changin’ вона стала стали гімнами руху за громадянські права і антивоєнного руху в США.

П’ять книжок Боба Ділана для дітей

П’ять книжок Боба Ділана для дітей
І хоча цю пісню Ділана вважають гімном протесту, дитяча книжка вийшла дуже ніжною, ліричною – знову ж таки, не в останню чергу завдяки ілюстраціям. Цього разу їх створив художник Джон Джей Мьюс (Jon J Muth), володар медалі Кальдекотта. Художник створити ніжні, делікатні, спокійні акварельні малюнки, які й задають настрій і атмосферу всієї книжки.

На складні і досить філософські питання відповідь має прошепотіти вітер. Питання наче і риторичні, але відповіді на них кожен із нас сам знає. У цьому випадку відповіді  шукають діти, які разом мандрують морями на червоному каное. Всі вони – з різних країн і представляють різні культури, але пливуть разом і чудово розуміють одне одного. Майже на кожному розвороті намальований маленький паперовий літачок – він і є візуальним втіленням відповіді, яку шепоче вітер. Книжка, як і сама пісня – про мир, про розуміння, про свободу вибору і велику кількість доріг, які кожен з нас може пройти.

Читайте також: Формат книжки-картинки: практика читання

If Dogs Run Free (2013)

П’ять книжок Боба Ділана для дітей

Четверта книжка Боба мені подобається найбільше. Може тому, що тут багато різних песиків, або тому, що вона про дитинство, коли можна бігати і радіти життю. У будь-якому випадку, це чудово ілюстрована і зрозуміла дітям книжка.

Пісня, що лягла в її основу – If Dogs Run Free («Якщо собаки бігають вільно») – про прості та знайомі дітям речі, хоча вона не є дитячою, а завдяки джазовій музиці досить непростою для сприйняття.  Натомість книжка – завдяки ілюстраціям Скотта Кембелла (Scott Campbell) – вийшла легка і безтурботна за настроєм.

П’ять книжок Боба Ділана для дітей

П’ять книжок Боба Ділана для дітей

Читайте також: Відомі тварини та їхні домашні письменники

If Not for You (2016)

П’ять книжок Боба Ділана для дітей

І п’ята – найсвіжіша книжка Ділана – побачила світ у травні цього року. Це дуже ніжна і зворушлива книжка-картинка на пісню If Not for You («Якщо не для тебе»). Найменшим читачам вона точно припаде для смаку. І не в останню чергу завдяки ілюстраціям Девіда Волкера.

П’ять книжок Боба Ділана для дітей

П’ять книжок Боба Ділана для дітей

П’ять книжок Боба Ділана для дітей

Тож, слухайте пісні Боба Ділана і читайте його книжки дітям!

 

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe