Читомо > Новини > Як поставити книжкомобілі і книжкобуси на колеса

Новини

Як поставити книжкомобілі і книжкобуси на колеса

16.06.2014 0 Автор:

Про книжкомобіль, який курсуватиме містами України й пропагуватиме читання, говорили в останні роки багато на різних рівнях, але далі від зітхань і замилування справа не дійшла. Лише місяць тому волонтерки з ініціативи „Дитяча бібліотека на колесах” підійшли до справи серйозно. Наразі в організаторів – домовленості з київською владою про організацією заходу, розроблені перші маршрути, 1200 зібраних видань для книжкомобіля (400 з них – і зовсім підходящі), а найголовніше – солідарність людей, які розуміють важливість справи.

Логістика 

Зараз комлектується перший книжковий мобіль – «Книжкомобіль», який незабаром з’явитися на вулицях Києва. У жителів різних куточків Києва буде можливість, взявши плед, знайти найзатишніше місце в парку, провести одну-дві години відпочиваючи. А незабаром по всій Україні буде їздити книжковий автобус – «Книжкобус».

Наповнення

Для потреб Книжкомобілю був ініційований буксейл, гроші з якого підуть на переобладнання авто, матеріали для майстер-класів, пледи та інші потрібні речі. Серед книг були зібрані й такі, які можна здавати на макулатуру без гризіння совісті, організатори орієнтувалися на українську сучасну літературу і класику, європейські, англомовні книги. Окрім того, своїми книжками пожертвували: Видавництво Старого Лева, Читайка, Барабука, Цукровий когутик, Майстер-клас.

bamper3

Маршрут

Літом книжкомобіль з’явиться у парках Києва, а книжкобус відвідає шість містечок Хмельницької і Тернопільської областей. Восени книжкобус мандруватиме по Київській області. До маленьких селищ і сіл маршрут поки що не прокладали, але організатори радять не забувати програму 100 книг у сільські бібліотеки.

Мрія

У майбутньому книжкоавтобуси так само будуть курсувати по всій Україні. Книжкоавтобуси поїдуть невеликими містечками і селами, щоб поділитися книгами і чарами читання з усіма, хто любить читати і (поки ще) не любить. У майбутньому хочеться орієнтуватися не тільки на дітей, а й на дорослих, адже не всі можуть дозволити собі купити книжки.

Подивитись на найвідоміші сучасні пересувні бібліотеки:

Kate_DidykКатерина Дідик, організатор

В ідеалі має вийти книжкобус, який їздить по Україні і популяризує читання, у ньому проводяться майстер-класи, читання, лекції з дітьми, батьками, бібліотекарями. Також можна взяти й прочитати видання або ж обміняти.  У нас амбітний план на літо –  відвідати перші 6 містечок/селищ – основне завдання, щоб вони були різні. Наразі  перші області у планах – Тернопільська та Хмельницька області – по 3 населених пункти в кожній. У проекті мене надихає можливість зробити так, щоб дітки любили читання від душі, а не тому, що так сказали батьки чи вчителі.

Svitlana_SOMСвітлана Сом, організатор

Півроку тому в мережі я прочитала про ініціативу „Бампер”, дитячу творчу студію з книжками на колесах, що з 2010 року їздить по дитсадках і школах Росії. Заразило, і мені дуже хотілося, щоб в Україні з’явився подібний автобус – саме у форматі книжкового магазину, який пропагує світ книги й культуру читання. Але ідея трансформувалася після перегляду низки сайтів і ознайомлення із фестивалем книжкових пересувних бібліотек.

 

/
Повернутись до ідеї і її втілення змогла тільки у квітні, коли з’явилася фотографія засновниці Культурного простору Наталії Жеваго, яка розмістила інформацію про шкільного вчителя Антоніо ла Кава, який подорожує Італією з власною бібліотекою на колесах, прищеплюючи італійським дітям любов до читання. Ідея надихнула на створення групи на Facebook „Дитячі книжки на колесах”. Наразі ми вже провели перший збір книг для автобуса, домовилися з відділом освіти при КМДА про співпрацю й взаємодопомогу при зборі книг, про інформування щодо пересування автобуса. А з управлінням контролю щодо благоустрою Києва – про розміщення автобусів у столичних парках. Знайшли платний автобус, тепер шукаємо, хто надав би його безкоштовно. Також знайшли тих, хто розфарбує автобус, але є потреба в архітекторах, які б зуміли його переобладнати.

Допомогти

Можна пожертвувати свої книжки – заповніть форму і книги заберуть у вас вдома. Додаткова інформація за телефонами +380 (68) 401 55 88, +380 (99) 435 88 29. Сторінка “Дитячих книг на колесах” у Facebook.

Факти

1. Щорічний фестиваль пересувних бібліомобілів проходить у місті Турку, що у Фінляндії

2. Пересувні бібліотеки зазвичай не тільки оснащені всілякою аудіовізуальною технікою – вони також мають у своєму розпорядженні технічні засоби для реєстрації виданих книг і пошуку в бібліотечному каталозі.

3. Майже двом третинам бібліотечних автомобілів у Німеччині понад 15 років, а деякі їздять по країні вже більше трьох десятиліть. Зазвичай використовуються автобуси, однак в останні роки з’явилися і переобладнані вантажні автомобілі.

4. Ще 2012 року тодішній прем’єр-міністр Микола Азаров підтримав на словах ініціативу генерального директора Національної парламентської бібліотеки Тамари Вилегжанінох про організацію пересувних бібліотек, які доставлятимуть книги у важкодоступні та малонаселені райони. Проте, як завжди це робиться, ініціатива залишилася тільки на словах.

5. У Таїланді пересувні бібліотеки їздять на слонах.

Проглянути, як були організовані бібліотеки на колесах колись:

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe