Читомо > Новини > У 2017-му в Україну заборонили ввозити 220 книжок з Росії

Новини

У 2017-му в Україну заборонили ввозити 220 книжок з Росії

31.01.2018 0 Автор:

Держкомтелерадіо за минулий рік видав 221 відмову на ввезення видавничої продукції до України з території Російської Федерації. Про це заявив голова відомства Олег Наливайко.

За його словами, станом на 1 січня 2018 року було надано дозволів на ввезення майже 9 тис. найменувань видавничої продукції. Водночас надано 221 відмову. З них — 21 на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю видань критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена на території України.

Наливайко додав, що порівняно невелика кількість відмов пояснюється тим, що переважна більшість суб’єктів господарювання «відповідально поставились до вимог Держкомтелерадіо».

Серед видань, які отримали дозволи на ввезення, переважають світова, європейська та російська класика, світові бестселери та дитяча література.

Водночас, згідно з даними Державної фіскальної служби, ввезення книжок з Росії до України у другій половині 2017 року порівняно з аналогічним періодом 2016 року за товарною масою та вартістю зменшилася майже на половину. Так, вартість всієї легальної російської книжкової продукції, яка заходила на український ринок, торік не перевищувала $1,5 млн. Тоді, як до початку вторгнення РФ на територію України, цей показник становив понад $30 млн.

Голова Держкомтелерадіо наголосив, що запровадження дозвільної системи не лише стало на заваді пропаганді держави-агресора, а й створило нові можливості для розвитку вітчизняного книжкового ринку, задоволення попиту на перекладну, довідкову та наукову літературу.

Нагадаємо, що з 1 січня 2017 року набув чинності закон щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту.

У травні набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України». Згідно з нею, розповсюджувачі видавничої продукції з Росії та тимчасово окупованих територій України мають отримувати дозвіл від Держкомтелерадіо на ввезення видавничої продукції. Рішення про відмову у видачі дозволу приймає експертна рада Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Нелегально завезені в Україну російські книжки вилучатимуть з книжкових ринків і крамниць, а їх розповсюджувачі платитимуть штрафи.

Читайте також: В Україну заборонили ввозити 25 російських книжок

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe