Читомо > Відео > Сім найцікавіших фільмів про письменників 2016 року

Відео

Сім найцікавіших фільмів про письменників 2016 року

11.08.2017 0 Автор:

У минулому році героїня Дженніфер Ловренс з фільму «Пробудження» полетіла у космос, аби стати літописицею великого міжпланетного переселення. У новому серіалі «Поза часом» герої, які потрапили у минуле, зустрічають молодого Яна Флемінга, майбутнього автора пригод Джеймса Бонда, і впливають на його творчість. Поетам і письменникам, як чуттєвим натурам, знайшлося достатньо місця у мелодрамах, горорах і воєнних фільмах 2016-го року. Хоча у більшості випадків письменництво перебуваєн а периферії сюжету, Читомо відібрало фільми, які зосередилися саме на літературній діяльності героїв.

 

«Патерсон \ Paterson»

  • Країни: США-Франція-Німеччина
  • Режисер: Джим Джармуш
  • Жанр: Поетична побутова драма з відмінним почуттям гумору

Йдеться про водія рейсового автобуса і завзятого поета, який не має мобільного телефону і пише вірші у блокноті. Дівчина героя розмальовує все довкола, випікає кекси і вчиться грати на гітарі.

Герой підслуховує розмови своїх пасажирів, відвідує кіно зі своєю емоційною коханою, а вечори проводить у барі зі своїми знайомими. Обривки діалогів та випадкові персонажі складаються у поетичну і злегка абсурдну реальність, якою її бачить герой.

А ще у фільмові є пес, який за свою роль отримав нагороду на Каннському кінофестивалі.

Джим Джармуш відомий такими стрічками, як «Виживуть лише коханці», де один з персонажів вважає себе справжнім автором «Гамлета», та «Мрець», де герой, якого грає Джонні Депп, називає себе іменем поета Вільяма Блейка.

 

«Тиха пристрасть \ A Quiet Passion»

  • Країни: Велика Британія-Бельгія
  • Режисер: Теренс Девіс
  • Жанр: Біографічна драма про Емілі Дікінсон

У фільмові «Патерсон» є епізод, коли головного героя запитують, чи подобається йому вірші Емілі Дікінсон, він каже, що вона одна з його улюблених поетес. Тож сусідство з біографічним фільмом про авторку, певно, потішило б його.

Головну роль виконує Сінтія Ніксон, знайома за роллю Міранди у серіалі «Секс і місто». А режисером фільму став знаний своїм ліверпульським спокоєм, сірістю та іронією Теренс Девіс. Йому якнайкраще вдалося розповісти історію письменниці та її пуританського сімейства, з достатнім трагізмом, але без зайвої сентиментальності, як собі б не дозволив це зробити жоден американець.

Емілі живе у батьківському будинку і має намір уникнути шлюбу та стати письменницею. Проте соціальні норми того часу роблять цю мету майже недосяжною, а визнання її таланту приходить уже після смерті.

Яитайте також: 12 найказковіших книжок для зимових канікул та їхні екранізації

.

«Геній \ Genius»

  • Країни: Велика Британія-США
  • Режисер: Майкл Ґрандаж
  • Жанр: Повчальна історія для графоманів

Скотт Фіцджеральд перебуває у творчій кризі, Ернест Гемінґвей збирається в передвоєнну Іспанію, а Томас Вулф приносить свій рукопис редакторові Максвелу Перкінсу. Саме силами останнього були видані твори відомих нині авторів.

Томас Вулф – ексцентричний відчайдух, який поставив за мету написати книгу «одразу про всю Америку». Звісно, такий амбітний задум ніколи б не був завершений, аби не знайшлася людина, яка б змогла вчасно зупинити автора. Увага стрічки зосереджена на тому, яких зусиль Максу Перкінсу довелося докласти, аби книги Вулфа не відлякали читачів своїми розмірами.

«Геній» один із рідкісних фільмів, які з таким захоплення і повагою зображають роботу літературного редактора. У ролі Макса Перкінса знявся «король, який говорить» Колін Ферт, Томаса Вулфа зіграв Джуд Лоу, а його коханку – Ніколь Кідман. До слова, кілька років тому Кідман зіграла журналістку і коханку Ернеста Гемінґвея.

 

«Я не твій негр \ I Am Not Your Negro»

  • Країни: Швейцарія-Франція-Бельгія-США
  • Режисер: Рауль Пек
  • Жанр: Документальний фільм про історію Америки та одного письменника

Стрічка в основі має недописаний твір Джеймса Болдвіна, американського письменника та активного борця за права людей.

Історія про расизм у Сполучених Штатах Америкизмальовується через історії Мартіна Лютера Кінга, Малкольма Ікса та Медґара Еверса– трьох лідерів боротьби за права афроамериканців, які були вбиті у 60-х роках. Сам Болдвін теж постійно перебуває десь поряд, таким чином, окрім національної трагедії, фільм розповідає особисту історію активіста та письменника.

Стрічка стала фестивальним кінохітом, номінувалася на Оскар та отримала кілька нагород на Берлінале. Українські глядачі мали можливість побачити фільм під час кінофестивалю Docudays UA.

Читайте також: Що з української сучасної літератури екранізовують

 

«Неруда \ Neruda»

  • Країни: Чилі-Аргентина-Франція-Іспанія-США
  • Режисер: Пабло Ларраін
  • Жанр: Біографічний фільм з елементами магічного реалізму

Пабло Неруда – головний чилійський поет і переконаний комуніст. Фільм розповідає про роки після Другої світової війни, коли Неруда був обраний до чилійського Сенату, а згодом, після засудження дій президента, був змушений переховуватися.

Поета розшукує фанатичний, але тугодумний детектив у виконанні Ґаеля Ґарсії Берналя, який підозрює, що він лише персонаж, якого вигадав Неруда для безкінечного переслідування. Проте на засніженому кордоні з Аргентиною гонитва все ж завершується. Неруді вдається покинути Чилі, а згодом і перебратися у Францію, де його привітно зустрічає Пабло Пікассо.

У цьому ж році режисер зняв ще один біографічний фільм, який був в українському прокаті, «Джекі»– про дружину Джона Кеннеді.

 

«Безкінечна поезія \ Poes?asinfin»

  • Країни: Чилі-Велика Британія-Франція
  • Режисер: Алехандро Ходоровський
  • Жанр: Сюрреалістична автобіографія з елементами реальності

Автобіографічна історія ще одного чилійського поета, Алехандро Ходоровського, який теж покинув свою батьківщину і став відомим режисером дивних та сюрреалістичних фільмів.

Стрічка розповідає про юні роки автора, бунт проти батька, який хоче, аби він продовжував його справу, та подальші пошуки свободи, любові та натхнення.

Майже 90-літній Ходоровський розповідає справжню історію своєї молодості, але при цьому не зраджує своєму стилю і насичує фільм сюрреалістичними образами, привидами минулого та майбутнього, і поезією у всіх її проявах.

Читайте також: Як екранізували твори Селінджера, Набокова і Мелвілла

 

«Автор: історія Джей Ті ЛеРоя \ Author: The JT LeRoy Story»

  • Країна: США
  • Режисер: Джефф Фейерзейґ
  • Жанр: Документальна спроба розібратися у літературній містифікації

Юний автор кількох бестселерів, син повії та далекобійника, блакитноокий блондин з янгольською зовнішністю, якого оточують зірки шоу-бізнесу та світу моди,– виявляється не тим, ким хоче здаватися.

Американська письменниця Лора Алберт не лише написала книги, а й вигадала для них автора з драматичною історією, яка передбачувано прийшлася до смаку медіа. Проте «найбільша літературна містифікація наших часів» не могла продовжуватися вічно – журналісти запідозрили обман.

Справжня авторка творів Лора Алберт розповідає про те, як протягом років вдалося водити за ніс журналістів та читачів.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe