Читомо > Новини > Прем’єра вересня: документальний фільм про Грицька Чубая

Новини

Прем’єра вересня: документальний фільм про Грицька Чубая

28.08.2014 0 Автор:

26 серпня студія OFF Laboratory анонсувала презентацію повнометражного документального фільму про поета Грицька Чубая. Зйомки над фільмом тривали півроку. В компанії запевняють, що фільм робить неймовірні відкриття раніше невідомих фактів з життя Чубая, які перевернуть уявлення про постать поета. Про ідею та зйомки фільму Читомо розповіла донька поета і координатор цього проекту Соломія Чубай.

10403792_724916647551221_5401202401750537202_o

Ідея

Ідея фільму про батька давно в мені жила, десь протягом 6-7 років. Мені хотілося зняти фільм, у якому б донька шукала свого батька. Лише тепер розумію, що на все свій час. Приходить момент – і зорі на небі складаються й допомагають тобі. Цього року Сашко Фразе-Фразенко сам підійшов і сказав, що він готовий зняти фільм про Грицька Чубая.

Вихід у світ “П’ятикнижжя” минулого року дав певний поштовх до зйомок цього фільму. Я зрозуміла, що Грицько Чубай – безмежний. Він – наче Всесвіт, його можна досліджувати і видавати все життя.

 

Читайте також: “Доля саморобного зшитку Грицька Чубая “П’ятикнижжя””

Герої

Під час зйомок фільму вдалося зустрітися з друзями батька: Олегом Лишегою, Віктором Морозовим, Ігор Калинцем, Юрієм Брилинським, Миколою Рябчуком та ін. Цікавими були інтерв’ю з моєю бабцею Стефою (тещею батька).

Найбільшим враженням для мене була подорож до рідного села і хати, яку збудував мій дідусь Петро. Я почувалася там, наче вдома. Все було дуже рідним. Там усе село носить прізвища Чубай і Гетьман (батько Грицька в часи переслідувань взяв прізвище дружини – Гетьман – Ред.). Вулиця, на якій стоїть дідусева хата, тепер названа на честь Грицька Чубая.

Найприємнішою несподіванкою була зустріч з моїм двоюрідним братом – Юрком Чубаєм (племінником батька). Батько виховував Юрка, і вони багато часу проводили разом.

Ексклюзив

Знімаючи фільм, дізналася дуже багато нового про батька. Шанувальники будуть дечим подивовані, люди, в яких ми брали інтерв’ю, були неймовірними щирими. Я дізналася, що батько грав на гітарі народні пісні, що він міг намалювати  на стіні портрет Леніна із закритими очима. Також нам розповіли, звідки в нього була така впевненість, що він геніальний поет, правдиву історію, чому його вигнали з Київського університету і багато іншого…

Презентація

1090921_288003751393033_332027673525579544_o

Прем’єра фільму відбудеться 14 вересня о 18:00 у Львові, в “Грушевський cinema jazz”, у рамках Форуму видавців.

Перед показом можна буде поспілкуватися з режисером фільму Сашком Фразе-Фразенком, а також із друзями Грицька Чубая: Ігорем Калинцем, Олегом Лишегою, Віктором Морозовим, Миколою Рябчуком, Юрком Кохом, Юрієм Винничуком, Влодком Кауфманом.

Після показу відбудеться концерт Тараса Чубая, “Джалапіти” та Віктора Морозова.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe