Читомо > Новини > Нагороди Болонського книжкового ярмарку за книжку про дітей із інвалідністю

Новини

Нагороди Болонського книжкового ярмарку за книжку про дітей із інвалідністю

28.03.2016 0 Автор:

Болонський дитячий книжковий ярмарок є важливим місцем і подією в календарі для всіх тих, хто працює у сфері дитячого книговидання та ілюстрації. За більш ніж 50-річний досвід роботи в Болоньї вдалося об’єднати аудиторію професіоналів з усього світу. Цього року ярмарок пройде з 4 до 7 квітня.

Уперше організатори ярмарку заснували спеціальну номінацію для книжок про дітей із інвалідністю та книжки для дітей з інвалідністю. До участі в конкурсі можна було подати роботи, які були видані протягом останніх десяти років. Серед претендентів на відзнаку в цій категорії були й українські книги, зокрема «Шапочка і Кит» Катерини Бабкіної (ілюстрації – Юлія Пилипчатіна), «140 децибелів тиші» Андрія Бачинського та «Марта з вулиці святого Миколая» Дзвінки Матіяш Видавництва Старого Лева. 

Цього року організатори ярмарку заснували спеціальну номінацію для книжок про дітей із інвалідністю.  Читомо дізналося, хто отримає нагороди Bologna Ragazzi Award for Disability у цій номінації.

У квітні на Книжковому Арсеналі також буде представлена спеціальна програма для дітей з інвалідністю.

 

 

Переможець

 

bol Назва: «Маллко і тато»

Текст й ілюстрації: Густі

Рік видання: 2014 

Видавництво: Editorial Oc?ano de M?xico (Мехіко, Мексика)

Дуже особлива книга, у якій автор описує свої стосунки з сином, у якого синдром Дауна. Нам дозволено поспостерігати за близьким зв’язком батька і сина у повсякденному житті. Написана у формі щоденника, книжка об’єднує розповідь і естетичне дослідження, успішно використовуючи художні звороти, щоб надати форми глибоким відчуттям і сентиментам.

 

MALLKO-4
Світлина gustiart.com

 

 

Спеціальні відзнаки

bolon

Назва: «Головоломки»

Текст й ілюстрації: Дієґо Б’янкі

Рік видання: 2013

Видавництво: Peque?o Editor (Буенос-Айрес, Аргентина) 

Дискримінація і вигнання – це основні теми, які використав митець і дизайнер Дієго Б’янкі. Це повністю оригінальний підхід. Б’янкі проілюстрував серію перероблених коробок, які підходять одна до одної, як пазл, щоб створити цілком новий світ з іншими ідентичностями, які в свою чергу взаємопов’язані. Автор запрошує нас пограти й поекспериментувати з новими комбінаціями чи збудувати наш власний персональний каталог нескінченних індивідуальностей.

 

 

images

Назва: «Планета Уіллі»

Текст й ілюстрації: Бірте Мюллер

Рік видання: 2012

Klett Kinderbuch (Лейпциг, Німеччина)

Сім’я, дитина з синдромом Дауна, життя разом. Використовуючи свідомо простий, і, здавалося б, невишуканий графічний стиль, Бірте Мюллер майстерно передає повний набір повсякденних емоцій – задоволення, горе, іронію й вдумливе відображення. У результаті маємо книжку з картинками, у якій сторінка за сторінкою розповідається історія щодення, що відкриває для читача нові горизонти.

Birte 9
Світлина kinderbuchhaus.de  

Читайте також: Творча майстерня «Аґрафка». Нотатки з подорожі до Болоньї

D329C369D86B0FBA1ADE1FD82EEEAC12

Назва: «Твоя черга, Адріане»

Текст: Хелена Оберг, ілюстрації: Крістін Лідстром

Рік видання: 2015

Видавництво: Mirando Bok (Стокгольм, Швеція)

Адріан – це маленький хлопчик з важкими труднощами читання, інколи це впливає на його стосунки з іншими і світогляд. У книжці використано дві мови – комікси і ілюстрації – щоб ефективно донести світ малої дитини, нещасне і самотнє життя якого контрастує з яскравою уявою, що допомагає йому піднятися вище своїх труднощів і почати зміни.

 

 

 

 

bigOriginal

 Світлина dn.se

 

stickercover-cannotsee

Назва: «Я не бачу»

Текст й ілюстрації: Цаї Чао Лун

Рік видання: 2012

Видавництво: Little Soldier Publishing Company Ltd. (Тайпей, Тайвань)

«Я не бачу» розповідає історію про те, як це – бути сліпим, і про труднощі, коли ти осмілишся вийти на вулицю. Читач проходить через світ темряви і взнає деякі стратегії для допомоги, які практикуються сліпими людьми. Зображуючи світ у стійких чорно-білих кольорах, автор допомагає читачу побороти початкову дезорієнтацію і завершує історію несподіваною кінцівкою.

books_51_3 
Світлина booksfromtaiwan.tw

 

Назва: «Полювання на ведмедя»

Текст: Майкл Роусен, ілюстрації: Солен Негрері

 Рік видання: 2015

Видавництво: Les Doigts Qui R?vent (Талант, Франція)

Ця книжка може використовуватися дітьми з різними неспроможностями. Діти з багатьма спеціальними потребами можуть розуміти й насолоджуватися чудовим текстом Майкла Роусена. Видане з допомоги асоціації, що просуває тактильні книжки, видання має в собі шрифт Брайля та мови звуків і жестів, що дозволяє дітям рости не зважаючи на обмежені можиливості.

livre enfant en braille

Світлина monjolipetitbureau.blogspot.com

Читайте також: Найкращі дитячі книжки світу від Bologna Award-2015

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe