Читомо > Новини > Маркіян Камиш отримав літературну премію імені Олеся Ульяненка

Новини

Маркіян Камиш отримав літературну премію імені Олеся Ульяненка

20.10.2017 0 Автор:

Книжка Маркіяна Камиша «Чормет» відзначена літературною премією імені Олеся Ульяненка. Вручення премії відбулося 19 жовтня в музеї шістдесятництва.

«Чормет» — це повість про людей, які живуть біля кордону Чорнобильської Зони і збирають металобрухт. Про п’яних чоловіків з металевими зубами та монохромними тату на руках, які приносять у брухт-прийомки авіабомби вермахту в мішках і мріють здати на метал все навколо них, навіть ядро Землі.
.

мет

.
Маркіян Камиш
– український письменник. Сім років нелегально вивчає Зону відчуження. Його дебютний роман «Оформляндія або прогулянка в Зону» про чорнобильське сталкерство перекладений французькою. «Приголомшлива книга» – саме так охарактеризував «Оформляндію» культовий паризький часопис Le Nouvel Observateur.

Читайте також: «Оформляндія». Портал в альтернативну реальність сталкера

Почесною відзнакою, «за популяризацію творчості Олеся Ульяненка» відзначена Ольга Пуніна за книгу «Самітний геній: Олесь Ульяненко: літературний портрет».

У складі цьогорічного журі: Андрій Гончарук, Світлана Скляр, Тетяна Трофименко, Дмитро Десятерик та Марися Нікітюк.

line green

Літературною премією імені Олеся Ульяненка відзначають молодих письменників за нонконформізм у творчості та «схильність до позитивної асоціальності».

Олесь Ульяненко – культовий український письменник, наймолодший лауреат премії імені Шевченко і єдиний в історії незалежної України офіційно заборонений письменник. Роман Олеся «Жінка його мрії» затаврували як порнографічний і автор міг отримати три роки ув’язнення вже за сам факт зберігання рукопису власного твору.

Ульяненко – єдиний український письменник, який відстоював своє право на свободу творчості в суді. І відстояв його: державний Департамент США включив цей інцидент у щорічний Звіт про порушення прав людини в Україні. А Сергій Жадан назвав його роман«Сталінка» головним текстом української літератури часів незалежності.

В 2017 році премія вручається вшосте. Лауреатами попередніх років були Володимир Вакуленко, Артем Полежака, Сергій Прилуцький, Іван Семесюк та Марися Нікітюк. До опікунської ради премії входять Євгенія Чуприна, Сергій Пантюк, Мирослав Слабошпицький, Андрій Курков та Лесь Подерв’янський.

line green

Читайте також про книжку Олеся Ульяненка «Яйця динозавра»

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe