Читомо > Новини > Фестиваль поезії у Криму: ніч літератури жахів, бал і море (репортаж)

Новини

Фестиваль поезії у Криму: ніч літератури жахів, бал і море (репортаж)

12.11.2013 0 Автор:

Міжнародний фестиваль поезії «ШОРОХ» вже втрете пройшов у Криму (м. Сімферополь) силами незалежного літературного клубу «ХОРОШО». Фест припав на перші вихідні листопада, себто, за іноземною традицією, на хеллоуінські  дні.

Важко було встояти перед спокусою приурочити фестиваль до святкової тематики, тому цьогорічний ШОРОХ офіційно оголошений Самайнівським. Гарзубові ліхтарі та солодощі, Зльоти на Лисій Горі і Шабаші, страшні історії біля вогнища, кураж Воландського балу, ворожіння на книгах і не тільки усе це так чи інакше фігурувало впродовж фесту, але почнемо з початку.

shoroh_simferopol

Фестиваль існує три роки і за цей час потрохи набрав солідності. Щорічно до Криму на Шорох злітаються поети з усієї України (80% областей) та ближнього зарубіжжя (Росія, Білорусь, а цього року навіть Казахстан). Добір текстів на конкурс здійснює експертна рада справжніх «метрів пера і слова» з усієї країни. Що ж до судійства, то вже традиційно у ньому представлені в противагу одне – одному, як поети та літератори, так і культурологи-вчені.

shoroh_simferopol4

Що ж до основної програми, то тут хотілося б згадати добру приказку, що «Крим починається з моря». Так і ШОРОХ, за традицією в перший день фестивалю орендує поетичний тролейбус та везе гостей до моря.

shoroh_simferopol3

Цього разу гості відвідали Професорський куток в Алушті, де їх чекали  екскурсії по мальовничих садах і майстерня письменника Сергієва-Ценського та архітектора Бекетова, який особливо відзначився у Харкові. Потім був чай, знайомство і звісно – море.

shoroh_simferopol2

На другий день припала основна конкурсна програма. Впродовж дня поети та музиканти з усіх кутків країни наповняли драйвом зали музею ім. І Сельвінського. В цей же час працювала друга локація фестивалю.

Майже повністю окупована силами Літклубу «ХОРОШО», старовинна Пушкінська бібліотека. На ії території влаштували хеллоуінську книжкову ярмарку з бук-кроссінгом, хендмейд з вирізанням гарбузових ліхтарів (і не тільки…) та післяобідній бал «шабаш», на якому усі бажаючи мали змогу оволодіти веньским вальсом і основами танго. В перервах між турами балу виступали місцеві поетеси та звучали оперні арії та романси.

shoroh_simferopol11

Коли спустились сутінки, біля стін бібліотеки відбувся слем. В ньому брали участь як гості фестивалю, так і усі бажаючі випробувати свій талант та удачу.

Завершенням другого дня ШОРОХУ стала «ніч літератури жахів», коли «стомлені, але щасливі» поети опинилися у декорованих під Самайн апартаментах бібліотечних духів, де на них чекала невеличка вистава. Калейдоскоп переказів та оповідок від класиків літератури жахів.

shoroh_simferopol9

Третій день фестивалю зазвичай повна протилежність насиченого пригодами другого – усі релаксували. Для завзятих та бадьорих зранку проходила екскурсія по місту, а решта мирно спала до тої пори, доки в стінах музею не почалось нагородження переможців.

shoroh_simferopol7

Гран-прі цьогорічного ШОРОХУ отримав Миколаїв  (Євгеній Півень). А також:

1 місце: Антон Полунін (Київ)

2 місце: Яніс Сінайко (Львів)

2 місце: Грицик Наталія (Житомир)

3 місце: Чипига Олексій (Таганрог Ростовської обл., РФ)

Після оголошення переможців більшість поетів, яких підганяв час, розлетілася по поїздах та автобусах, а всі, хто залишився були знов запрошені до бібліотеки, на міжнародний поетичний теле-міст. Ним і завершився Третій міжнародний поетичний фестиваль ШОРОХ. От такі справи.

shoroh_simferopol6

shoroh_simferopol5

На завершення хотілося б сказати, що, не зважаючи на солідність, ШОРОХ радо приймає усіх гостей та готовий піклуватись про кожного, кого зненацька підхопив та відніс до Криму південний вітер. Літературний клуб «ХОРОШО» – організатори фесту – тримається на постулатах доброти, дружби та взаємної допомоги! Тому, якщо у вас виникнуть будь які питання чи несподіване бажання податися до південного  Чорного моря, сміливо пишіть, дзвоніть та маякуйте. ШОРОХ чекає гостей!

До речі, тут контакти ШОРОХУ. 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe