Читомо > Book Art > Три історії про український комікс

Book Art

Три історії про український комікс

26.06.2013 0 Автор:

Історія перша. Комікс як арт-об’єкт

Не читати текст Сергія Жадана, а показувати його в картинках, вирішили чотири мистецькі організації з України та Польщі і створили приблизно рік тому графічний роман «Ворошиловград» за однойменним твором  письменника.

Сергій Жадан. Ворошиловград

 

Комікс – той вид мистецтва, що має свою нішу на літературному ринку в Польщі і Росії, але зовсім не розвивається в Україні, тому експериментувати на цю тему з популярною книгою (а «Ворошиловград» у 2010 став «Книгою року BBC» – Ред.) було дуже цікаво, розповідає Ярослав Мінкін із луганського літературного угруповання «Стан», що стало одним із співорганізаторів проекту.

komiks_voroshylovgrad3

Надрукували тисячу екземплярів, виявили жвавий інтерес, але не так через комікс, як через Жадана, зазначив він.

komiks_voroshylovgrad

«Літератори останні 10 років в Україні замінюють рок-зірок. Книжки купують, щоб взяти автограф, а не щоб читати. Ми не мали спокус «підняти бабло». В Україні, як на мене, на цьому заробляти взагалі не можна», – вважає Ярослав Мінкін.

 Історія друга. Комікс, кіно і фестивальна культура

 

Директор одеського видавництва «Євгеніос» Євген Марік переконаний: не буває неприбуткових справ, головне – почати.

«Євгеніос» із 2007 року видає комікси: пригодницькі історії, фентезі, іронічні та історичні детективи. Один із таких графічних романів – історичний детектив «Максим Оса» українського художника Ігоря Баранька – зараз екранізовують.

За словами Євгена Маріка, зараз над фільмом працюють на кіностудії в Токіо, і Євген Баранько контролює процес як арт-директор фільму. За переконанням видавця, секрет успіху комікса – в авторові.

MaksymOSA

«Ігор Баранько скрупульозно вибудовує діалоги, створює захопливий,  непередбачуваний сюжет. В його основі – історичні факти: Запорізька Січ, козаки. Деколи одна така мальована історія приносить більше користі Україні, аніж тисячі слів, знайомить іноземців із нашою культурою, світоглядом і прагненнями», – зауважує він. Деякі комікси видавництва нині експонуються у спеціалізованих музеях у Бельгії, Китаї та Росії.

komiks_kozak

Як стверджує видавець, комікси об’єднують цілу фестивальну культуру. Так, в Одесі у 2003-му започаткували фестиваль мальованих історій, який з часом розширився. На сьогодні в Одесі збирається секція аніме, а в Києві – традиційного і сучасного мистецтва. До уваги гостей фестивалю – майстер-класи визнаних майстрів, презентації нових видань та ярмарок коміксів.

 

Історія третя. Комікс як різновид альтруїзму

Автор графічних історій Ігор Бежук придумав «народні символи Євро-2012» Яся та Івася.

Вони з’явились як альтернатива «офіційним» Славекові та Славку і зібрали прихильників як серед українських, так і серед польських читачів. Спочатку автор викладав їх в інтернет, а тоді у 2012 році історії про Яся та Івася видали окремою збіркою.

Ясь та Івась

Проте художник визнає, що попри суспільну актуальність і досить активне поширення коміксу, говорити про його комерційний успіх рано.

За його словами, автор коміксів в Україні існувати тільки з власної творчості не може, тому багато хто працює на закордонні видавництва. А видане тут, як зауважує Ігор Бежук, – розраховане на вузьке коло поціновувачів, тому що у суспільстві живе стереотип, що комікс – це щось несерйозне, для дітей, зауважує Ігор Бежук.

komiks_jasivast

«Виходом для художника є пошук своєї ніші, свого сегменту читачів, – говорить він. – Коли я створював історію про Яся та Івася, орієнтувався спочатку на футбольних фанів, потім в історію стали вплітатися різні соціальні та політичні нюанси, пов’язані з підготовкою до чемпіонату».

Зараз Ігор Бежук працює одразу над кількома історіями: про вояків УПА та про Юрія Кульчицького, засновника першої у Європі мережі кав’ярень. Каже, сьогодні в Україні коміксами займаються романтики-ентузіасти, для яких це – своєрідний різновид альтруїзму.

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe