Читомо > uncategorized > Голуб із хот-догом і пінгвін на ковзанах

uncategorized

Голуб із хот-догом і пінгвін на ковзанах

01.04.2014 0 Автор:

1 квітня у світі відзначають День птахів. Заходи і всілякі святкування у цей день переважно розраховані на аудиторію юних. Таким чином екологи та орнітологи намагаються зацікавити молоде покоління бережливим ставленням до пернатих, вчать допомагати пташкам та показують, наскільки великим і різноманітним є світ цих прекрасних дзьобатих створінь.

Вперше День птахів як масове дитяче свято почали відзначати у США ще у 1894 році. Його ініціатор – педагог із штату Пенсільванія Чарльз Бабкок. Ідею вчителя підтримала газета «Піттсбурзька телеграфна хроніка», що закликала земляків створити клуб-музей охорони птахів. У подальші роки святкувати почали і в інших штатах. В Україні це свято вперше провели в Маріуполі за ініціативи Маріупольського краєзнавчого музею ще у 1928 році. Далі естафету підхопив Харків, а згодом і всі інші міста. Правда,  згодом ця традиція набула ознак однієї з багатьох формальностей і втратила свою привабливість. Утім, в останні роки українські екологи та орнітологи взялися відроджувати традицію відзначати цей день разом з дітьми. Малеча пробує робити шпаківні, малює птахів та слухає цікаві розповіді про пернатих.

А щоб дітям було ще цікавіше поринати у світ птахів, пташок і пташеняток, «Читомо» пропонує добірку книжок про птахів, – як українських видавництв, так й іноземних.

1. Юлія Соботюк, «12 місяців», 2013 рік

Ця книжечка для найменших побачила світ у видавництві «Основи». Перше, чим вона виразно відрізняється від своїх «колег» на полицях книгарень, – це незвичайні яскраві ілюстрації. Автор книги – художниця Юлія Соботюк – сміливо змішує кольори та поєднує форми, експериментує з текстурами та техніками і взагалі, схоже, не обмежує себе ніякими творчими рамками. Ще один плюс книжки – це двомовність. Текст тут подано українською і англійською мовами.

den_ptahiv7

den_ptahiv24

Головний герой – допитливий маленький горобчик – разом з мамою знайомиться з кожним із дванадцяти місяців року та запам’ятовує їхні назви – українською і англійською.

den_ptahiv15

А ось так з’явився на світ горобчик і його мама:


 

2. Дженніфер Адамс, «Едґар готується до сну»

(«Edgar Gets Ready For Bed By Jennifer Adams, 2014)

Ця книжка сподобається не лише малечі, на яку, власне, і розрахована, а й батькам. Особливо любителям творчості Едґара Аллана По. Бо, судячи з усього, головний герой оповідки – маленьке вороненя Едґар – це той безсмертний ворон з однойменної поезії По, але в дитинстві. Зі своїм безсмертним: «Ніколи більше!».

den_ptahiv13

Це книжка для читачів-початківців. Маленьке вороненя Едгар на всі прохання мами поїсти, прибрати в кімнаті, скупатися перед сном відповідає лаконічно: «Nevermore!» (ніколи більше – з англ.). Зрештою у мами є один секрет, як вкласти мале спати – читання разом книжки перед сном.

den_ptahiv26

Чудові лаконічні ілюстрації Рона Стакі. Книжка зовсім свіженька – побачила світ на початку березня цього року.

3. Моллі Айдл, «Флора і Фламінго»

(Flora and the Flamingo Hardcover by Molly Idle, 2013)

Несамовито рожева і красива книжка про дружбу дівчинки Флори і фламінго, якого вона зустрічає під час купання у басейні. У книзі – лише малюнки, тексту немає, натомість є купа рухливих елементів. Дівчинка і птах знайомляться, і їхня дружба народжується через синхронний танець. Рухливі елементи в книзі якраз і дають можливість побачити цю зворушливу історію в динаміці.

den_ptahiv22

 

den_ptahiv16

den_ptahiv11

Цього року книжка отримала престижну медаль Кальдекотта (Caldecott Medal – Ред.) – нагорода авторові найкращої ілюстрованої книжки. Це ще один плюсик до і без того чудової книжки.

4. Юрій Ярмиш, «Їжачок та Соловейко», 2012 рік

Це – ще одна книжка про дружбу. Тільки у цій історії йдеться про дружбу між їжачком і маленьким соловейком. Ця казка розрахована на молодших школярів. Одного разу соловейко випав зі свого гніздечка і вже майже був схоплений лисицею, але його врятував їжачок. Так почалася ця лісова дружба.

den_ptahiv9

den_ptahiv17

den_ptahiv10

Книжка побачила світ у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Історію вигадав Юрій Ярмиш, а милі і зворушливі ілюстрації намалювала Юля Мітченко.

5. Мо Віллемз, «Голуб знаходить хот-дог!» і «Голубу треба помитися!»

(The Pigeon Finds a Hot Dog! by Mo Willems (2004), The Pigeon Needs a Bath!(2014))

Серія книжок про голуба – взагалі чотка. Я її дуже люблю. Тут майже немає тексту, ілюстрації – досить лаконічні, що жодним чином не заважає книжкам бути веселими і цікавими. Мо Віллемз – автор і ілюстратор цієї серії, яка є досить популярною: за її мотивами вже створені ігри, іграшки, мобільні додатки тощо. Всіляко радимо і собі щось прикупити – хоча б одну історію з життя голуба.

den_ptahiv4

den_ptahiv6

Попри те, що ці книжки, як вказано на Amazon, розраховані на дітей віком від 3 до 5 років, ми б не ставили аж такі конкретні обмеження.

 

6. «Совеня загубилося»

(Little Owl Lost Board book by Chris Haughton, 2013) javascript:void(0)

Зворушлива історія про пригоди маленького совенятка. Випавши одного разу з гнізда і загубившись, пташка сміливо йде через густий ліс у пошуках мами. Пташеняті допомагає її новий друг – Білка. У пошуках їм також допомагають інші лісові мешканці, і, зрештою, звичайно ж, трапляється геппі-енд – родина знову возз’єднується.

den_ptahiv19

den_ptahiv3

den_ptahiv18

7. Олівер Джефферс «Знайти і загубити»

(Lost and Found Hardcover  by Oliver Jeffers, 2005)

Цей список був би не повним без світового бестселера – книжки Олівера Джефферса про дружбу пінгвіна і маленького хлопчика. Одного осіннього дня маленький хлопчик відкрив двері свого дому і побачив на порозі пінгвіна. Він не знав, звідки пташеня тут, у місті, взялося. Пінгвін виглядав дуже самотнім і сумним, і хлопчик його пожалів, вирішивши, що птах загубився. Тоді у малого і виникла ідея допомогти пінгвіну дістатися дому, хай навіть доведеться плисти до самого Південного Полюса.

den_ptahiv25

den_ptahiv

До речі, книжка перекладена російською мовою і в 2013 році побачила світ у російському видавництві «Поляндрія». Українських перекладів книжок Олівера досі немає, на превеликий жаль. Вже час їм нарешті з’явитися.

Крім того, на основі цієї книжки знімають мультфільм. Офіційний трейлер – тут:

8. Річард і Флоренс Етуотери «Пінгвини містера Поппера»

(Mr. Popper`s Penguins, 1938).

Це класика, випробувана часом. Книжка написана в США ще далекого 1938 року – і досі перевидається і користується попитом серед читачів та їхніх батьків. Український читач про неї навряд чи знає, натомість точно дивився фільм, знятий в 2011 році за мотивами – з Джимом Керрі в головній ролі. Але книга, звичайно ж, краща.

den_ptahiv20

den_ptahiv21

Це смішна історія про незаможного муляра і його родину, вдома у яких одного дня з’являються 12 пінгвінів. Цього досить, щоб зробити його життя достатньо складним, а книжку – веселою.

9. Тоні Буццео «Класний друг»

(One Cool Friend Hardcover by Toni Buzzeo (Author), David Small (Illustrator), 2012

Так, і знову пінгвіни. Куди ж без них. Цього разу добре вихований хлопчик Елліот відвідує океанаріум, де запитує у свого неуважного тата, чи той дозволяє йому завести пінгвіна. Після чого малий виловлює в одному з акваріумів пінгвіна і пхає собі до рюкзака, щоб принести його до свого стильного будинку у вікторіанському стилі. І вже тут починаються пригоди – пінгвіна, Елліота і тата. Ще такого не було – у Новій Англії хлопчик тримає вдома пінгвіна.

den_ptahiv5

den_ptahiv2

У 2013 році ця книжка отримала престижну медаль Кальдекоттанагороду авторові найкращої ілюстрованої книжки. Ілюстрації і справді достойні, ні?

10. Олесь Ільченко «Наші птахи. Круки, шуліки, мартини та інші птахи»

Київ : Грані-Т, 2008

Завершуємо нашу добірку пізнавальною книжкою про птахів України. Кілька десятків ілюстрацій створив орнітолог-художник Ігор Землянський, який ще в дитинстві почав малювати пернатих. Тексти-описи до них написав відомий письменник і журналіст Олесь Ільченко.

Paliturka_Ilchenko

PeregrinePicture

Ця книжка буде цікавою не лише школярам, які вивчають птахів, а й усім допитливим дітлахам та навіть дорослим.  Її можна брати з собою на прогулянки та у мандрівки Батьківщиною, щоб відразу шукати у ній побачених в дорозі птахів.  Для зручності птахи у книзі згруповані за ареалом життя: степ, гори, ліс, водойми та місто.

P. S. З власних спостережень: з-поміж усіх пташиних героїв у дитячих книжках, схоже, беззаперечне лідерство належить пінгвінам. Довелося дуже постаратися, щоб у цьому списку не були самі лише книжки про них =)) На другому місці – звичайно ж, сови.

Марія Семенченко, редактор відділу «Суспільство» щоденної всеукраїнської газети «День», засновниця блогу про дитячі книжки «Книженя» та електронного журналу BOOKa

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe