Читомо > Новини > Видавничий NON-STOP. Післясмак (ФОТО)

Новини

Видавничий NON-STOP. Післясмак (ФОТО)

23.04.2013 0 Автор:

Видавничий NON-STOP, що відбувся 11-12 квітня у КНУКіМі, приємно здивував усіх, хто мав необачність поставитись до нього скептично або пасивно.

Навіть ті, хто попри обраний фах, були далекі від видавничої справи, все одно не встояли і взяли участь у фестивальних подіях (остаточно не стримавшись перед друкарським верстатом, який організатори якимсь дивом затягли аж на верхній поверх інституту).

Та й взагалі – фестиваль «став каталізатором об’єднання людей», як кажуть організатори. Це крок вперед, проте загалом тенденція лишається невтішною: в той час, коли на події Нон-стопу їдуть гості з інших міст, «рідні» студенти полишають альма-матер, сприймаючи безкоштовні лекції як ознаку вихідного дня. Але менше з тим, інститут наповнили тільки «потрібні» люди.

vyd_non_stop17

Говорить Вікіпедія

Юрій Пероганич, очільник української Вікіпедії, відкрив фестиваль майстер-класом. Кожна зустріч із ним – це нові цифри і нові (і до речі – дуже втішні) статуси національної версії цієї енциклопедії.

vyd_non_stop15

Дуже враженим лишився завідувач кафедри видавничої справи і відомий дослідник Микола Степанович Тимошик: «Особисто в мене з’явилося велике бажання переформатувати значний масив текстів зі своїх одинадцяти навчальних і наукових книжкових видань в окремі самостійні статті для Вікіпедії. До цього закликаю й інших колег».

vyd_non_stop14

Гачі-Прічі на виїзді

Майстер-клас із технічної станкової графіки проводив художник Тарас Ковач із виїздом майстерні «Гачі Прічі». Ви, напевне, бачили однойменну вивіску на Пушкінській в «Чуланчику» – саме там в інші дні можна застати верстат та його друзів.

vyd_non_stop12

Наступного дня естафету біля друкарського пресу прийняли Анна Тісейко, Дар’я Бастюченко та Анастасія Сіренко.vyd_non_stop8

 

Простір навколо них найбільш притягував глядачів – навіть після завершення усіх друкарських навчань, тут юрбилися всі.

vyd_non_stop9

Роздивлятись результати роботи на верстаті можна було годинами, роботи для багатьох хоч і перші, але живі.

vyd_non_stop11

Фейс ту фейс

Круглий стіл з роботодавцями виявився класною акцією. Бо саме для цього студенти частіше за все ідуть на лекції та МК від «світил». Думаєте, всі йдуть послухати, як розвивався журнал Forbes в Україні? Чи які редакційні засади має Kiev Post? Ні, всі чимшвидше мріють про закінчення балаканини, щоби поставити питання, після якого головний редактор трохи підніме брови догори, уважно подивиться в очі і скаже: «Хлопчику! Ми без тебе – ну ніяк!». А тут все чесно і просто. Лєра Лауда («Телекритика») та Світлана Худолій (Інформаційна агенція культурних індустрій «ПРО») зустрілися з охочими до роботи і розповіли про те, як правильно її знайти.

vyd_non_stop16

Культовий майстер-клас

Зустріч із журналом Kult в особі дизайнерів Євгена Скубія та Андрія Гетьманчука була покликана заразити студентів ентузіазмом. Некомерційність – це виклик, але починати робити те, що подобається, треба вже зараз! Навіть якщо це не приносить мільйону на місяць.

vyd_non_stop13

П’ять ідей

У рамках проекту «Парад Ідей» в черговий раз перемогу виборола художниця Олена Мишанська.

vyd_non_stop3

Компанію їй склали Ольга Ніколайчук, Олена Поціпух, Вікторія Кравчук, Марина Клименко та Ольга Комиз (студентки ІЖ КНУ ім. Тараса Шевченка), які представили на розгляд журі свої видавничі проекти. Дівчата вдосконалили презентаційну форму «печа-куча» і створили власну – формат «Пі» (3 хвилини, 14 слайдів).

vyd_non_stop2

«Приємно, що збереглась традиція мозкового штурму, коли купа людей, яка звикла варитись у видавничому середовищі, прямо під час конкурсу генерує ідеї, обстрілює питанням і спонукає розвивати й удосконалювати свій проект. Радісно, що ініціатива збирати докупи народ, здатний до класних видавничих ідей, не загнулась» – говорить одна за організаторок параду, уже досвідчений куратор фестивальних заходів Олена Поціпух.

vyd_non_stop18

 

Зрізано в Глевасі

Майстер-клас з каліграфії (або краще – краснопису) провела Ольга Верменич. Всього за одне заняття Ольга розповіла про особливості виготовлення інструменів для писання, довела, що Україна – це цілковита Азія, пояснила, де зрізати очерет для каламарів, з якого крила вискубувати махові пера в гусака, чому писарі в кіно пишуть такими гарними перами, як брати шерсть у котика чи тигра з-під лапки для пензлів. Окрім того, змушувала кожного учасника майстер-класу старатися над елеменами літер, літерами, ліґатурами та, зрештою, словами.

vyd_non_stop7

vyd_non_stop10

Історія електронних видань

Вже давно зрозуміло, що цей предмет пора читати у вишах. Павло Салига своїм майстер-класом вишукано натякнув високочолим науковцям та дослідникам електронних «новинок», що вже годі понтів з «новітніми тенденціями». Окрім історичної лекції, Павло навчав студентів створювати «давні» листівки за допомогою ACSII-редактора. Подія збіглась із Днем космонавтики, тому тематика очевидна. Подивитись наслідки можна тут.

«Время, вперед!»

На фестівалі відбувся також майстер-клас Олексія Босого з тайм-менеджменту. Загалом він ліг у загальний контекст дуже добре, особливо зважаючи на засилля подій нон-стопу. Тому ті, хто потрапив на майстер-клас, змогли відвідати практично всі події двох видавничих днів, і залишити себе для двох ночей – кіношної та літературної.

Літературна ніч

Перша ніч була літературною. Проходила вона на музичній базі MoreMusic. У затишній атмосфері репетиційної кімнати зібрались як молоді поети-початківці, так і знаний і улюблений Дмитро Лазуткін. А окрім того – американський гість Chauncey Roberts. Зрозуміло, що ніч прошла з музичним супроводом.

vyd_non_stop4

Get up! Stand Up!

Після літературної ночі будити всіх прийшов Андрій Кокотюха. Автор тридцяти семи книжок, людина-валіза історій і просто гарний початок дня.

vyd_non_stop6

Кіноніч

Події останього дня фестивалю завершилися на базі RockFellows нон-стоп Кіноніччю, організованою творчим об’єднанням «ДеКіно». У репертуарі: «Надзвичайний» з Жаном-Полем Бельмондо, «Товариство мертвих поетів», «99 франків» та «Диявол носить Прада». Тематично та насичено, з перервами на ігри та розваги.

«Знаю, що «Видавничий NON STOP» житиме і даватиме вам ще купу приводів для неспання наступного року. Залишайтеся з нами!» – говорить організаторка Катерина Шедель.

vyd_non_stop

 

А ми вже чекаємо на наступний видавничий фестиваль в Інституті журналістики і, сподіваємось, він також представить варті і гідні події. Але вже у травні.

 

Детальніше про подію – в газеті «ЯТЪ»

Дивіться звіти з Першого фестивалю молодих видавців і редакторів “Штурмові загони Ґутеньерґа” (2010), а також другого (2011) і третього (2012).

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe