Читомо > Новини > Видавничий хакатон у Сан-Франциско: видавці, програмісти, дизайнери та інші

Новини

Видавничий хакатон у Сан-Франциско: видавці, програмісти, дизайнери та інші

02.07.2015 0 Автор:

З 26 по 28 червня у Сан-Франциско (штат Каліфорнія) вперше пройшов CODEX Hackathon – унікальна подія, що мала на меті зібрати під одним дахом авторів, видавців, дизайнерів, програмістів, бібліотекарів – усіх тих, кого цікавить майбутнє книг і читання та хто може запропонувати бачення цього майбутнього. 26 червня відбулося відкриття події, а наступні два дні учасники активно працювали над рішеннями, які поєднують новітні технології з літературою і читанням. Організувала захід літературна студія Plympton, що займається цифровими інноваціями. У СЕО та співзасновниці Plympton Дженіфер Лі (Jennifer 8. Lee) Читомо детальніше дізналося про хакатон та останні віяння у видавничій галузі. До речі, Дженіфер сама є письменницею, також вона колишній журналіст New York Times.

Про формат хакатону

Формат хакатону чудовий тим, що люди збираються разом і мають за короткий проміжок часу розробити продукти чи ідеї. Обмеження в часі стимулює креативність, коли краще завершити вчасно, ніж зробити ідеально. Окрім цього, така подія – щось на кшталт дводенної вечірки з елементами програмування. Тобі потрібні хороший простір, хороші люди і хороша їжа. Отож, формат хакатону дозволяє зробити щось фанове – таке, куди люди захочуть прийти.

хакатон

Про учасників

У CODEX Hackathon взяли участь понад 100 людей. Ми розмістилися у просторі Code for America (організація, що займається просуванням електронного уряду у США – Читомо).

До нас завітав народ із різноманітних сфер: iOS-розробники, дизайнери, бек-енд розробники, бібліотекарі, працівники музеїв, письменники, гіганти видавничого ринку, як-от HarperCollins та Macmillan, а також маленькі нішеві видавництва, як-от Nouvella. Були також люди з Кремнієвої долини – з Google, Twitter, Quora, IDEO, студенти з МІТ (Массачусетський технологічний інститут – Читомо) та Стенфордського університету.

Серед іноземних гостей – учасники з Канади, Франції, Великобританії та Мексики. Приємно було спостерігати, що зібрався такий великий і різноманітний натовп.

Stanford D School Workshop Erik Olesund

Про озвучені під час хакатону ідеї

Серед найцікавіших ідей, які презентували під час CODEX Hackathon, можна виокремити Kindlr – додаток для знайомств з огляду на книжкові вподобання. Надихнув на такий проект додаток Shelfie (користувач завантажує за допомогою Shelfie знімки книжкових полиць – «шелфі», додаток розпізнає зображені примірники і надсилає перелік їхніх ISBN’ів – Читомо).

Цікавим також був Forkpad, який використовує API (прикладний програмний інтерфейс – Читомо) Wattpad‘у і дозволяє читачам «вмішуватися» в твори інших авторів і вносити свої думки у вигляді коментарів.

CODEX iPhone app

Ще один проект – Goodshelf, який використовує АРІ додатків Shelfie та Goodreads, комбінуючи їх. Так завантаживши світлину реальної полиці, користувач отримає віртуальну – з тих же книг на Goodreads.

Наступний проект – Mailbook – використовує сервіс MailChimp і дозволяє отримувати уривки книги за допомогою e-mail-розсилки.

Також запам’ятався Emoji Fiction Festival – фестиваль фантастики довкола смайликів емодзі.

Усі проекти, які пропонували учасники, можна переглянути за посиланням.

Про діджиталізацію і книговидання

Видавничій справі дуже пощастило з тим, що представники всіх загаданих вище сфер люблять книги і готові працювати з ними. Отож, любові є предостатньо, варто лише спрямувати її продуктивним шляхом.

Одна з найбільших труднощів галузі полягає в тому, що потрібно осучаснювати всю екосистему, враховуючи контент, читацький досвід та дистрибуцію, а ці складники є насправді дуже розрізненими. Технарі з Кремнієвої долини підходять до викликів видавничої індустрії з технічного боку тоді як, приміром, редактори, сприймають їх у перспективі редакторській.

CODEX People Programming

Наразі цифрові книги – це друковані книги, представлені в е-формі. Але через тривалий проміжок часу ці процеси мають набути нової рівноваги. Йдеться про всі компоненти книговидання – від форми викладу розповіді до юридичних угод та електронної комерції.

Щодо контенту, то той факт, що ми читаємо з екранів наших телефонів, стимулюватиме появу інакшої форми викладу тексту – коротшої і більш серійної. Нині ми можемо бачити це на прикладі онлайн-сервісу Wattpad. Діджитал-процеси змінять те, що і як ми споживаємо, але наразі ми пишемо переважно для друкованої версії. Отож, потрібно, щоб у майбутнє рухалися всі складники. Це як із телебаченням, коли разом зі зміною пристрою мусять змінюватися і ТВ-програми.

CODEX Shelfie guys with book scanner

Важливо, щоб видавці та редактори взаємодіяли разом із технологами, у такому разі всі рухатимуться в тандемі. Для цього й необхідно проводити хакатони, адже це подія-каталізатор, яка збирає всіх разом. Під час CODEX Hackathon я переконалася в тому, що команди, де працюють і видавці, й інженери, пропонують більш різноманітні види проектів, ніж ті команди, що складаються лише з інженерів.

До участі в нашому хакатоні ми також запрошували представників бібліотечної справи. Річ у тім, що бібліотеки є дуже цікавою, досі не використаною можливістю для запровадження цифрових інновацій у книговиданні. Так книгозбірні виступають кураторами, підтримують величезну мережу читачів і мають при цьому довіру до свого бренду. Бібліотеки також є обґрунтованою альтернативою великим ритейлерам цифрової книги. Наразі ми працюємо з бібліотеками і сподіваємося надалі робити ще більше.

Світлини Майкла Букуззо (Michael Bucuzzo)

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe