Читомо > Новини > В Україні запускається поетичний місячник «Листок»

Новини

В Україні запускається поетичний місячник «Листок»

08.06.2017 0 Автор:

В Україні з’явиться новий поетичний місячник під назвою «Листок». Планується, що перший номер вийде 23 червня й матиме тираж 500 примірників. Про це повідомив куратор фестивалю Kyiv poetry week Дмитро Казаков.

«Із попередніх акцій та релізів помітно, що ми зайняті не тільки виданням книжок і декламацією віршів. Нас цікавить побудова мостів між різними медіа, їхній синтез в міждисциплінарному продукті. Якщо говорити простіше, це не про видання поетичної книжки, але про оприлюднення результату взаємодії поета та художника. Це не про презентацію книжки з читанням уривків із неї, але про перфоманс за її мотивами у співпраці з композитором (сценографом, режисером, художником по костюмах)»– розповідає Казаков.

Також він зазначає, що місія проекту полягає у тому, щоби створити спільноту з представників різних дисциплін, які зможуть обмінюватися ідеями та інструментаріями одне з одним. Наразі автори проекту прагнуть знайти людей, які здатні говорити на ці теми та продукувати тексти: журналістів, критиків, оглядачів, культурологів, літературознавців тощо.

«Цю функцію мав взяти на себе сайт (і візьме), де автор зможе вести блог з оглядами, рецензіями, критикою та рефлексією. А сам «Листок» стане матеріальним свідченням, вибраним із кращого», – пояснює Казаков.

В кожному номері «Листка» обов’язково буде опубліковано:

  • по одному свіжому віршу, написаному в Україні українською та російською мовами;
  • по одному свіжому віршу, написаному в Києві українською та російською мовами;
  • переклади на українську та російську мови з інших мов, що зроблені українськими перекладачами;
  • переклади всередині двомовної української літератури (на українську з російської та навпаки);
  • огляд/рецензія на одну з нещодавніх українських поетичних книжок;
  • огляд одного івенту — перформанса, нетрадиційної презентації, колаборації поезії з іншими медіа;
  • анонс виходу поетичної книжки;
  • анонси гідних літературних івентів на наступний місяць.

Візуальна складова місячника буде забезпечуватися запрошеними дизайнерами та художниками, яким буде надаватися майже повна свобода творчості (враховуючи формат). Тому слід очікувати, що кожен новий номер матиме кардинальну зміну стилістики й навіть форми.

Наразі проект потребує:

  • раніше неопубліковані, окрім соцмереж, написані за останній місяць поетичні тексти й переклади українських авторів / перекладачів українською та російською мовами;
  • огляди, критичні статті про свіжі поетичні книжки та нещодавні івенти, перфоманси тощо;
  • анонси подій та книжок у найближчі місяць-півтора;
  • листи в редакцію, запрошення до полеміки, фідбек та пропозиції / побажання.

«Минулого року Лоція видала першу серію молодої української поезії. Коли ми розпочали перформативні презентації книжок, ми помітили брак документації та рефлексії літературних подій. Хотілося б мати своєчасний ґрунтовний фідбек, систематизувати літературну критику, що існує сьогодні, та надати молодим літературознавцям і критикам можливість публікації поза межами Інтернету», — розповіла головна редакторка «Листка» Тася Шпиль.

Окрім того вона зазначила, що команда проекту прагне створити саме білінгвальну платформу для публікації актуальних поетичних текстів, що допоможе показати напрямки розвитку локального та загального літпроцесу.

«З поєднання цих думок і виріс Листок. Це лаконічний догазетний жанр, що складається з одного листка паперу, складеного навпіл. У час знецінення звичайних паперових носіїв інформації ми маємо на меті створити паперовий артефакт: Листок можна буде підшивати власноруч або у спеціальну теку», — додала редакторка.

Читайте також: Kyiv poetry week: за поезію, проти поетів

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe