Читомо > Новини > Українські бібліотеки відмовляться від радянського класифікатора ББК

Новини

Українські бібліотеки відмовляться від радянського класифікатора ББК

22.03.2017 0 Автор:

Кабінет Міністрів на своєму засіданні в середу, 22 березня, вирішив перевести українські бібліотеки на використання універсальної десяткової класифікації (УДК) замість бібліотечно-бібліографічної класифікації (ББК). 

Постанова передбачає відмову від використання бібліотечно-бібліографічної класифікації та поступове переведення бібліотек-користувачів на універсальну десяткову класифікацію як міжнародну систему.

«В Україні для систематизації видавничої продукції паралельно використовують дві системи: УДК і ББК. Система УДК – світова, її використовують 130 країн, ББК – це радянська розробка 60-х років минулого століття, яка і зараз має офіційний статус у Росії», – сказав голова Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення Олег Наливайко під час обговорення.

Зауважимо, що УДК заснована на таблицях за ієрархічним принципом поділу від загального до конкретного з використанням цифрового десяткового коду. Його радянський аналог ББК використовує таблицю класифікації і побудований за ієрархічним принципом, однак за іншою методологією.

402

ubaІрина Шевченко, яка очолює Українську бібліотечну асоціацію ексклюзивно для Читомо пояснила наслідки такого рішення:

«Українські бібліотечні фахівці очікували цей документ давно. Ми розуміємо, що це крок вперед, це наближає українські бібліотеки до світового рівня. УДК – це універсальна десяткова класифікація, яка прийнята і використовується в усьому світі.

У нас до цього часу була система ББК, яка залишилась від Радянського Союзу. Перехід від ББК на УДК є важливим, тому що це дає змогу класифікувати літературу за галузями знань. Переклад таблиць УДК українською мовою здійснювала Книжкова палата України. І тепер ці таблиці є не тільки україномовними, а й українізованими.

Українська бібліотечна асоціація у партнерстві із Міністерством культури України та Книжковою палатою України розробила спеціальну навчальну програму з впровадження УДК у практику роботи бібліотек. І за цією програмою у Головному тренінговому центрі для бібліотекарів при Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв щомісячно проводиться підвищення кваліфікації бібліотекарів».

Читайте також: Ірина Шевченко: Кожна людина має творити ту бібліотеку, яку хоче

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe