Читомо > Новини > “Різдвяний арсенал”: дитячі видання, рукотворні листівки і платні акції

Новини

“Різдвяний арсенал”: дитячі видання, рукотворні листівки і платні акції

30.12.2013 1 Автор:

29 грудня завершився «Різдвяний арсенал» – святковий ярмарок, що проходив у Мистецькому арсеналі з 18 грудня і що поєднав у своїй програмі як традиційний ярмарок новорічних навколосвяткових дрібниць, так і різноманітні майстер-класи і вистави для дітей, презентації нових видань і зустрічі. 

8

Левову частку учасників ярмарку складали майстерні хенд-мейду і крамниці подарункових речей – від свічок до листівок і ялинкових прикрас. Так само на «Різдвяному арсеналі» була присутня і книжкова складова, оглянувши яку, Читомо спробувало дізнатись, як формувалась книжкова програма ярмарку, якими є позитивні і негативні моменти в організації заходу, кого з учасників ярмарку нам пощастило зустріти вперше, адже вони тільки розпочинають свою діяльність, результати якої ми побачимо в наступному, 2014-му році.4

Загальна кількість учасників книжкової частини «Різдвяного арсеналу» становила близько 25 організацій, серед яких переважали видавці дитячої літератури і книжкові крамниці з великою пропозицією подарункових видань, тобто мало місце певне асортиментне обмеження. Такі спостереження підтвердила й організатор книжкової програми заходів Юлія Козловець, власниця книгарні «Чулан&Чуланчик»:

«Різдвяний арсенал» – це зовсім інший формат заходу, більш святковий, де можна знайти багато подарунків. Книжкова секція виступає як один зі складових частин цієї всієї історії, тому що в принципі книжка споконвіку вважається гарним подарунком, тому вона вписується у всю цю концепцію. Серед тих, хто подавав заявку на участь, наскільки мені відомо, було більше охочих, ніж тих, що хто врешті-решт став учасником ярмарку. Організатори обмежили вибір дитячими і подарунковими виданнями, і відповідно, перевагу надавали тому, хто такі видання міг представити».

5

Щодо заходів важко відзначити найцікавіші, адже вони є дуже різними: здебільшого це були майстер-класи, наприклад, видавництво Laurus, яке не брало участі в ярмарку, запропонувало провести два майстер-класи, пов’язані зі своїми книжками. На одному з них діти робили листівки в техніці Евдженіо Кармі («Три оповідки», Умберто Еко), інший проводила художниця Таня Денисенко, авторка ілюстрацій до книги Романа Скиби «Із життя хитрих слів». Дж.Дж. Агенція запросила ляльковий театр для презентації своїх книжок з серій «Софійка і Ярик» та «Улюблені історії про тварин», а Фундація Дарини Жолдак стала ініціатором численних щоденних майстер-класів, щоб незалежно від часу і дня відвідин, дитина знайшла для себе щось цікаве на ярмарку.

6

Заходи, організатором яких виступила книгарня «Чулан&Чуланчик», були присвячені серії книжок шведського письменника Свена Нордквіста – історії про Петсона і Фіндуса, зокрема, це були виїзні засідання Читаки-клубу, де діти разом з Мудрим Читакою читали, обговорювали і «розігрували» його книгу «Різдво у Петсона». Окрім цього, біля стенду книгарні можна було побачити куточок Петсона з різноманітними речами Фіндуса – головним убором, зеленими штанами, які дитина могла вдягти, взяти до рук обрану табличку з написом-мрією штибу «Дід Мороз існує» або «Хочу літо» і сфотографуватись, ніби святкуєш Різдво на дачі в Фіндуса і Петсона.

2

Окрім суто книжкової секції, нашу увагу привернула велика кількість представлених на ярмарку канцелярських товарів, однак для деяких з них навіть означення «канцелярський» звучить дещо вульгарно, особливо якщо мова йде про рукотворні листівки або блокноти. Необхідно відзначити майстерню Mira Design, що виготовляє листівки, які розкладаються всередині у вигляді витинанки. Середня ціна таких листівок 40-50 грн.

3

Варто відзначити благодійну складову ярмарку  виставка й аукціон творів дітей з інвалідністю «Подаруй дітям диво!», кошти з якого мають бути спрямовані для відкриття центру денного перебування дітей з особливими потребами. Окрім цього, за ініціативи Фундації Дарини Жолдак було організовано благодійний збір дитячих книжок.

9

Що стосується організації ярмарку, то безперечним є те, що такі заходи як «Різдвяний арсенал» мають бути, однак виникає питання, для кого його було організовано?

Під час відвідин ярмарку перше, що впадає в очі,  це відверто  мала кількість відвідувачів чи практично їхня відсутність особливо у будні дні. Це стало головним предметом як нарікань з боку учасників, так і жартів, адже іноді траплялось так, що чи не єдиними покупцями на ярмарку ставали самі його учасники. На стенді Видавництва Старого Лева зазначали, що, можливо, існує три фактори, які вплинули на таку малу кількість відвідувачів: платний вхід, революційні події і погана промоція заходу.

Незадоволеними лишились не тільки учасники книжкового сектору, але й різноманітні майстерні. Деякі учасники гуртувались і писали скаргу до організаторів, оскільки брати участь у ярмарку для них виявилось геть не рентабельно. Це, відповідно, може пояснити той факт, що у будні дні деякі стенди просто не працювали.

Щодо платного входу на ярмарок можна відзначити, що на відміну від, наприклад, Книжкового Арсеналу, де діяла потужна програма лояльності і де були «вільними» окремі години чи навіть дні, нічого подібного на різдвяному ярмарку нам не довелось побачити. Незалежно від часу плата за вхід лишалась сталою і, треба сказати, доволі високою (50 грн з одного дорослого), більше того, участь в більшості майстер-класах на території ярмарку також була платною. Відповідно, як з прикрістю дійшли висновку представники Видавництва Старого Лева, на книжки в батьків елементарно могло не вистачити коштів.

7

Підсумовуючи, можна сказати, що такі заходи, безумовно, необхідні, оскільки не тільки дають можливість дітям відчути святковий настрій, але й познайомитись з різноманітними традиціями, пов’язаними з тими чи іншими святами. Однак показові прогалини в організації іноді змушують замислитись над пошуком альтернативних цьому ярмарку заходів, але ми сподіваємось, що зазначені зауваження лише спонукатимуть «Різдвяний арсенал» вдосконалювати свої наступні проекти.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. 13.01.2014 в 2:28 pm

    Погана промоція – щира правда. Ні сном ні духом була про цю подію(( Якби знала, точно б не пропустила

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe