Читомо > Новини > Про Олеся Ульяненка знімуть документальний фільм

Новини

Про Олеся Ульяненка знімуть документальний фільм

14.12.2017 0 Автор:

11 грудня Державне агентство України з питань кіно уклало з компанією «Директорія кіно» контракт про надання фінансування проекту «Ульяненко: Без цензури». Про це повідомляється на сторінці ДержКіно у Facebook.

Кінопроект повнометражного документального фільму «Ульяненко: Без цензури» став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно. Режисером стрічки є Юлія Шашкова, автором сценарію – Мирослав Слабошпицький. Продюсери фільму: Ігор Савиченко, Володимир Тихий та Мирослав Слабошпицький.

Держава повністю профінансує виробництво стрічки у розмірі 2 млн 500 тис. грн.

«Цей фільм є дослідженням життя і творчості Ульяненка як абсолютно унікальної постаті в сучасній українській культурі. Олесь став родоначальником соціального українському нуару та першим забороненим письменником в часи Незалежної України. Фільм спиратиметься на документальні відео та фотоматеріали, що стосуються безпосередньо життя Олеся Ульяненка, і на величезний пласт кіно та фотоархівів, на яких зафіксовано соціальні та культурні події, що вплинули на творчий шлях письменника та на становлення новітньої України» , – розповіли у ДержКіно.

Олесь Ульяненко народився у місті Хорол на Полтавщині. У 15 років пішов з дому. Закінчив медичне училище. Служив десантником у Радянській армії. Працював у Якутії. 1988-го надрукував перший твір «Зимова повість».

1997 року за роман «Сталінка» отримав Малу Шевченківську премію. Спільно з режисером Володимиром Тихим написав сценарій за ним. Пізніше Ульяненко стверджував, що сюжет несанкціоновано використав московський режисер Сергій Сельянов у фільмі «Жмурки». «Сталінка» входила у програму загальноосвітніх шкіл і ВНЗ.

2009 року експерт Нацкомморалі Варвара Опанасівна Ковальська, яка не є філологом за освітою, визнала роман «Жінка його мрії» Ульяненка порнографічним: книгу вилучили з обігу. Рішення викликало незадоволення громадськості й, насамперед, наявні граматичні помилки у тексті висновку та абсурдні звинувачення у надмірній майстерності зображення еротичних сцен. Покликана комісія з відомих літературознавців не знайшла в романі ознак порнографії.

Письменник помер у київській квартирі в ніч на 18 серпня 2010 року. Офіційна причина – хронічна серцева недостатність. Похований на Байковому цвинтарі.

Як повідомляло Читомо, 30 серпня цього року в Хоролі відкрили меморіальну дошку Ульяненку. Її встановлено на фасаді Хорольської центральної районної бібліотеки.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe