Читомо > Новини > Письменники і романи довгого списку Букерівської премії

Новини

Письменники і романи довгого списку Букерівської премії

08.08.2016 0 Автор:

Букерівська премія ? одна з найпрестижніших літературних нагород, яку з 1969 року щорічно вручають у Великій Британії. Премію присуджують авторові, який проживає в одній з країн Британської Співдружності за роман, написаний англійською мовою.

Читомо дізналося про тексти 13 номінантів із Великобританії, США, Канади, ПАР, які потрапили до довгого списку. Короткий список оголосять 13 вересня, а переможця премії журі визначить 25 жовтня.

1594Пол Бітті «Розпродаж» («The Sellout»)

США

«Розпродаж» ? це весела сатира про поп-культуру Америки. Бітті пише енергійно, висміюючи спроби викорінити расові забобони.

Молодий чорношкірий чоловік хоче запустити сегрегацію (різновид дискримінації, який полягає у фактичному чи юридичному відокремленні в межах одного суспільства тих суспільних груп, які вирізняються за расовими, гендерними, соціальними, релігійними чи іншими ознаками, та в подальшому законодавчому обмеженні їхніх прав ? Читомо) в школі і повернути рабство. Він кидає виклик Конституції Сполучених Штатів, правилам міського життя, руху за громадянські права, відносинам батька і сина.

У ліричному пролозі герой книжки прискіпливо і проникливо описує Вашингтон, відзначаючи, що місто схоже на древній Рим, якби там було б стільки ж чорношкірих бомжів, собак, які шукають вибухівку, туристичних автобусів та вишневих кущів.

Гострий розум автора і неправдоподібна профанація робить цей роман безстрашною, метафоричною і мультикультурною вибухонебезпечною сумішшю.

cover.jpg.rendition.460.707Джон Максвелл Кутзее «Дитинство Ісуса» («The Schooldays of Jesus»)

ПАР 

Південноафриканський письменник є найвідомішим автором, який опинився у цьогорічному довгому списку: у 2003 році він став лауреатом Нобелівської премії з літератури, а також двічі удостоєний Букерівської премії.

«Дитинство Ісуса» ? шістнадцятий за рахунком роман Кутзее. Книжка наробила чимало шуму ще до виходу в світ. Текст повний символів, зашифрованих смислів.

Дія роману відбувається в умовному місті Новілла, жителі якого припливають сюди морем з іншого місця. Вони прибувають очищеними від всього ? від уподобань, бажань, апетиту, гніву.

Особливості побудови сюжету та рішення образної системи зв’язуються з філософським конфліктом роману між різними формами раціоналізму. Текст певною мірою нагадує ребус: сам автор говорить в одному з інтерв’ю, що волів би, щоб він вийшов безіменним і читач побачив назву, лише перевернувши останню сторінку.

1848Елісон Луїза Кеннеді «По-справжньому солодкий» («Serious Sweet»)

Велика Британія 

Дія восьмого роману Кеннеді відбувається протягом одного дня. Самотній службовець Джон пропонує послугу з написання листів одиноким жінкам, через яку він познайомився із 45-річною Меґ Вільямс, яка працює в притулку для тварин.

У рецензії на роман літературна оглядачка The Guardian Ханна Бекерман назвала текст Кеннеді «романом про надію і приглушену мужність і, врешті-решт, дуже умовно про оптимізм». 

Читайте також: 15 лауреаток Букера та їхні романи

622Дебора Леві «Гаряче молоко» («Hot Milk»)

Велика Британія

Софія, молода дослідниця, провела більшу частину свого життя, намагаючись розгадати таємницю незрозумілої хвороби матері. Вони удвох подорожують узбережжям південної Іспанії, щоб побачити відомого консультанта ? останній шанс ? в надії, що він може її вилікувати.

Але у доктора Гомеса дивні методи, які, здається, мають мало спільного з медициною. Хвороба прогресує і все більше спантеличує Софію. Її роль ? відстеження симптомів матері і спроба знайти секретну мотивацію. Роман є великим художнім експериментом життя.

 

1538Грем Макрае Бурне «Його брудний план» («His Bloody Project»)

Велика Британія

Досліджуючи свою сімейну історію, Макрей Бернет виявив історію 17-річного хлопця Родді Макрея, який скоїв потрійне вбивство. Поки він чекав суду, то написав докладний звіт про своє життя. «Його брудний план» ? новелізація цього мемуару, що зіставляється з історією реального психіатра.

Макрей звертається до найкращих юристів і психіатрів країни, щоб розкрити те, що змусило його зробити такі безжальні акти насильства.

 

1579Іен Маквайєр «Вода Півночі» («The North Water»)

Велика Британія

Китобійна експедиція ХІХ століття прямує до Арктики з вбивцею на борту. З диким, нездоланним імпульсом і чорною дотепністю, роман тче історію людства в найекстремальніших умовах.

Роман починається бурхливо. Генрі Дракс, гарпунер, вже підписав контракт на шість місяців плавання. Протягом перших 12 сторінок він убив Шетландера, з яким він перетнувся у барі. Потім він б’є в несвідомому стані і гвалтує молодого хлопчика, якого він підозрює у тому, що той веде його в пастку. Перед цим він говорить дитині: «Я не є сволота».

«Вода Півночі» про людські відносини з дикою природою та взаємини одного персонажа до іншого.

Читайте також: Міжнародний Букер: шестеро у човні, але без перекладача

834Девід Мінс «Хістопія» («Hystopia»)

США

«Хістопія» ? перший роман Мінса. Автор запрошує нас розглянути питання про те, що наші травми ніколи не можна бути по-справжньому подолати. Відповіді, які він пропонує глибоко вкоренилися в своїх персонажів і йдуть від власного серця автора.

Роман обрамлений примітками і додатками, що пояснюють основний корпус книжки. Роман всередині роману відбувається в альтернативній версії 1970-х років, за якою Джон Ф. Кеннеді не був убитий в 1963 році, але замість цього пережив кілька замахів на життя і вмовив громадськість США (є неконституційним) обрати його на третій президентський термін.

Дія роману відбувається у штаті Мічиган, багато хто з персонажів психологічно виснажені від жахів війни у В’єтнамі, яку вони пережили. Саме життя у романі постає своєрідним заводом з виробництва травм.

700Уіл Менмуїр «Багато» («The Many»)

Велика Британія

Коли головний герой Тімоті купує занедбаний будинок на краю ізольованою села на узбережжі, то місцеві жителі стурбовані присутністю чужих. Починаються інтриги на межі з одержимістю.

Він продовжує утримувати будинок і готуватися до приїзду дружини Лоурен, але ще більше заплутується у тривожному досвіді життя в маленькому селі.

Читайте також: Чотирнадцять нобеліанток: що ми про них знаємо 

1587Оттесса Мошфех «Ейлін» («Еileen»)

США

Самотня молода жінка Ейлін живе зі своїм батьком-алкоголіком і працює в тюрмі для хлопчиків за межами Бостона на початку 60-х років. Її втягнули в дивний злочин.

Вона викликає співчуття і відразу у читача. Ейлін розповідає свою власну історію, нагадуючи читачеві завжди, що вона описує її останній тиждень, день або другу половину дня в одноманітному місті Массачусетс, в якому вона живе.

Через головну героїню письменниця досліджує відносини жінки до свого тіла і душі.

1809Вірджинія Рівс «Звичайна робота» («Work Like Any Other»)

США

Роско Мартін вирішив досліджувати новий тип поширення електрики на початку ХХ століття. Це стало справою всього його життя. Але коли його дружина Марі успадковує ферму батька, то Роско повинен відмовитися від своєю справи задля заробітку на існування.

Він починає використовувати свої навички в ролі електрика, щоб перекачати енергію від держави. Пізніше Роско заарештують, а ферма починає занепадати.

Дебютний роман авторки про любов і спокуту, тяжкий тягар сім’ї і провину, а також про те, як її уникнути.

1564Елізабет Страут «Мене звати Люсі Бартон» («My Name Is Lucy Barton»)

США

Оповідачка Люсі Бартон поступово відновлюється в лікарні після операції, її відвідує мати, яку вона не бачила протягом багатьох років.

Люсі тепер успішна письменниця, але присутність матері знову навіює спогади про дитинство ? бідність, жорстоке поводження і соціальну ізоляцію.

В однойменному романі героїня намагається осмислити свою історію, незважаючи на втрату пам’яті і силу колективного заперечення.

Читайте також: Нобелівці: українською не перекладено

1581Девід Шалай «Все, що являє собою людина» («All That Man Is»)

Канада-Великобританія

Дев’ять пов’язаних історій (багато критиків дискутували, чи є це роман взагалі) зосереджені на різних етапах життя дев’яти різних чоловіків.

Ці дев’ять життів утворюють новий і дотепний вид роману, в якому Шалай вміло виводить графік для людини ХХІ століття.

Головний герой в центрі кожного розділу старший за персонажа із попереднього розділу. Письменник діє майстерно і в дусі нового реалізму, який пов’язаний із деталями, інтелектом і руйнівним пафосом.

1630Мадлен Тієн «Не кажи, що у нас нічого немає» («Do Not Say We Have Nothing»)

Канада

У Канаді в 1991 році, 10-річна Марі і її мати запросили гостя у свій будинок. Жінки втекли з Китаю в період після протестів на площі Тяньаньмень. Гість розповідає історію своєї сім’ї в революційному Китаї і політичних подій, що стали наслідком демонстрації в 1989 році. Тхиен бере цю історію і тче її в яскравий роман, який починається від громадянської війни в Китаї і до сьогоднішнього дня.

Життя цих попередніх поколінь обертаються навколо Шанхайської консерваторії, поки культурна революція не руйнує все. Музика, яку вони люблять, стає причиною переслідування, але вони намагаються триматися сенсу і любити, не зважаючи на хаос, горе, зраду і насильство.

Читайте також: Нобелівські лауреати українською: серії, цифри й факти

Чільна світлина peabodylibrary.org
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe