Читомо > Новини > Новий альбом «Традиційне вбрання українців»: мода Карпат і Полісся

Новини

Новий альбом «Традиційне вбрання українців»: мода Карпат і Полісся

18.01.2012 0 Автор:

17 січня в Національному центрі народної культури «Музеї Івана Гончара» відбулася презентація нового ілюстрованого видання Оксани Косміної «Традиційне вбрання українців. Том ІІ. Полісся. Карпати» від видавництва «Балтія-Друк».

Автор і уладач книги Оксана Косміна – відомий етнолог, кандидат історичних наук, працювала над виданням більше 5 років. За цей час їй вдалося зібрати непоганий обсяг інформації, зокрема історико-етнографічного та краєзнавчого характеру, фотоматеріалів і української автентичної символіки.

 

Оксана Юліївна Косміна 

Проект «Традиційне вбрання українців» мав на меті не тільки скласти до купи відголоски втрачених традицій, але і надати повну картину матеріальної культури України. Через те в першу чергу приділялася увага оригінальній зйомці одягу в історичних музеях та приватних колекціях. Автор яскраво підкреслила деталі вбрання західної України: вишивка, колористика, різноманітність тканин.

Не секрет, що кожен регіон мав свою особливість, за якою можна було його ідентифікувати. Ця необмеженість та невичерпність деталей українського вбрання і стала першопричиною написання книги.

Директор видавництва «Балтія-Друк» Рута Малікєнайте наголосила, що книга не є комерційним проектом, а більш за все націлена на аудиторію, яка цікавиться історією і  культурою України.

 

Рута Малікєнайте

Без сумніву, «Традиційне вбрання українців» – наукова праця, що допомогає у викладацькій діяльності етнографів та дизайнерів.

«Текстиль не живе вічність, тому напрочуд важливо  зберегти інформацію щодо вбрання українців хоча б 19-20 сторіч»,  – відмітила викладач Університету технології та дизайну.

Видання містить резюме англійською мовою, що дає можливість й іноземним читачам ознайомитись з вишуканим традційним вбранням українців, прикрасами та аксесуарами, деталями побуту.

Оксана Косміна також  відкрила завісу таємничості і представила тематику майбутньої праці: «Українське вбрання в колекціях Російського етнографічного музею».

Можливо, книга принесе натхнення майстрам сучасного одягу, або змусить відправитись у часові подорожі пересічного читача… Отже, зустрічайте новий альом, а висновки робіть самі.

Спеціально для «Читомо» Олександра Єременко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe