Читомо > Новини > Конкурси підручників: прозоріше й із голосом вчителів

Новини

Конкурси підручників: прозоріше й із голосом вчителів

04.03.2015 1 Автор:

Конкурсний відбір рукописів підручників для 4-х та 7-х класів цього року проходив прозоріше та за участі громадськості. Перший етап цього відбору завершився 26 лютого, наступного дня про його результати звітували заступник Міністра освіти і науки Павло Полянський, представники Інституту модернізації змісту освіти та члени конкурсної комісії під час відкритої зустрічі . Захід транслювався в онлайн-режимі, а завітати на нього могли всі охочі. Читомо там також побувало й ділиться новинами у галузі підручникотворення.

Згаданий перший етап складався з трьох ключових кроків. Спочатку автори мали подати рукописи своїх підручників, потім експерти їх оцінювали. Експертів обирали шляхом жеребкування в онлайн-режимі серед кандидатур, яких подавали як науковці, так і громадськість. Третім кроком була робота спеціально створеної конкурсної комісії, що узагальнила висновки експертів і визначила перелік тих видань, які візьмуть участь у другому етапі конкурсного відбору.

«Конкурсна комісія не досліджує зміст підручників, адже це функція експертів. Завдання членів комісії – перевірити правильність оформлення експертних висновків та узагальнити результати експертизи оригінал-макетів підручників з кожного навчального предмету. Ті підручники, що набрали дві третини позитивних висновків експертів, допускаються конкурсною комісією до фінального етапу конкурсу», – пояснив Павло Полянський.

Комісія складається з п’яти осіб, серед яких немає жодного працівника МОНу. Так до складу конкурсної комісії ввійшли:

  • Галина Усатенко, голова правління Громадської ради при Міністерстві освіти і науки України, віце-президент фонду «Європа ХХІ», доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
  • Володимир Ковтунець, доцент кафедри інформаційних технологій і математики Національної академії управління, експерт проекту «Вибори та політичні процеси» USAID.
  • Віктор Громовий, директор Міжнародної благодійної організації «Центр тестових технологій».
  • Максим Опанасенко, журналіст у бюро журналістських розслідувань «Свідомо»
  • Юрій Шухевич, директор Фінансового ліцею міста Києва і голова Асоціації директорів шкіл міста Києва.

«Найближчим часом всі без винятку експертні висновки будуть оприлюднені у відкритому доступі, ознайомитися з ними зможе кожен охочий. Експерти знали про те, що їхні рецензії на той чи той підручник більше не будуть таємницею Полішинеля, а будуть представлені широкому загалу. Ми це робили свідомо, щоби кожен експерт, аналізуючи велику працю, зроблену автором і видавцем, так само серйозно ставився до своєї роботи», – додав Полянський.

Читайте також: Шкільні підручники відбиратимуть по-новому

Він також зазначив, що Міносвіти разом із Національною академією педагогічних наук, громадськими експертними організаціями прагне розпочати проект підготовки спеціально навчених людей, щоби оцінка рукопису підручника була компетентною, а не просто емоційною.

«Ми сподіваємося, що в результаті нам вдасться створити пул справжніх експертів. При чому їхня робота, ймовірно, має бути оплачуваною, адже під час цього конкурсу експерти працювали безкоштовно», – пояснив Полянський.

За словами, Галини Усатенко, яка очолила конкурсну комісію, цього року чимало експертних висновків були недостатньо фаховими і деякі підручників доводилося допускати суто з формально, з огляду на кількість схвальних рецензій. «Наприклад, експертний висновок до підручника з української мови для 7 класу видавництва «Навчальна книга – Богдан» має десять зауважень, серед яких є досить ґрунтовні. Але, перерахувавши недоліки, експерт, зрештою, рекомендує підручник до використання в навчальному процесі. Одна із рецензій на підручник з геометрії для 7 класу Г. П. Бевза, В. Г. Бевз, Н. Г. Владимирова містить 27 суттєвих помилок, які викривлюють розуміння учнем предмету. Але такий висновок на це видання – єдиний, всі інші є схвальними. У такому разі конкурсна комісія мусила також рекомендувати видання, незважаючи на низку зауважень. Саме тому дуже позитивною є ініціатива оприлюднювати всі висновки, і нам хочеться, щоби уважні й відповідальні вчителі їх читали», – розповіла Усатенко.

Читайте також: Найперші найгірші: доля скандальних «Букваря» й «Математики» 

Загалом, для участі у ІІ (фінальному) етапі конкурсу проходить 81 підручник із 99 поданих для 4-го класу і 133 підручника із 160 поданих – для 7-го.

Із 2 березня 214 підручників доступні на електронному репозитарії для кожної школи України.

Вчителям необхідно ретельно ознайомитися з підручниками свого предмету та зробити вибір одного з них на електронному репозитарії у період з 2 по 20 березня, – йдеться на сайті Міносвіти.

Чільна світилина із сайту mon.gov.ua 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. 09.04.2015 в 11:01 pm

    Ви вже чули про те, що конкурс підручників продовжено до 31 квітня?
    Наша школа обрала по алгебрі підручник О. І. Цейтлін, чи треба заново заповнювати форму?

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe