Читомо > Book Art > Івона Хмєлевська. Маленькі прийоми режисури книги

Book Art

Івона Хмєлевська. Маленькі прийоми режисури книги

17.04.2014 0 Автор:

12-13 квітня на Книжковому Арсеналі на завершення серії лекцій і майстер-класів від польських ілюстраторів для Pictoric можна було побачитись з Івоною Хмєлевською. Разом з нею за одну презентаційну лекцію глядачі прочитали більше 10 авторських книг Івони та могли уявити процес їх створення. Короткі, але місткі тексти та метафоричні ілюстрації, створені у різних техніках переважно з «підручних матеріалів» (старих книжок, шпалер, тканин та навіть візерунків з поверхні дерев’яного стола) у єдності утворюють яскраві й філософські смисли.

При цьому книжки Хмєлевської не перестають існувати для дітей та підлітків, і паралельно (як не дивно) – як арт-об’єкти. Усі вони не просто написані, намальовані та видані, а зрежисовані. Побачити, як це, можна на прикладі семи з прочитаних того дня творів Івони Хмєлевської.

1. «Наполовину повний чи наполовину порожній?»

Ця книга – нагода для дискусії про те, що правда буває різною.

«Якщо переглянути ці ілюстрації окремо від тексту, ви не розумієте, про що ця книга. Не тому, що я сумніваюся у вашому розумі. А тому, що текст і ілюстрація розповідають окремі історії, і між ними треба вибудувати місток», – розповідає Івона.

Івона Хмєлевська «Наполовину повний чи наполовину порожній»

Івона Хмєлевська «Наполовину повний чи наполовину порожній»

Івона Хмєлевська «Наполовину повний чи наполовину порожній»

 

2. «Клопіт».

«Клопіт» – це історія про зіпсовану праскою скатертину. Головна героїня розповіді – дівчинка, що випалила на тканині пляму, і розмірковує, як вона пояснить мамі, звідки вона взялася. Сама ж пляма стає базовим елементом усіх ілюстрацій. Вона постає в образі ідеї, безвиході, викриття, погляду, мами, але на останній сторінці перетворюється на саму себе, але в образі рибки, що віднині прикрашатиме скатертину.

«Це дуже проста книжка. Просто гра форм, і нема тут ніякого відкриття. Але водночас це розповідь, напруження. І ще: в тексті я не кажу «я в клітці» (як зображено на слайді – Ред.). Я кажу «нема виходу». Інакше це була б тавтологія».

Ілюстратор Івона Хмєлевська.

klopot2

klopot3

У цьому ж ключі гри з формою Івона Хмєлевська представила ще дві книги: «Мої кроки» та «Ідеї».

3. «Королівство дівчинки»

Це книга для дівчат-підлітків про статеве дозрівання, створена на рулоні шпалер з секонд-генду за два злотих. Це історія про дівчинку, що стає жінкою: спершу «на своїх мапах вона відкривала лише неслухняні ріки, бурхливі водоспади і вивеження вулканів», проте насамкінець «крім стрімких рік і вод, вона почала відкривати сонячні долини і теплі озера, а темні ліси ставали дружніми». Книга сповнена фройдівських контекстів,  метафорами, що нагадують «червоні дні», але кров зображена лише на одній ілюстрації – дівчинка врізала пальчика.

Krolestwo3

Krolestwo2

krolestwo

 

4. «Чотири звичайні миски»

Ця книга покликана також розвивати спосіб мислення про форми та оповідає про 4 миски, що так легко можуть перетворитися на будь-що. Уся книга була створена зі старих бібліотечних книжок.

Cztery-zwykle-miski1
Cztery-zwykle-miski4

Cztery-zwykle-miski3 Cztery-zwykle-miski2
5. «BIUM»

BIUM – це слово, наближене за значенням до «порожнього місця в серці». Замовник та упорядник текстів, які базуються на буддистських сентенціях – професор ілюстрації з Сеульського університету. За словами ілюстраторки, вона вже мала кілька ідей для цього відповідального завдання, але коли одного разу вона сіла за обідній стіл, зрозуміла, що використає візерунки з його поверхні. «Він був здивований, як я це зробила. І я теж! Знаєте, з цього стола можна зробити ще багато книжок!))», – розповідає Івона Хмєлевська.

bud0 bud1 bud2

 

Вправу на розглядання у візерунках нових образів Івона інколи дає дітям і на своїх майстер-класах.

IMG_0303

 

6. «Двоє людей»

Книга про кохання, побудована на поєднанні образів чоловіка і жінки. І хоча тема банальна настільки ж, наскільки вічна, авторці вдалося показати не тільки найкраще, але й найскладніше в стосунках, чого не зустрінеш в дитячих казках про принців і принцес.  «Двоє можуть зробити все. Навіть третю людину», – завершує книжку Івона.

dwoje_ludzi_okladkachmielewska_dwoje_ludzi2

7. «Щоденник Блумки»

Книга-стилізація під щоденник сироти з дитбудинку. Щоденник описує Блумчиних сусідів по кімнаті і життєві принципи,  які викладає дітям старий лікар, в образі якого – відомий усім полякам педагог та письменник Януш Корчак, що в роки війни загинув у німецькому таборі смерті.

blumki

 

Читайте також: Топ-10 книжок від творчої майстерні «Аґрафка»

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe