Читомо > Новини > Дві українські фотокниги покажуть на фотофестивалі в Парижі

Новини

Дві українські фотокниги покажуть на фотофестивалі в Парижі

18.03.2018 0 Автор:

На фотофестивалі Circulation(s), який проходитиме з 17 березня по 5 травня в Парижі, буде представлено два проекти від українського видавництва «Родовід». 

З-поміж 6-8 проектів, які запропонувала організаторам фестивалю РОДОВІД-Галерея, були обрані Сергій Каменной «Дембельський альбом» та Олена Субач — серія робіт «Метеорит Бердичів».

Роботи Олени Субач розгортаються навколо апокаліптичних образів і присвячені провінційному містечку, з якого вона родом. У 1998-му в місцевому кінотеатрі, під час показу відомого фільму з Брюсом Віллісом «Армагеддон», загинуло четверо дітей. Астроном, який відкрив нове астероїдне кільце в Сонячній системі та назвав метеорити на честь міст цього регіону: Житомир та Бердичів. Ці та інші історії лягли в основу серії робіт Субач.

«Історія, яку я оповідаю в цій серії — про стан та настрій людей, які живуть в провінційних містах. Про абсурдне очікування невідомо чого — чи то Бога, чи то героя, який усіх врятує, чи то армагеддону, чи то метеорита. Але в ній, звісно, зустрічаються і світлі персонажі, які мовби кажуть: «Метеорит летить, а нам начхати»», — розповіла авторка.

unnamed (1)

Водночас у фотосерії «Дембельський альбом» харківський фотограф Сергій Каменной через популярний самвидавний формат досліджує армійську субкультуру. Фотограф уявляє, як міг би виглядати дембельский альбом його сина, який проходив строкову службу в українській армії. Хоча фізично простір обмежений кілометром військової частини, в альбомі він подорожує країнами, епохами, сторінками історії мистецтва, входячи у співавторство з класиками. Таким чином, він створює псевдоармійський фольклор й іронізує щодо сучасного суспільства.

«Було надзвичайно приємно почути захоплення від Marion Hislen, директорки фестивалю на першій зустрічі. Вона зізналася: «Коли я побачила вашу книгу на фотофестивалі в Арлі, то відразу уявила, якою прекрасною буде виставка. Це надзвичайна робота, яка радянську і пострадянську традицію дембельських альбомів робить об’єктом мистецтва»», — зазначив Каменной.

unnamed (3)unnamed (4)

Повідомляється, що автори матимуть окремі виставки в рамках фестивалю. Водночас роботи ще одного фотографа з України, В’ячеслава Полякова, будуть виставлені в загальній експозиції.

Виставки фотографів у Парижі проходитимуть за підтримки Культурної дипломатії в Україні при МЗС.

Відкриття фестивалю відбудеться 17 березня о 14:00 у CENTQUATRE-PARIS, 5 RUE CURIAL 75 019 PARIS.

unnamed

Circulation(s) – проект некомерційної організації «Фетар», яка була спеціально створена 2005 року для підтримки молодих фотографів. Перший фотофестиваль, який був організований в Парижі 2011 року, зібрав 225 молодих художників, з творчістю яких познайомилися більше 250 тис. глядачів.

З 2014-го фестиваль проводять у знаменитому культурному центрі CENTQUATRE-Paris, який щороку приймає понад 500 тис. відвідувачів.

Крім виставки в Парижі, Circulation(s) щороку здійснює ряд міжнародних показів у співпраці зі своїми закордонними партнерами: фотофестивалем в Белфасті (Ірландія), Міжнародною бієнале фотографії та візуальних мистецтв (BIP) в Льєжі (Бельгія), Міжнародним фестивалем фотографії Encontros da Imagem в Бразі (Португалія), фестивалем Format у Дербі (Велика Британія), фестивалем європейської фотографії в Реджо-нель-Емілія (Італія), фотофестивалем в Лодзі (Польща).

 

Читайте також: Ukrainian Dummy Award: колискова, дошка пошани та зелені чоловічки

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe