Читомо > Місця > Американські письменники про улюблені книгарні

Місця

Американські письменники про улюблені книгарні

22.11.2012 0 Автор:

Днями в США прокотилась хвиля зустрічей із найвідомішими  вітчизняними письменниками, приурочена виходу  книги «My Bookstore: Writers Celebrate Their Favorite Places to Browse, Read, and Shop» («Моя книгарня: письменники про свої улюблені місця для читання і купівлі»).  У збірці есе під редакцією Рональда Райса представлені 80 книгарень, і за кожною стоїть історія спогадів чи визначних життєвих подій.

Окрім того, усі письменницькі улюбленці позначили на Google maps. Про кожну книгарню ви знайдете не тільки додаткову інформацію, купу світлин, а зможете залишити свій відгук чи побажання.

 

View My Bookstore Contributors in a larger map

Помітна кількість письменників-авторів живе і працює на Східному узбережжі, особливо ж висока концентрація талантів у околицях Бостону. Мабуть, даються взнаки не тільки кліматичні умови, а й традиції та освіта всесвітньовідомих Кембриджського та Гарвардського університетів.

До речі, однин з авторів збірки – відомий літературний критик та дослідник афроамериканської культури, публіцист професор Гарварду Генрі Луїс Гейт-молодший. Він розповів про найстаршу і, певно, найславетнішу книгарню з усього списку – «Harvard Book Store».  Складно уявити, скільком прославленим випускникам там продавали книжки з 1932 року.

Південніше Бостону, у маленькому містечку Вашингтон в Коннектикуті, у будиночку з червоної цегли розташована книгарня «The Hickory Stick Book», про яку написали автори та ілюстратори дитячих книжок Вендел та Флоренс Мінор. Певно, збіг, але автори одних із найпопулярніших дитячих книжок Америки пишуть про крамницю, назва якої нагадує всесвітньовідому дитячу пісеньку Hickory Dickory Dock.

У Блайзвіллі, у штаті Арканзас, місті на березі Міссісіпі, можна  завітати у книгарню «That Bookstore in Blythville». Про неї написав свій відгук Джон Гріш («Фірма») – відомий своїми творами у детективних жанрах, а саме кримінальними романами та юридичними трилерами. Єдиний знімок, який прикрашає статтю про Блайзвілль у Вікіпедії, це кадр з зображенням входу в крамницю.  Мені здається, після виходу збірки цей магазин став найвизначнішим місцем провінційного містечка. Кожен бажаючий може залишити у цій книгарні власний відгук – на стільці. Тому усі стільці в крамничці розписані і розмальовані вдячними відвідувачами.

Якщо вже згадали про трилери, то інший відомий автор жахів та страхіть Чак Паланік («Бійцівський клуб», «Розкажи все») також став автором у збірці, розповівши про крамницю «Powell’s City of Books» у Портленді. Детально вивчивши сайт цієї книгарні, я не знайшла в ній нічого особливого і готова була присвоїти їй титул найзвичайнішої крамниці в списку. Аж тут натрапила на неабияку цікавинку: будь-хто може власноруч у приміщенні книгарні видати власну книжку завдяки установленому в залі апарату Espresso Book Machine. Судячи з назви та інформації, наданій книгарнею, видати книжку так само просто, як заварити собі каву.

Проте з книгарень США можна принести додому не тільки власні книжки. Енн Пекер («Занурення з пірсу Клаузена») розповіла у своєму есе про книгарню «Capitola Book Caf?»  у Санта-Круз, Каліфорнія. Крім кафе, в якому відвідувачі можуть продивитися цікаві книжки, ознайомитися з пресою, тут є відділ вінтажного краму й старих книжок. Власне, представлені у цих відділах речі ще складно назвати раритетом, проте через 20 років – вони ним стануть.

Загалом кожна книгарня з вісімдесяти запропонованих чимось особлива – чи то атмосферою, яка панує там, чи кількістю заходів та клубів, які діють, чи то власною давньої історією. Не просто магазини –  місця, де можна отримати знання, знайти друзів і весело провести з ними час.

В Україні, на жаль, руки до таких концепцій книжок не доходять. Не в останню чергу тому, що нашим письменникам особливо вибирати нема з чого. Зате у нас є електронна мапа 66 неіснуючих книгарень Києва, у яких ще 1980–го року продавалися видання.

 

Альона  Дисюк

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe