Читомо > Новини > Путівник «Київ книжковий» 1980–го року на Google–maps

Новини

Путівник «Київ книжковий» 1980–го року на Google–maps

02.08.2012 0 Автор:

 Напередодні Олімпіади–80 у Києві було 80  книгарень. Про це ми можемо дізнатися із довідника–путівника «Київ книжковий», спеціально виданого перед іграми. Сьогодні необов’язкого заглядати у цей довідник, адже всі старенькі книгарні нещодавно були позначені на Google–maps.

 «У вільний від спортивних змагань та їх перегляду час Вас запрошують книжкові магазини Києва», звертаються автори до учасників та гостей Олімпіади-80 з мрією привернути увагу до видавничої продукції.

Цікаво, що в ті часи функціонувало 20 книгарень, які спеціалізувались на окремих розділах літератури.

Станом на 2010 рік вцілілих крамниць залишилось тільки 14. Серед них – жодної спеціалізованої і жодної букіністичної. Такі статистичні дані наводяться в ЖЖ «Интересного Киева». До речі, вони уклали список мертвих і живих книгарень, а також нових власників приміщень.

 

Ті, що залишились

 

Ще далі пішли випускники та викладачі «Києво-Могилянської Академії»: вони підготували електронну карту «Київ книжковий. Від олімпіади 80–х до Євро–2012», на яку нанесли старі радянські книгарні з путівника та сфотографували те, що розташоване на їхньому місці зараз.

«Усі знімки зроблені учасниками проекту, загалом пішло кілька вихідних (зйомку проводили влітку 2011 року). Проект фінансувався з власних кишень», – розповідає співзасновник електронного видавництва «Кассіопея» і викладач Києво-Могилянської Академії Олександр Костюк.

  Олександр Костюк

«На цей проект нас надихнули  працівники однієї з книгарень, що була розташована на Хрещатику, подарувавши нам книжковий  путівник–довідник», – ділиться ідеєю пан Олександр.

Що ж на місцях екс–книгарень? Переважно  магазини з одягом (особливо на центральних вулицях), далі від центру – відділення банків, ще далі – побутові магазини.

 

Нові власники


Розробники проекту звертаються до всіх, у кого є старі світлини книжкових магазинів, аби зробити мапу ще більш повною.

Також «Кассіопея» пропонує приєднуватись до проекту й іншим містам України.

Свого часу схожий проект ініціювали Надзвичайні збори «Україна – зона культурного лиха» і створили мапу неіснуючих книгарень, а також видали фотоальбом, який урочисто передали КМДА. Ініціатори цього проекту виявили, що на 1991 рік у Києві було 84 книгарні.

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe