Читомо > Новини > 10 найкращих книжкових ініціатив Майдану

Новини

10 найкращих книжкових ініціатив Майдану

12.03.2014 0 Автор:

Можливо, за час протистоянь не відбулось так багато книжкових презентацій і фестивалів, але Майдан дав потужний поштовх для розвитку нових форматів літподій, взаємодії читачів, обміну книгами й видавничих новинок. Читомо ділиться з вами своїми спостереженнями найцікавіших ініціатив.

БІБЛІОТЕКА МАЙДАНУ

Безперечно, найбільш успішною виявилась Бібліотека Майдану, що була утворена 27 січня, відразу після звільнення Українського дому від силовиків. Ініціатива належить подружжю з Дніпропетровська Вікторові та Інні Бісовецьким.

Ця добра справа починалася з ідеї, кількох коробок, оголошення на стіні про прийом книг та створення групи «Бібліотека Майдану» у Facebook, але невдовзі набула неабиякого розмаху. До Бібліотеки долучилося багато волонтерів, книги приносили не тільки читачі, а й видавці. За кілька днів стало настільки багато, що організатори вирішили передати їх до сільських бібліотек різних областей України.  У результаті, за останніми даними, за півтора місяця роботи книги з печаткою «Бібліотека Майдану» були доправлені до 125 сільських бібліотек України.

За словами волонтерів, кожен день до бібліотеки звертається від 50 до 100 людей. За час ініціативи в Бібліотеці Майдану пройшли літературні читання, презентації книг, зустрічі з письменниками тощо.

Світлини з Facebook «Бібліотека Майдану»

___________________________________________________________________________________________

ПИСЬМЕННИКИ ПОПРОСИЛИСЬ У СІЗО

За час протестів письменники й активісти неодноразово проводили акції біля стін тюрем і СІЗО. Найяскравішою була акція 18 січня у  Києві, під час якої українські письменники й активісти біля будівлі Лук’янівського СІЗО мітингували проти скандальних законів 16 січня. Учасники акції пікетували СІЗО у карнавальних масках зайчиків, лисичок та інших тварин. Декілька активістів намагалися відкрити двері будівлі СІЗО із закликами «Заарештуйте нас» і «Посадіть нас у в’язницю».

«Врешті-решт, місце письменника – у в’язниці, і ця славна традиція простяглася від Шевченка до Стуса. Будемо гідними своїх предків», – наголосили письменники у прес-анонсі акції.

Як відомо, 16 січня були прийняті закони, що обмежували права мітингувальників та дозволяли здійснювати заочне кримінальне провадження. Проте згодом під тиском Майдану ці закони були відмінені. 5 лютого українські письменики біля Апеляційного суду в Києві читали вірші на підтримку Олександра Кравцова, чоловіка поетки Олесі Мамчич, на якого напали беркутівці. Пізніше судді звільнили його під домашній арешт.

)

Окрім того, письменники протестували біля СІЗО, де перебував затриманий поет Юхим Дишкант та два його товариші Артур Ковальчук і Дмитро Москалець, яких 20 грудня неподалік від Києво-Печерської Лаври по-звірячому побили тітушки і закинули в автобус «Беркуту».

Світлини Українська правда, УНІАН, Літакцент

___________________________________________________________________________________________

БУККРОСИНГ НА МАЙДАНІ

У листопаді учасники акцій на підтримку євроінтеграції у Києві започаткували буккросинг на Майдані. Організаторка акція Тетяна Терен принесла коробку, стосик журналів і шість книжок, серед яких, до речі, була книжка спогадів Юрія Шереха-Шевельова. Невдовзі до акції не тільки долучились читачі, яких виявилось напрочуд багато, а й волонтери проекту, які допомагали з сортуванням видань і порадами.

До акції приєдналось чимало видавців і ЗМІ, як-от «День», «Український тиждень», «National Geographic», «Українська культура» тощо. На форзаці кожного видання із буккросингу писали «На згадку про Євромайдан». Деякі буккросери зазначали своє ім’я у Facebook, щоб згодом новий читач-власник книжки зміг подякувати чи поділитися враженнями від читання. Згодом буккросинг підхопили Майдани Тернополя і Львова.

Світлини Тетяни Терен

___________________________________________________________________________________________

ПОПОВНЕННЯ РАХУНКІВ

Співачка та письменниця Ірена Карпа продавала власний одяг, аби допомогти грошима Майдану. Вона влаштувала аукціон із продажу своєї сукні на сторінці у Facebook.

«Ну шо, я починаю обіцяний аукціон?.. Гроші в фонд потреб Революції. Кому суконьку, м? (Розмір такий, “М”, але на XS теж нічо)) Стартовий прайс 500 грн», – написала на своїй сторінці Карпа.

67a31bf-1

Останній пост свідчив, що Карпі вдалось продати сукню за 8 000 грн.

А на початку лютого письменники Сергій Жадан, Оксана Забужко, Андрій Курков, лікар, екс-міністр охорони здоров’я Василь Князевич започаткували благодійну програму «Гуманітарна солідарність». Її завдання – допомогти лікуванню і реабілітації постраждалих під час масових протестів, зокрема збирати гроші, слідкувати, щоб ніхто з тих, хто постраждав під час протестів, не залишився поза увагою.

Найбільше допомоги отримали від урядів Канади й Естонії, а також програму підтримали фізичні особи з України.

Найбільш вагоме придбання – сепаратор для реінфузії крові вартістю 402 300 грн. Він дає змогу збирати, очищати кров постраждалого та переливати її одразу ж самому пацієнту. Його передали в київську лікарню №17.

___________________________________________________________________________________________

ЧИТАННЯ ПРИ ДІЖКАХ

Майдан випробовував як старі формати представлення літератури, так і винаходив нові.

Ще 28-ого листопада були проведені Євролітературні читання за участі братів Капранових, Олега Лишеги, Сашка Лірника, Андрія Бондара, Артема Полежаки, Світлани Поваляєвої, Сергія Пантюка, Павла Коробчука тощо. Сергій Жадан виступив на Майдані з «Собаками в Космосі». Ці події ознаменувались значно більшою аудиторією, ніж зазвичай збирають літературні імпрези, адже слухачами стали кілька тисяч осіб.

А в грудні письменники випробували новий формат – літературні читання «при діжках», який вигадав письменник і журналіст Артем Захарченко.  Учасники зібралися неподалік від Лядських воріт на Майдані Незалежності на імпровізованій сцені-фонтані, поряд з якою стояла діжка з вогнищем для обігріву. До акції долучилась Ірена Карпа, Юрій Андрухович, Анатолій Дністровий, Яна Дубинянська, брати Капранови, Артем Полежака тощо.

site214_17_20131207105446_Yurijj-Andrukhovich-na-Majjdani-(foto---Nata-Koval)___________________________________________________________________________________________

ПОВЕРНЕННЯ АВТОГРАФІВ АВТОРУ «НОЧНОГО ДОЗОРУ»

Письменник-фантаст Сергій Лук’яненко, відомий за романом «Нічний дозоро» і серією інших дозорів, заборонив перекладати свої книги українською мовою, повідомивши свою позицію у своєму ЖЖ.

Автор підкреслив, що через події на Майдані він також більше не буде їздити до України і брати участь в українських конвентах. Своїх колег по цеху письменник закликав зробити те ж саме. «Славте бійців Майдану і носіть їм пиріжки, недоумки. Але якщо хоч одна з письменницьких «персон», що славили Майдан і майданутих, яка пише при цьому російською і друкується в Росії, захоче з’явитися на російських конвентах – я буду проти», – написав фантаст. Усім «нормальним українцям» письменник порадив їхати до Росії або Білорусі, бо Україна відтепер, на його думку, – «проклята земля, яка буде три покоління переповнена своєю підлістю і боягузтвом».

09_luk_020314

Відтак користувачка Tanza Struk виступила з ініціативою відсилати Лук’яненку його книги назад. У своєму листі вона написала: «Здраствуйте. У моєму будинку немає місця ненависті, а значить, і вашим книгам. З ними повертаю вам ваші злість, отруту, зарозумілість. І спасибі – завдяки вашим словам я стала ще більше дорожити своєю країною.

Слава Україні! Героям слава! P. S. Піду віднесу сміливим бійцям Майдану пиріжки.

З України з любов’ю, Тетяна, киянка, 27 років».

___________________________________________________________________________________________

РЕВОЛЮЦІЙНІ АЛЬМАНАХИ

Видавці не забули скористатися революційністю для підготовки видавничих новинок. Так найперше зреагувало на ситуацію молоде видавництво «Discursus», що незабаром представить книжку «Євромайдан. Хроніка відчуттів». До видання увійшли тексти Тараса Прохаська, Івана Ципердюка, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Юрія Винничука.

1794605_663527240374738_2030143350_n

Також ГО «Форум видавців у Львові» ініціювало створення альманаху революційної творчості.

«Упродовж останніх трьох місяців в Україні з’явилось надзвичайно багато текстів, статей і віршів про революцію та прагнення українців змінити свою державу. І ми впевнені, що багато хто з Вас думав над виданням книги революційної творчості. Пропонуємо консолідувати наші зусилля і  об’єднати всі без винятку тексти у спільний альманах», – повідомляють організатори. Отримані від продажу цієї книги кошти планується перерахувати на потреби постраждалих від подій у Києві.
Контактна особа – Григорій Семенчук, litfest@bookforum.com.ua.

___________________________________________________________________________________________

«АБЕТКА ЄВРОМАЙДАНІВЦЯ»

Абетку євромайданівця намалювала графічний дизайнер Євгенія Мелеховець, яка пояснила ключові слова Майдану. На кожну літеру Євгенія підібрала слова та їхнє значення для активістів Майдану. Скажімо, «друшляк – символ революції», «Лєнін – той, що впав», «тітушки – лицарі за 200 грн», «шина – найменша барикадна одиниця» тощо.

Bh5fWwCIEAAk0d5.jpg-large

 

___________________________________________________________________________________________

«ІКОНИ РЕВОЛЮЦІЇ» НА ГРУШЕВСЬКОГО

У ніч проти 10 лютого на барикадах Грушевського, соціальний художник #Sociopath намалював трилогію «Ікони революції». Півтораметрові малюнки Тараса Шевченка, Лесі України та Івана Франка в стрітарт інтерпретації арт-революціонер створив для підтримки активістів. Окрім того, БІМБА production, куди входить художник, випустив кілька епізодів документального одноіменного фільму «Ікони революції», що стане хронікою життя і настроїв на барикадах.

1476129_247579412082443_1265154469_n (1)

До речі, в автора є плани випустити лімітовану колекцію футболок з цими зображеннями.

___________________________________________________________________________________________

ІВАН І МАРІЧКА НА МАЙДАНІ

Поетка Вікторія Черняхівська виготовила розвивальну гру для дітей «Іван та Марічка йдуть на Майдан».

2014-1-21_ivan-i-marichka

«Чудовий спосіб пояснити діткам, що таке Майдан, чому тато ночує не вдома, що таке права людини, як захищатися від сльозогінного газу і т.ін., словом, пояснити різні речі, необхідні для життя в сучасній Україні», – написала Черняхівська у своєму Facebook.

Файл для вільного завантаження для друку на А4 — тут.

Деякі читачі вже скористалися грою – і ось що вийшло.

vadim

Світлини  cherniakhivska.com 

___________________________________________________________________________________________

ТАК, ВІН АВТОР ЦІЄЇ ЛИСТІВКИ

З такою ж успішністю, як відбувся Лєнінопад, в Україні пройшов і постеропад чи листівкопад. З усіма дизайнерськими плакатами можна ознайомитись у спільноті СтрайкПлакат.

Утім, найвідоміша листівка – ялинка українського дизайнера й блогера Читомо стронґовського – особливої представлення не потребує.

1471970_695541733812870_1450261427_n

«Мене звати Ілля Стронґовський, я автор цієї листівки (і ще всього, що представлено на сторінці strng) і геть не очікував такої популярности, хотів сказати, що для себе – некомерційного поширення себто – ви можете вільно роздруковувати дану картинку, її цілком для листівки вистачить. Сьогодні маємо почати робити листівки, плакати і маґнети», – написав Стронґовський у своєму ЖЖ.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe