Читомо > Новини > Завдяки HP TouchSmart гортаємо старовинні книжки

Новини

Завдяки HP TouchSmart гортаємо старовинні книжки

26.02.2010 0 Автор:

Вивіска “Не торкатись”, що повсюдно трапляється в наших музеях, точно не для відвідувачів  Канадської Національної галереї. Адже вони мають можливість торкатися, чіпати, гортати, а таким чином оцінити навіть рідкісні історичні мистецькі книги, а музейні працівники у цей час не бояться, що столітня обкладинка опиниться у руках зацікавленого відвідувача без книжкового блоку чи хтось забруднить цінний релікт рештками бутерброду. Завдяки інтерактивній технології HP TouchSmart глядач зможе погортати на широкоформатному сенсорному дисплеї давнезні тендітні та крихкі книжечки, тоді як оригінали залишаються поруч у захисних вітринах. Перші видання, які таким чином можна буде переглядати – це два великі альбоми зі світлинами піонерів фотографії: вони становлять частину тимчасової експозиції, присвяченій фотографії ХІХ століття.

Директор Канадської Національної галереї Марк Майєр зазначає: «Особливо вразливими є художні твори на папері: фотографії чи то естампи, рисунки або книжки. Всі вони експонуються нетривалий час. І хоча ми радо ділимось всім надбанням із сучасною публікою, але варто думати й про те, щоб зберегти його для нащадків. Завдяки новим технологіям інноваторської компанії HP, ми маємо змогу показати деякі книги в такій захопливій та революційній формі».

За допомогою HP TouchSmart технології користувач може налаштувати масштаб, поворот, може перевернути сторінку, перетягнути пальцем, а також можна приходити з  власними комп’ютерами й дивитись старецькі видання на ньому.

Книги, які можна переглянути за новою технологією:

  • Souvenirs of the Orient. A Picturesque Album of the Sites, Cities and Ruins of the Holy Land     (1878 )
  • Egypte, Nubia, Palestine, and Syria, Vol. 1     (1852 ).

Ось сторінки з них, на яких – перші фотографії:

жж

2_canada

egyptбб

бб

За матеріалами Національної галереї Канади

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe