Читомо > Без розділу > Японська каліграфія у Києві

Без розділу

Японська каліграфія у Києві

27.03.2010 1 Автор:

Якщо ви не їдете в Японію, Японія, а точніше японська каліграфія, приїде до вас, а точніше до Києва. З 29 до 15 квітня Українсько-Японський Центр, Всеукраїнський фестиваль каліграфії “Рутенія” та КДІДПМіД ім. Михайла Бойчука представляють “Фестиваль японської каліграфії”.

Зараз японська каліграфія одне з найпопулярніших мистецтв Японії. У найпростішому розумінні каліграфія – це мистецтво гарно писати. Майстер бамбуковим пензлем створює тушшю на рисовому папері ієрогліфи як витвори мистецтва, які втілюють гармонію та красу. Каліграфічні роботи цінуються не менше, ніж витвори живопису. Але цей вид образотворчого мистецтва окрім художньої цінності ще криє в собі глибокий філософський зміст. В японській каліграфії немає нічого випадкового: для кожної лінії і крапки важливі початок, напрям, форма та закінчення, важливий баланс між елементами, і навіть пустий простір має своє значення. Ієрогліфи гармонійні, пропорційні, збалансовані.

Традиційні способи передачі каліграфічних символів лаконічні: ієрогліфи пишуть на білому папері, який в філософії дзен уособлює пустоту, а чорні знаки на білому фоні несуть в собі поняття інь та янь – жіноче та чоловіче начало. Японською мовою каліграфія звучить як Shodo, де Sho означає «написання», а do «шлях». Каліграфія – це один з шляхів, який веде до усвідомлення сенсу життя та одвічних істин.

Ось такі заходи плануються на відкриття:

  • 12: 15 Відкриття виставки каліграфічних робіт японських майстрів Сашіда Такефуса та Хіросе Шьоко
    Огляд виставки робіт каліграфів
  • 12: 35  Демонстрація мистецтва каліграфії, майстер-клас

Сашіда Такефуса – каліграф, художник (Токіо, Японія) З 1978 року бере участь у виставках прикладного та графічного мистецтва, виставках ілюстрацій, міжнародних виставках каліграфії в Японії та за кордоном. Багато років організовує персональні виставки в різних містах Японії.  У 1982 році був нагороджений призом Міжнародної Виставки Образотворчого Мистецтва в США.

Хіросе Шьоко – каліграф, художник (Ічікава, Японія). Протягом багатьох років бере участь у виставках в різних містах Японії, організовує персональні виставки, проводить майстер-класи з каліграфії.

  • 13:30 Виступ ансамблю «Ямагіші»

Ансамбль «Ямагіші» – виконавці традиційної музики на національних інструментах кото та шямісен (Ямагіші Хідеко, Кусама Мічійо, Ватарі Джюнко). З 1980-х років ансамбль гастролює по США, Німеччині, Росії та Узбекистану та Україні. Під час концерту прозвучать твори відомих японських композиторів Яцухаші Кенгьо, Наканошіма Кінічі та інших.

Акредитація для преси заздалегідь:

Українсько-Японський Центр

Київ, Пр. Перемоги, 37 Бібліотека НТУУ “КПІ”, 4 поверх

Тел. +38(044) 406-81-66,  ф. +38(044) 406-80-48 (Олена Бжола)


Всеукраїнський фестиваль каліграфії та типографії “Рутенія”

Тел. +38(044)  284 69 06, +38(097) 624 88 97 (Марчевська Юлія)

jumarchevska@gmail.com

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. перуцька
    27.03.2010 в 3:55 pm

    колись давно я ходила дивитися на японських каліграфів каліграфовичів. їй-бо, раджу всім повторити мій подвиг: воно того варте. такі круті дядьки там!
    або один дядько)

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe