Читомо > Book Art > Виставка паперового конструювання

Book Art

Виставка паперового конструювання

17.06.2010 1 Автор:

Тим, хто подорожуватиме до Штатів у найближчі півтора року, зокрема до Вашингтону, радимо не оминути цікаву виставку. Вона щойно відкрилася і триватиме до осені 2011 року в Національному музеї американської історії під назвою «Паперове конструювання» і представляє експонати з колекцій бібліотек Смітсонівського інституту. Та якщо наживо побачити виставку не матимете нагоди, можна переглянути її он-лайн версію.

Мистецтво проектування паперових елементів показане в книгах із рухомими частинами, як-от книжках «погляд крадькома» – так званих peep shows (картинки, які споглядають крізь невеликий отвір), календарях та діаграмах у вигляді паперових дисків, що обертаються (їхня назва іноземною мовою «volvelle»), книжках-акордеонах та книжках-розкладачках, датованих  від XV століття і досьогодні. Загалом вигадливі засоби перетворення пласких зображень в об’ємні, рухомі, інтерактивні демонструють понад 50 книжок різного дизайну та конструкції.

.

1_smth_exhibition.Книжка-розкладачка 1933 року з ілюстраціями Гарольда Лентца. Harold Lentz

.

3_smth_exhibition

Куратор виставки, бібліотекар Стефен Ван Дейк, демонструє один з експонатів виставки.

.

5_smth_exhibition
Книга-тунель XVIII століття, її створення приписують граверу та торговцю естампами Мартіну Енґельбрехту (1684-1756) з Ауґсбурґу, Німеччина.
.

/

Протягом історії такі книги були інструментом для передачі знання та документації складних наукових концепцій, наприклад в медицині, механіці, астрономії. Водночас деякі з них слугували для освіти як ефективні посібники з арифметики, читанки.

/

7_smth_exhibition/

4_smth_exhibition
Книги, створені для освіти

ю

6_smth_exhibition

Жовтий квадрат: книжка-розкладачка для дітей різного віку. Девід А. Картер. Нью-Йорк

.

З XVIII ст. з’являються книжки для розважання дітей та дорослих з елементами, які читач власноруч видозмінює. Наприклад, на цій виставці є подібні – книжки-заслінки із загадками. Потягнувши за петельку, відкриваються малюнки-розгадки.

/

2_smth_exhibition/

/

Всі книжки-розкладачки з виставки є оригінальними й рукотворними. Серед їх авторів –  найвідоміші давні майстри та їх сучасні наступники. В експозиції також демонструють два відеотвори, а сам виставковий проект супроводжується серією лекцій. Слідкувати за всім цим можна віртуально через он-лайн щоденник: http://smithsonianlibraries.si.edu/foldpullpopturn/

Такий панорамний огляд дає можливість прослідкувати розвиток ідей, мислення, освіти, теорій, філософії та гри крізь вивчення книги як об’єкту, як історичної й культурної пам’ятки, як чи не найбільш цінного надбання людської культури.

Джерело: Smithsonian Libraries

Світлини з флікру: Smithsonian Libraries’ photostream

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. перуцька
    17.06.2010 в 11:11 pm

    божечко, які шикарні речі…
    але я не збираюся у штати(((

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe