Читомо > Новини > Видавничий титан святкує день народження

Новини

Видавничий титан святкує день народження

19.07.2010 2 Автор:

20 липня своє 476-ліття святкує найстаріше видавництво (воно ж — найстаріша друкарня) у світі Cambridge University Press (CUP), яке з часу виходу в світ перших книг у 1584 році не припиняло своєї діяльності.

Посприявши створенню друкарні при Кембриджському університеті, британська корона надала їй статус привілейованої, а згодом — виключне право публікувати авторизовану в країні версію Біблії (т. зв. Біблію короля Якова) та Служебник (молитовник Book of Common Prayer). Пізніше таке право було надано тільки оксфордській друкарні Oxford University Press, створеній лише за століття.

Королівська грамота про привілейовану друкарню, Cambridge University Press, 1534 р.

Королівська підтримка та привілеї, монополія на видання незмінного світового бестселера — Біблії, статус університетського видавництва сприяли постійному розвитку CUP. За свою діяльність Cambridge University Press випустило праці багатьох учених світового рівня — Ісаака Ньютона, Джона Мільтона, Бертрана Рассела, Альберта Ейнштейна. І навіть на фоні відносно стабільної політичної ситуації та сталого попиту на видання серед науковців та студентів університету той факт, що цей майже півтисячолітній видавничий титан зумів розвинутися і втриматися до сьогодні, вражає.

Зараз Cambridge University Press, крім наукової, навчальної, довідкової та релігійної літератури, випускає близько 240 наукових часописів, навчальне програмне забезпечення та електронні видання; об’єднує тисячі працівників і десятки філій по всьому світу. І, що показово, є некомерційною організацією, адже всі прибутки використовує для розширення видавничої діяльності.

До прикладу, в Україні першою друкарнею (і, очевидно, видавництвом теж) можна вважати львівську друкарню Степана Дропана 1460 року, існування якої встановлено за архівними документами. Донедавна першими в Україні вважалися друкарні, засновані Іваном Федоровим у Львові 1573 року та в Острозі 1576 року. Причому між друкарнею, створеною при Острозькій академії, та друкарнею Кембриджського університету існує певна схожість. Адже обидві були створені при навчальних закладах у період гострої потреби повного перекладу Біблії.

А найстаріше видавництво в Україні, що існує дотепер — київське «Дніпро», яке тривалий час входило до п’ятірки найбільших видавництв світу. Біля його витоків були відомі діячі культури: Павло Тичина, Василь Еллан-Блакитний, Георгій Нарбут. У травні цього року «Дніпрові» виповнився 91 рік.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Любовь
    02.08.2010 в 1:39 pm

    Я почти догадываюсь кто автор:)

  2. Ївга
    02.09.2010 в 9:45 am

    не я, якщо ти про це 🙂

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe