Читомо > Новини > «Вона родом з Маріуполя» відзначена на Ляйпцизькому книжковому ярмарку

Новини

«Вона родом з Маріуполя» відзначена на Ляйпцизькому книжковому ярмарку

23.03.2017 0 Автор:

Сьогодні, 23 березня, німецька письменниця Наташа Водін отримала відзнаку Ляйпцизького книжкового ярмарку в категорії «Художня проза» – за автобіографічну історію своєї матері «Вона родом з Маріуполя» (Natascha Wodin «Sie kam aus Mariupol»). Ляйпцизька книжкова премія – одна з найпрестижніших у Німеччині, церемонія проводиться тринадцятий раз поспіль. Також цьогоріч вперше серед лауреатів лише жінки – відзнаки в номінації «Наукова книга / Есеїстика» отримали Барбара Столлберг-Рілінджер (Barbara Stollberg-Rilinger) та в номінації «Перекладна література» перекладачка Ева Люді Конг (Eva L?di Kong).

В основі сюжету – доля матері письменниці, що в 1944-му році виїхала з Маріуполя разом з «острабайтерами» на вимушені роботи у Німеччну. Критики охрестили роман «біографією з елементами художньої вигадки», та «біографією-історичною розвідкою». Сама ж письменниця майже нічого не знала про свою матір: їй було лише десять, коли мати покінчила життя самогубством внаслідок важкої психічної хвороби.

Після цього Наташа Водін потрапила в сирітський притулок, жила на вулиці, і тільки у 70-х роках занурилася у перекладацьку діяльність. Авторка перекладала з російської, тому часто бувала на пострадянському простосторі. Зрештою, Наташа Водін вирішила провести розслідування та дізнатися історію матері. Результат розвідки став книжкою.

 

Наташа Водін відзначена на Ляйпцизькому ярмарку

Як минув Ляйпцизький книжковий ярмарок – у нашому матеріалі  

Фото: Facebook Марії Шубчик

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe