Читомо > Новини > Влітку відкриється бібліотека Музею совєцької окупації

Новини

Влітку відкриється бібліотека Музею совєцької окупації

16.02.2015 0 Автор:

Музей совєцької окупації відкриє доступ до своєї бібліотеки унікальних українських видань. Такими планами з Читомо поділилася працівниця Київської міської організації «Меморіал» імені Василя Стуса – Вікторія Токальська.

«Меморіал» завжди тісно співпрацював з українськими діаспорами в Канаді, США, Аргентині. Починаючи з 90-х років у «Меморіалі» почала формуватися невеличка бібліотека з українськими виданнями ХХ століття. Так, з роками розміри бібліотеки збільшувалися, проте фонди залишалися невпорядкованими, а літературою практично ніхто не користувався.

Відтак працівники музею вирішили створити електронний каталог наявної в бібліотеці літератури, а також створити невеличкий читальний зал у приміщенні самого музею. «Працюючи над упорядкуванням бібліотеки, ми знаходимо багато унікальних книг, про які навіть не здогадувалися», – каже Вікторія Токальска.

У бібліотеці можна знайти як художні видання, так і наукові, публіцистичні чи колекційні. Наукова література здебільшого історична і стосується теми совєтської окупації та історії ОУН-УПА. Тут можна знайти видання починаючи з 1906 року, а більшість книг видана західноукраїнськими діалектами.

Читайте також: «Diasporiana»: українські книжки й періодика в еміграції

Серед періодичних видань різних років, зокрема можна знайти «Просвіту» за 1924 рік, «Авангард», «Українське слово», «Мітлу», тощо. В колекції «Меморіалу» є й сучасні історичні наукові видання. Окрім цього, організація веде власну видавничу діяльність і нині працює над створенням кількох томів «Чекістського досьє окупованої України» – на основі низки раніше засекречених документів по кожній області України.

Електронний каталог та доступ до впорядкованої бібліотеки планують відкрити на початку літа.

Календар Просивіти

Календар-альманах «Червоної калини»

__DSC0329

Фото автора

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe